Wednesday, May 9, 2012

Bus 174 (2002)

Directors:
José Padilha
Felipe Lacerda


Jedan od najjachih dokumentaraca koje sam pogledo u poslednjih par meseci. Naime Brazil je u pitanju, Rio de Janeiro i "incident" oko otmice autobusa u centru grada, gde je lik pokusao da odradi pljachku busa ali ga navatala murija pa je uzeo ceo autobus za taoce, ali naravno dokumentarac ne bi bio tolko zanimljiv da se radnja vrti samo oko otmice, autori traze pozadinu, ko je lik koji je odradio otmicu i sta sve zapravo stoji iza toga i vrlo lako se sve povezuje. Naime otmichar je jedan od te kako ih oni zovu u Brazilu "nevidljive dece" tj. dece koja odrastaju na ulicama Rija, al' kad kazem odrastaju znachi i bukvalno odrastaju bez oca i majke, bez igde ikog, jer tamo zivi zaista puno ljudi a socijalna situacija je nikakva. Narod zivi po tim favelama u totalnoj bedi, nasilja je i previshe, i onda ta deca koja ostanu jos ko mala bez roditelja odlaze da zive skroz sama na ulicama u centru grada jer u favelama za njih nema nade, a u centru turisti i oce da daju po koji dinar, i tamo se polako skupljaju u grupe, u neke vrste decijih bandi nekad od po njih 10-20 a negde i do 80 i spavaju na ulici ili gde se vec snadju, bave se proshnjom, kradjama, i svim ostalim akcijama a sve u cilju prezivljavanja. Naravno posle dolaze i teza krivichna dela, duva se lepak, koriste se sve vrste droga, ali ono sto je bitno ako ste gledali filmove poput "Cidade de Deus" i "Tropa de Elite" ovo je dokumentarac upravo o tome i sigurno ce vam biti zanimljiv jer je za razliku od ova dva zaista odlicna igrana filma ova prica skroz istinita i vise se bavi zivotom te dece na ulici i najbrutalnijim nasiljem, policijskom represijom nad siromashnima koja je medju najvecima u svetu, nego samom otmicom autobusa, jer otmica je samo posledica, a uzrok lezi bas u tim favelama gde narod zivi u totalnom beznadju. Nema sta ja mnogo da peporucujem ovaj film, ko je gledo "Cidade de Deus" i Tropa de Elite" zna se. I sto je najbitnije postoji i srpski prevod a sama chinjenica da nema puno dokumentaraca koji su prevedeni kod nas a da su nabavljeni iskljucivo preko NET-a dovoljno govori kakav je ovo film jer evo ako pogledamo postoji mozda jedva 10-ak dokumentaraca koji su prevedeni na srpski ili neki jezik svima nama razumljiv iz okruzenja (chitaj hrvatski). Bravo za devojku koja se iscimala za ovaj prevod jer zaista vredi a koja mi je ujedno i preporucila ovaj film jer tesko da bih ga sam iskopo. A iskreno i ja bi uradio prevod za "Paradise Lost" al mi prvo treba engleski subtitle sa original DVD-a a to jos nigde nisam nasao, no videcemo jos. Ocena na IMDb-u je 7.9/10 od 2,093 glasova pa ko ceni njihov nachin ocenjivanja eto mu i taj rad. I naravno 2 sata traje ovaj dokumentarac a da ne moz bukvalno da uzmaknete od ekrana, jer ko sto rekoh dobar dokumentarac bez bar sat i po vremena ne postoji. Shto bi rekli amerikanci really moving story a.k.a. jako potresna prica puna emocija svih vrsta.

IMDB

"Documentary depicts what happened in Rio de Janeiro on June 12th 2000, when bus 174 was taken by an armed young man, threatening to shoot all the passengers. Transmitted live on all Brazilian TV networks, this shocking and tragic-ending event became one of violence's most shocking portraits, and one of the scariest examples of police incompetence and abuse in recent years."



srpski prevod :
http://www.divx-titlovi.com/en-us/divx-subtitles/download/onibus_174_2002/66689.aspx

english subtitles :
http://www.divx-titlovi.com/en-us/divx-subtitles/download/onibus_174_2002/45685.aspx

4 comments:

son of man said...

Bus 174 - new link!

son of man said...

BUS 174 - NEW SINGL RS LINK!

son of man said...

Bus 174 (2002) - NEW SINGLE JF LINK!

Mr. Pexon said...

Stvarno brutalan doc. i to što kažeš, nije samo baziran na otmici već uvodi i problematiku te dece, pandura-prašinara kojima je za zaposlenje potrebno isto kao i kod nas, da si glup i bezobrazan i još raznih socijala kadrova..

Related Posts with Thumbnails