Thursday, July 17, 2014

Real Serbian Rap: Roket Eskobar - Istina Je Da Te Lažem (Krajna Rmx)
E, ovo vam je ono što ja zovem autentični srpski rep, dakle stil koji je vezan isključivo za ovo podneblje, i zato mi je oduvek bio mnogo zanimljiviji od tamo nekog američkog ili kojeg već francuskog, jer realno, kako ja mogu da osetim te rime, da skontam o čemu čovek priča ako nisam jednim delom i sam deo toga? Dakle, ovo je priča koju smo svi u manjoj ili većoj meri prošli ili smo bar bili neposredni svedoci samim tim što smo odrastali na ovim prostorima. I naravno da sve ovo vuče i te kako jake korene iz dizel subkulture 90-ih, a pošto sam ja domaći rep počeo da slušam 1995. i to prvenstveno C-ya, Robin Hood, Belgrade Posse, pa i 187 sa kojima sam i svirao bass dok su imali živi bend na nastupima tamo '98, cela ova nova priča mi je i te kako bliska. Doduše, tih godina sam bio deo tada veoma jake hardcorepunk scene ali sam uporedo slušao i rep, pa smo sa hcpunk ekipom odlazili čoporativno na sve te nastupe, uostalom setimo se samo onog čuvenog giga u Pionirskom Gradu na Košutnjaku ja mislim '95 kada su nastupali al' bukvalno svi koji su tada bili aktivni sa sve Gruom koji je tad bio da kažemo udarna igla, a i živeo je na Vidikovcu pa smo ga mi klinci znali iz kraja, ali npr. ja nikad nisam bio neki preterani fan njegovog rada, gotivio sam one pesme sa prvog albuma, ali kasnije sam se sve više okretao toj realnoj dizel priči koju su možda najbolje reprezentovali C-ya na prvom i drugom albumu jer sam je prepoznao kao daleko istinitiju i autentičniju od bilo čega što se tad radilo u Srbiji, jer svidelo se to nekom ili ne, zeldi subkultura je jedini naš brend u tom kontekstu, jedino za šta je moglo da se kaže sa sigurnošću da to ima al' bukvalno samo kod nas i nigde drugde, iako su naravno mnogi kasnije to poredili sa stilom francuskih Arapa i još nekih tako pojava, ja se nikako ne bih složio sa tim, jer ovo ludilo ovde koje je se dešavalo 90-ih je zaista bilo tada pa i sada jedinstveno u svetu, jer nastalo je pod jako specifičnih okolnostima, da ne nabrajam sad kojim sve, al' dovoljno je da imaš dva rata u toku i sankcije pa da se sve iz korena promeni, tako da bi zapravo bilo jako bizarno da se tad cepala neka muzika i stil koji bi bio neki veseli pop fazon, neka divota i sreća, sreća, radost, jer ma kol'ko to danas mlađim generacijama zvučalo nerealno, Srbija je tada i bukvalno bila odsečena od sveta, a da ne pričam o tome kako nije bilo interneta ni u najavi, al' to je tek tripčina za sebe.

Malo kasnije, 1996. se pojavio i legendarni prvi i jedini album Full Moon-a, i onda je rep zaista počeo da zvuči mnogo dobro, pa je i Juice počeo da radi solo akcije, te je krajem 2001. izašao Hiphopium, pa zatim SKC radio koji je to sve mnogo dobro podržao, pa Moskri i Prti Bee Gee, i da ne nabrajam dalje, sve vam je jasno. Znači, sve to je nastalo upravo kao posledica svih onih akcija iz 90-ih, i ja sam uveren da je Srbija 90-ih bila kolko tolko normalna država, neka fina i uređena, npr. ko Finska, Švedska, Švajcarska, da nije bilo ratova i svih tih užasa da bi danas imali al' skroz drugačiju sliku, mada u svakom zlu ima i nečeg dobrog, tako da ja mislim da je upravo ta rep scena ono što je danas izašlo kao kvalitetna autentično srpska priča, a ne samo bedna kopija fazona od preko kao što je to nažalost u drugim muzičkim pravcima na ovim prostorima. Uostalom svirao sam i sam 90-ih u jednom hardcorepunk bendu, i jesmo mi bili dobri i sve, trudili se maksimalno, davali sve od sebe, al' danas kad većinu toga poslušaš tačno čuješ da je to bio samo pokušaj kopiranja nekog njujorškog fazona, i baš zato i nismo uspeli da prodamo tu priču preko, po Evropi, a hteli smo, nije da nismo, izdavali smo preko, ali ljudi su to tamo slušali i bili u fazonu, pa jebote što da slušam ove Srbe koji jedva nabadaju taj engleski kad imam original u NYC, šta će mi kopija koji kurac? I zato uvek podržavam bendove kojeg god da su muzičkog pravca ako pevaju na srpskom, jer nisi ti brate studiro anglistiku pa da znaš baš tolko dobro taj engleski da bi plasirao priču strancima. Znači veruj mi, mnogo više će te poštovati ako pevaš na svom maternjem jeziku makar te i ništa ne razumeli, nego da se tu foliraš na američkom engleskom koji realno ne znaš, jer pošto nisi živeo tamo jednostavno sve i da 'oćeš ne možeš da ga izvališ onoliko koliko zapravo treba a da ne bude skroz smešno kad se peva ili repuje. Al' dobro jbga, svako gura svoju priču i ja to poštujem, ali od domaćih bendova slušam isključivo ove koji rade na srpskom, a kad mi je do stranaca uzmem fino original jer mi je tih kopija zaista pun kurac, zvuče mi bre ko Doris Bizetić ako me kapirate.

No, da završim ovu moju skraćenu verziju priče o repu u Srba. Kao neki početak ovog da kažemo drugog talasa srpskog repa ja bi uzeo 2006. godinu kada Juice izbacuje svoj, što bi reko analitičar srpske hip-hop scene Bege Fank, konceptualni album "Brate Minli", a koji je ponovo pokrenuo tu lavinu samo sada daleko veću i zajebaniju, te bi pored Roket Eskobara kao skroz iskrene a samim tim i meni zanimljive likove izdvojio i Marlon Brutala, Mimi Mercedes, Gudrija i npr. Foxa iz Novog Sada, mada sam siguran da ih ima i mnogo više ali jbga, nisam ja Tesla pa da sad mogu sam sve to da preslušavam i povatam, no mi drugar iz Kragujevca koji inače baš prati tu scenu, s vremena na vreme dobaci neki kvalitetan link pa sam kao kolko tolko u toku, znači ne žalim se. Tolko za sad o tome, znači pratićemo zasigurno rad ovog mladog repera i dalje, jer ako ovo vako dobro zvuči samo preko matre bez mikrofona i sranja, pa jedva čekam da čujem studijsku verziju. Znači, čitaćemo/ćeraćemo se mi još.

3 comments:

Anonymous said...

Daj brate Tezvi...

son of man said...

Reci brate...

Anonymous said...

samo da obavestim da je video ponovo aplodovan posle neopravdanog i ničim izazvanog brisanja
https://www.youtube.com/watch?v=J-QuSAspRl0

Related Posts with Thumbnails