Friday, June 3, 2016

Delirijum tremens Branka Ćopića


Upravo sam se vratio iz specijalističke psihijatrijske ordinacije doktora Dejana Lapčevića i pored standardnih novih dijagnoza i lekova o kojima ću kasnije pisati, konačno sam saznao široj javnosti verovatno skroz nepoznat podatak da se Branko Ćopić pred sam kraj svog života bukvalno ubijao od alkohola, jer jednostavno nije više mogao da istrpi konstantan progon od strane države, ili čak možda pre bol zbog toga što ga je većina prijatelja napustila i izdala. Naime, Lapčević je te 1984. radio u Palmotićevoj gde su Branka su primili u stanju teškog delirijuma tremensa izazvanog klasičnim alkoholnim overdouzom, dakle može se pretpostaviti da je to bio čak i jedan od prvih podsvesnih pokušaja samoubistva tj. ono što se u nas zove "cry for help", jer ako ćemo realno nije nimalo lako popiti toliku količinu alkohola da bi se upalo u takvo jedno nezamislivo surovo stanje slično psihozi. Pošto logično nije znao ni gde se nalazi ni gde udara, vezali su ga za krevet gde je celu noć uz užasne neopisive halucinacije pokušavao da se odveže, i psovao svima sve redom te pljuvao u vazduh, a pošto kad ste tako vezani i glava vam je fiksirana, pa kako bi pljunuo pljuvačka bi mu padala direktno nazad na lice. Tek kad ga je psihoza pustila posle dan ili dva, odvezali su ga i Lapčević mi je rekao da je zaista bilo tužno gledati takvog jednog velikog čoveka, fanatičnog borca za pravdu i zasigurno najčitanijeg jugoslovenskog pisca svih vremena u takvom jednom stanju. Ali čim mu je bilo bolje ustao je i najnormalnije razgovarao za osobljem. Al' eto, jbga, samo par meseci posle toga je izvršio ono čuveno samoubistvo skokom na beton sa mosta.

- Hvala Flunisanu za srećno...detinjstvo? -

A sad ove moje tehnikalije i patetične pizdarije:

Dijagnoze: F60.3, F31

- Flunisan (antidepresiv) 20mg x 2
- Largaktil (fenotiazinski antipsihotik) 25mg 3x1 - ovo sam dobio za napetost, nisam do sad koristio
- Leponex (antipsihotik) 25mg - po potrebi, samo kad je baš ono frka
- Bromazepam (benzodiazepinski anksiolitik) 6mg 3x1 - sa ovog zla se skidam već preko 10 godina, ranije sam pio i po celu kutiju kolko brzo raste tolerancija, krv li mu jbm
- Litijum (stabilizator) 25mg 3x1 - nekom karbapin nekom litijum :)
- Vigantol kapi - ovo mi dao zbog ekstremnog nedostatka vitamina D u organizmu, jer pre par dana sam vadio krv i izašlo mi 4 nečega a treba da ga ima barem 100. Inače to se javlja kod ljudi koji se ne izlažu suncu, a ja sunce video nisam pa barem jedno 7 godina. Jbga, ne volim sunce pa to ti je, okrenuo sam se egipatskom bogu tame Sethu ko i moja vrhovna sveštenica Zeena, hehe :))

6 comments:

Jovan said...

Živiš li u Beogradu?

son of man said...

Da.

Anonymous said...

Čudan tekst.
Što više čitam o psihijatriji, sve joj manje verujem.

poz,
Moke

Anonymous said...

"a pošto kad ste tako vezani i glava vam je fiksirana, pa kako bi pljunuo pljuvačka bi mu padala direktno nazad na lice."

čuvena scena sa Pinkijevim ćaletom

"- Leponex (antipsihotik) 25mg - po potrebi, samo kad je baš ono frka"

Jesi uzimao nekad Zalastu? Pričali mi stariji iz kraja da je pakao, a to je valjda slično Lepom.

A ovo sa Vigantolom, nemoj se zajebavati, praviš invalida od sebe, ne treba ti osteoporoza u tim godinama. Izađi ispred dragstora u wifebeaterki na 2 piva, to ti je sasvim dovoljno izlaganja suncu da ti sintetiše Vitamin D za nekoliko meseci.

Anonymous said...

paloticeva a?

devedesete. depresivni klinci zrtve roditelja, zrtve rata, poneko psihoticno dete.

sef jedan matori profa, svi ga slusaju. roka liogen, danas metoten, largacil i amizol, besedin i flormidal ukupno osam pilula dnevnoza cistu depru bez psihoze agresije poremecaja pazne i ostalih sranja.

psihoterapija / matori profa trazi da mu pricas sta radis s kitom. je l ga drkas, priznaj da ga drkas.
zasto to radis svojim roditeljima, kao mala pauza.
pa opet jel se zatvaras u sobu da drkas.

e moja deco to je pakao.

Smrad said...

Jel vidio dr tatovku?

Related Posts with Thumbnails