Saturday, April 28, 2012

The Staircase (2004)

Director:
Jean-Xavier de Lestrade


Od reditelja Oskarom nagrađenog dokumentarca Murder on a Sunday Morning (2001), evo sledećeg masterpisa koji je po meni daleko jači od prethodnika. Filmovi imaju sličnu tematiku, bave se suđenjima za ubistva, ali ovo je skroz drugi nivo, a i rađen je u formatu mini TV serije od 8 epizoda po 45 minuta, no ne dajte da vas to zbuni. Jeste, nismo do sad imali priliku da se susretnemo sa ovakvom dokumentarnom formom, ali verujte mi, postoji skroz realan razlog zašto je to tako urađeno. Molim za malo pažnje.

Decembar 2001. godine, država North Carolina. Pisac i kolumnista Michael Peterson osumnjičen je za ubistvo svoje supruge. Ono što je na početku izgledalo kao nesmotren pad sa stepeništa potpomognut kombinacijom alkohola i valijuma , dakle nesrećan slučaj, pretvorilo se u optužbu za brutalno ubistvo, jer je autopsijom utvrđeno da su povrede na glavi mnogo teže nego što bi mogle biti samo od pada, i sumnja se da je upravo Majkl naneo te povrede supruzi tupim predmetom. Policija posle hapšenja između ostalog pleni i kompjuter osumnjičenog i tamo nalazi Majklove tajne, duhovi prošlosti isplivavaju na površinu, and all hell broke loose...

Ovaj dokumentarni serijal prati slučaj od samog početka, pa tako možemo da vidimo i kako se tim odbrane priprema za suđenje, kako optuženog uče kako da se ponaša u sudnici kada bude svedočio i uopšte, zatim testiraju svedočenja eksperata, u ovom slučaju svetski poznatog forenzičara Henrija Lija, gde posle gledanja njegovog videa sa ekspertizom svaki član tima iznosi svoje mišljenje tj. dal' ga je ekspert ubedio, i šta bi još valjalo dodati, i uglavnom sve ono što do sad nismo imali prilike da vidimo u dokumentarnim filmovima a vezano za proces priprema za suđenje.

Naravno, centralni događaj je samo suđenje, pa tako imamo priliku da ispratimo sve od uvodnih reči okružnog tužioca i branioca, preko unakrsnog ispitivanja gomile svedoka, onako baš detaljno, znači ništa bitno nije propušteno. Mediji, razume se, od suđenja prave cirkus pa je pokazana i ta strana u ovom filmu. Prajsles materijal, i sa krajem svake epizode nešto vas goni da gledate dalje, jer zaista nema šanse da se izvali šta će se sledeće desiti, pa sam tako ja u komadu odgledao svih 8 delova verovali ili ne, dakle preko 6 sati materijala, e sad jbga, možda sam ja fanatik pa nisam baš merodavan, ali vas zamoljevam da pogledate barem prvu epizodu pa ako vam se ne svidi batalite, a ja garantujem da je ovo 101% genijalno.

Ako ste voleli Paradise Lost (film, ne bend, mada ni rana faza benda nije loša) pa aj' i Capturing the Friedmans, provereno će vam se svideti i ovaj masterpis, jer ovo je čak u nekim segmentima i jače od pomenutih. Da baš ne preterujem, stavio bih ovaj rad tu negde odma' uz Paradise Lost, jer ne bih da grešim dušu (koju nemam) pa da izjavim da je jače, jer ipak Paradise Lost ima tu specifičnu, neponovljivu atmosferu ruralne Amerike, ali definitivno ovaj film ulazi u sam vrh CRIME dokumentaraca, i iskreno me zanima ko će prvi da se doseti da po ovome snimi igrani film, jer ovakvih genijalnih priča iz stvarnog života zabeleženih na traci nema baš puno. Pa čak i doskočice advokata tokom suđenja, izvale svedoka, emocije Majklove porodice koja ga je podržala, neverovatni obrti tokom istrage i suđenja, sve je to odlično upakovano, i što kaže ovaj lik dole u engleskom plotu : "features more twists than a legal bestseller", dakle bre realni triler, bez zajebancije. Poodavno se nisam ovoliko oduševio, jer ipak je ovo žanr koji preferiram kad su dokumentarci u pitanju. I nije problem, ja možda jesam laik, zapravo zasigurno sam laik, ali ovoliko znam da procenim da je film VR'. A da ne bude kako samo ja lupetam, evo i na imdb-u je ocena 8,5/10 od 411 glasova. Znači MUST-MUST SEE. (360 min)


http://www.imdb.com/title/tt0388644/

"Academy Award-winning documentary filmmaker, Jean-Xavier de Lestrade, presents a gripping courtroom thriller, offering a rare and revealing inside look at a high-profile murder trial. In 2001, author Michael Peterson was arraigned for the murder of his wife Kathleen, whose body was discovered lying in a pool of blood on the stairway of their home. Granted unusual access to Peterson's lawyers, home and immediate family, de Lestrade's cameras capture the defense team as it considers its strategic options. "The staircase" is an engrossing look at contemporary American justice that features more twists than a legal bestseller."


6 comments:

son of man said...

The Staircase - new links !

son of man said...

The Staircase (2004) - NEW RS LINKS + EXTRAS

jonoshling said...

Thank you son of man.....Truly cool!

jonoshling said...

Thank you son of man, thank you very much!

Unknown said...

Can somebody post subtitels for this documentary?

djura11 said...

Uspeo sam da prevedem sve epizode, možda nije najbolje ali što se kaže vidi se trud :)
Biće i Aftermath mada kako nema transkripta malo će da potraje.

Related Posts with Thumbnails