Tuesday, September 17, 2013

Overdose - Endurance (1992)


Overdose, jedini pravo kultni bend. Ubedljivo najoriginalniji sastav beogradske underground scene sa kraja 80-ih i početka 90-ih, prvi bend koji je ritam mašinom totalno zamenio bubnjara, i jedini bend po mojoj proceni koji je mogao da se probije i preko da nije bilo sankcija i ostalih sranja. Inače OVERDOSE su mnogo pre tehno invazije izvalili pištaljke, te su njihovi koncerti bili realna ludnica, zapravo prvi underground koncert koji sam pohodio je bio upravo njihov, u KST-u leta '92, sa koga su live snimci objavljeni kao kasetno izdanje pod nazivom "OVERPOSE". Naravno, ja tad pojma nisam imao o čemu se tu radi, ja sam kontao da je to neka vrsta tehno muzike, jebiga bio sam skroz zatečen što se kaže, ali kad sam izvalio kako ljudi lete na sve strane, šutke, stejdždajvinzi & shit, to me na keca kupilo, znači jedno sveopšte lud'lo, što može donekle i da se izvali iz njihovog jedinog spota "Folklored, Monitored" koji sam lično ripovo sa VHS-a (Ivon i Demovizija - Studio B). Inače, ovaj lik sa dugom kosom, koji mlatara okolo naokolo je Srđa, momak koji je kasnije svirao i u Austerity-u, definitivno jedan od najjačih gitarista u to doba.


Što se tiče ovog njihovog jedinog studijskog albuma, kolko sam ja upućen, a jesam, jebomebogaijanjega, nikad zvanično nije objavljen, objavljene su samo tri pesme na nekoj gistro 3 way split kompilaciji sa "Kaznom za Uši" i "Pressingom". E sad zašto to nije objavljeno, to meni nikad neće biti jasno, jer je ovo tolko jako, da je moglo i preko da prođe samo tako, čak ja oduvek odgovorno tvrdim da je OVERDOSE jedini bend iz EX-YU koji je mogao opasnu karijeru da napravi po Evropi ako ne i šire, ali eto, nešto im nije dalo, poslednji njihov gig sam gledao '93 ali je to bio skroz drugi bend, ne u smislu članova nego zvuka, i zaista i dan danas mi nije jasno šta se zapravo dogodilo sa ovim srpskim čudom, jedino što znam je da je valjda pevač umro, e sad dal' je overio kao što se pričalo ili šta je bilo to jedino ako se neko upućen javi pa nam pojasni, bio bih mu i više nego zahvalan, jer ipak smo mi bili dosta mlađa ekipa od njih i osim sa Đurom sa ostalim likovima nismo imali kontakt, izuzimajući Srđu koji je svirao u Austerirty sa mnom, ali ko za bedak ga nikad ništa o tome nisam pitao, ili on nije hteo da priča pošto je tad bio ozbiljan Hare Krišna bakta, a ta "džanki" prošlost mu i nije bila baš za pohvalu međ tom rajom. Inače, ko što rekoh, Srđa je bio mnogo jak lik, tu muziku što su on i Aref pravili ja sam samo mogao da se divim, no biće i za to prilike kad nabacim ovde takođe nikad objavljeni album Austerity-a. Eto, to vam je to za sad...




01. Sold Me
02. Hole
03. Silence
04. Nerve On It
05. Walkily Slowly
06. Small
07. Folklored, Monitored
08. I Was Wrong
09. Ass
10. Wolfie, Sabrina And Me
11. ...Of Your Face
12. Exchange
13. ...

10 comments:

sunday said...

Napokon nađoh,hvala brate Sine!

Beli Luk said...

Jeste se overio. 1993. sam na moru upoznao stanovitog Misu, njegovog najboljeg ortaka (a i dripca koji je od mene "pozajmio" Dylan Dog majicu pa sam ga posle mesecima jurio da mi vrati) koji mi je ispricao da se overio.
Ja sam tada za Overdose znao samo preko tog spota za Folklored, Monitored, ali mi nesto nije leglo, bas zbog tog tehno fazona. Jebiga, glupi klinac nalozen na dzdz...

SvarogTattoo said...

Evo Bojane,mogu da ti kazem uvezi Vanje koji je pevao u overdose-u,nije overio imao je tu nesrecu da ga udari autobus gsp-a na novom beogradu i od tih povreda je taj dan i preminuo,inache tehnichari iz hitne pomoci kada su doshli na lice mesta su neshto gnusno prokomentarisali,u fazonu vidi kloshara pa on ce svakako umreti gledaj ga kakav je... toliko o tom nemilom dogadjaju.

son of man said...

Evo Svarog nam je objasnio, konačno da se i taj deo priče zatvori...

nasdvoje said...

je l ima negde da se nabave reči overdose i svarog pesama?

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

da, tako sam i ja cuo, da je Vanju udario bus...
Vanju sam upoznao negde 1988, bio mi je uvek super kul lik, pozajmljivao sam ploce od njega...
Overdose sam prvi put gledao ka predgrupu Discipline Kicme u basti SKCa, 1991 leto. Tada je u postavio bio i KIza, kojeg sam upoznao/gostovao kod njega u Sidneju. sada je valjda tu, imao je neki bend X Centar.
drugi i poslednji koncert Overdose je bio ovaj u KST o kojem je Abraxas pisao. meni je to tada bilo neverovatno dobro, mada poslednji put kad sam slusao nije mi zvucalo nesto... overicu opet.

son of man said...

OVERDOSE - ENDURANCE (1992) - NEW LINK!

Unknown said...

Isto bih to rekao i za Zagrebački bend SexA. Inače dečko sa omota albuma "Nova iznenađenja za nova pokolenja" Discipline Kičme je jedan od članova Overdose-a.

balkanopithecus said...

Sa Vanjom sam imao prilike da se druzim na berzi ploca u SKC-u puno puta. Zao mi je bilo kada sam cuo da ga je udario bus (ja chuo trola, ali siguran sam da Svarog ima tacnu informaciju).

Razlog mog komentara je pitanje odakle ti album tj. sta je originalni izvor muzike? Imam taj album sa nekoliko strana, ali ova verzija se razlikuje. 13-ta pesma je ponovljena Hole.

son of man said...

OVERDOSE - ENDURANCE (1992) - NEW LINK!

Related Posts with Thumbnails