Sunday, August 5, 2012

Touching the Void (2003)

Director:
Kevin Macdonald

Ubedljivo najneverovatnija prica koju sam gledao o tim pentranjima i prezivljavanjima na planincinama. Naime dva drugara, engleza, reshili da se ispentraju na neki nikad osvojen vrh u Peruu, znachi to je josh jedan razlog zashto treba pogledati film jer nije klasicna pricha sa Himalaja nego se radi o Andima koji su josh slabo eksploatisani u ovakvim dokumentarcima. Naravno ja takve pohode obichno nazivam "kako na shto suroviji nachin sjebati sebe bez preke potrebe pod izgovorom avanturizma" ali ovde ima jedna kvaka koja sve dize na vishi nivo, dakle umesto uobichajenim fazonom planinarenja ova dva drugara su se odluchila da odrade to old fashioned way (ko nekad), znachi bez onih kampova 1, 2, 3 gde bi mogli da se odmaraju usput ili u slucaju nesrece da mogu da se vrate i da nadju neku pomoc, da se ugreju, bez helikoptera, znachi bukvalno bez ichega i to pentranje se onda radi iz jednog pokusaja sto znachi jedna mala greshchica i najebali su obojica i to bash, bash najebali fo' real man. Znachi u ranac sve shto moz' da stane i to je to, nema nazad. Pukovnik il' pokojnik ! E, a njima se desilo par tako tih "omanjih pehova" gde na kraju ovaj jedan lik pri povratku sa vrha pada niz neku liticu freefall stilom 50 metara, zatim da bi se josh vishe sjebo upada u neku pukotinu u ledu duboku ko zna kolko metara, znachi jebeni bezdan, usput lomi nogu i to najstrashnije, a njegov drugar misleci da je ovaj 101% mrtav jer niko ne moz prezivi pad sa te visine, napushta ga da bi nekako pokushao barem sebe da spase...i tad pochinje najzajebanija pricha ikada isprichana o prezivljavanju i na shta je sve chovek spreman kada se nadje u vukojebini nad LEDENIM vukojebinama i to na visini od ko zna kolko hiljada metara a opet u rupchagi skroz sam u sred noci bez vode, hrane, bilo chega. Znachi poslushajte me i pogledajte ovaj dokumentarac jer je dramatizacija dogadjaja odradjena vrhunski, film je dobio silne nagrade, necete verovati koje ludilo u glavama, koje sjebavanje u mozak i emocije. Moj cale bi na ovo samo rekao : "Ma ko ih jebe, shto su se uopshte i pentrali tamo, i treba da poginu, shto se ja ne penjem ?! Pa nisam lud da se penjem naravno". Ocena na IMDb-u je 8.1 a ja dajem chistu desetku.

IMDB

"In the mid-80's two young climbers attempted to reach the summit of Siula Grande in Peru; a feat that had previously been attempted but never achieved. With an extra man looking after base camp, Simon and Joe set off to scale the mount in one long push over several days. The peak is reached, however on the descent Joe falls and breaks his leg. Despite what it means, the two continue with Simon letting Joe out on a rope for 300 meters, then descending to join him and so on. However when Joe goes out over an overhang with no way of climbing back up, Simon makes the decision to cut the rope. Joe falls into a crevice and Simon, assuming him dead, continues back down. Joe however survives the fall and was lucky to hit a ledge in the crevice. This is the story of how he got back down."




7 comments:

Anonymous said...

svaka cast za filmove, ali nijedan nece da pusti, jer nakon upisane sifre i dalje prijavljuje kao da je pogresna, probao sam i sa varijantom "zastiti arhivu od ostecenja" na win rar-u, nesto nece opet, imas li neko resenje, i hvala unapred

son of man said...

Jedino sto ti preostaje je da probas sifru da upises rucno a ne samo copy/paste, jer film je OK.

Anonymous said...

Vazi, hvala. Mnogo srece u daljem prosvetiteljskom delovanju.

ivanmilke said...

evo ih i srbski timeadjustovani titlovi

http://www.divx-titlovi.com/TOUCHING_THE_VOID__2003-51217.aspx

son of man said...

Touching The Void - new MU single link!

son of man said...

Touching the Void (2003) - NEW SINGLE JF LINK!

Anonymous said...

OBAVEZNO stivo! Nesto esencijalno, nevjerovatno...U rangu najboljih Hercogovih radova.

Related Posts with Thumbnails