Monday, April 30, 2012

The Bridge (2006)


Director:
Eric Steel

Treci na mojoj "best of" listi : THE najsuroviji dokumentarac, onako bash da razdrma sve emocije, da vam nije dobro al uopshte posle gledanja ali ne u negativnom smislu jer u isto vreme izaziva i pozitivne i negativne emocije i to kad te preplavi samo cepaju fleshevi sa svih strana. Ja sam se osec'o nekako chudno spokojno pred sam kraj filma i dugo nakon gledanja. Znachi neponovljivo iskustvo kako jedan dokumentarac moze da utiche na psihu da te dovede do nekakvog dushevnog mira i pomirenja sa tom sudbinom koja je neumitna, jer smrt nas sve pre ili kasnije cheka, tako da ovaj dokumentarac moze dosta da pomogne npr. ljudima koji su imali nekada u zivotu suicidalne ideje ili pokushaje a npr. to ih i dalje kopka, znachi nisu raschistili sa tim, i dalje ih muchi ta misao. Kao neka vrsta psiho-terapije tako je na mene delovao ovaj film. Necu da komentarishem mnogo gledajte jbga, al' samo jedna napomena : probajte da posmatrate celu ovu prichu sa strane, znachi probajte da se "izdvojite", da posmatrate te "tuzne" priche bez predrasuda, osuda niti bilo chega, pokushajte da se distancirate na neki nachin jer jedino tako cete moci da sagledate kolko je jak ovaj dokumentarac, jer ako budete krenuli sa moralisanjem ode sve doqrca. Ovo ne pricham napamet, jer vec dosta ljudi koje znam sa svih strana iz svih slojeva drushtva, raznih uzrasta su pogledali ovaj dokumentarac ali u startu su imali taj neki stav tipa : a ovo je dokumentarac o samoubicama, to je olosh, i treba da crknu, nisu ni zasluzili da zive i slichno a bez razmishiljanja zashto bi se neka osoba odluchila na jedan takav definitivno najradikalniji rez tj. skok u sigurnu CMPT, tako da su zbog tog nekog prezira totalno omashili poentu i lepotu ovog jedinstvenog dokumenta ove vrste jer ja zaista ne bih tako olako osudjivao te ljude jer mi realno ne moz' da znamo shta je u njihovim glavama, a druga stvar, pa ne reaguje pobogu svako isto kad ga npr. najbanalniji primer cu dati, ostavi dugogodishnja devojka koju je mnogo voleo, neko se samo okrene i zaboravi i krene "u lov na novu", a nekog to bash poremeti i jednostavno ne moze dalje...isto vazi i za mnoge druge stvari u zivotu, sve zavisi od toga kakva je ta osoba ko lichnost, znachi dal' sve moz da iskulira ili je sklona padovima u duboke depresije posle tako nekih zivotnih neuspeha...il' shto bi reko moj cale : "Meni kad je loshe ja samo kazem sebi ma ko ga jebe i odma mi bolje, i teram dalje"...eh kad bi sve bilo tako jednostavno i kad bi svi bili takvi ko zna na shta bi svet lichio...eto samo toliko...znachi kome je do morala "po kanonima SPC" ili vec koje sekte/religije nek slobodno zaobidje ovaj film. Peace.


"The Bridge is a 2006 documentary film by Eric Steel that tells the stories of a handful of individuals who committed suicide at the Golden Gate Bridge in 2004. The film was inspired by an article entitled "Jumpers," which was written by Tad Friend and appeared in The New Yorker magazine in 2003. The documentary caused significant controversy when Eric Steel revealed that he had tricked the Golden Gate Bridge committee into allowing him to film the bridge for months and had captured 23 of 24 known suicides which took place during filming phase of the project. In his permit application to the Golden Gate National Recreation Area Steel said he intended "to capture the powerful, spectacular intersection of monument and nature that takes place every day at the Golden Gate Bridge". The movie was shot with multiple cameras pointed at a notorious suicide spot on the bridge during 2004. It captured 19 people as they took their final plunge, and then offers interviews with grieving families."


Šok Koridor - Masturbacija 2 (2004)



Emisija emitovana 21. novembra 2004.
Gošća rediteljka Maja Miloš


Sunday, April 29, 2012

Šok Koridor - Seks i smrt (2005)

Emitovano 23. decembra 2005.
Gost Nebojša Pajkić


Šok Koridor - Iznenadni šok 2 (2005)


Emisija iz novembra 2005. godine.
Gošća modni dizajner Miranda Viđak.


Saturday, April 28, 2012

The Staircase (2004)

Director:
Jean-Xavier de Lestrade


Od reditelja Oskarom nagrađenog dokumentarca Murder on a Sunday Morning (2001), evo sledećeg masterpisa koji je po meni daleko jači od prethodnika. Filmovi imaju sličnu tematiku, bave se suđenjima za ubistva, ali ovo je skroz drugi nivo, a i rađen je u formatu mini TV serije od 8 epizoda po 45 minuta, no ne dajte da vas to zbuni. Jeste, nismo do sad imali priliku da se susretnemo sa ovakvom dokumentarnom formom, ali verujte mi, postoji skroz realan razlog zašto je to tako urađeno. Molim za malo pažnje.

Decembar 2001. godine, država North Carolina. Pisac i kolumnista Michael Peterson osumnjičen je za ubistvo svoje supruge. Ono što je na početku izgledalo kao nesmotren pad sa stepeništa potpomognut kombinacijom alkohola i valijuma , dakle nesrećan slučaj, pretvorilo se u optužbu za brutalno ubistvo, jer je autopsijom utvrđeno da su povrede na glavi mnogo teže nego što bi mogle biti samo od pada, i sumnja se da je upravo Majkl naneo te povrede supruzi tupim predmetom. Policija posle hapšenja između ostalog pleni i kompjuter osumnjičenog i tamo nalazi Majklove tajne, duhovi prošlosti isplivavaju na površinu, and all hell broke loose...

Ovaj dokumentarni serijal prati slučaj od samog početka, pa tako možemo da vidimo i kako se tim odbrane priprema za suđenje, kako optuženog uče kako da se ponaša u sudnici kada bude svedočio i uopšte, zatim testiraju svedočenja eksperata, u ovom slučaju svetski poznatog forenzičara Henrija Lija, gde posle gledanja njegovog videa sa ekspertizom svaki član tima iznosi svoje mišljenje tj. dal' ga je ekspert ubedio, i šta bi još valjalo dodati, i uglavnom sve ono što do sad nismo imali prilike da vidimo u dokumentarnim filmovima a vezano za proces priprema za suđenje.

Naravno, centralni događaj je samo suđenje, pa tako imamo priliku da ispratimo sve od uvodnih reči okružnog tužioca i branioca, preko unakrsnog ispitivanja gomile svedoka, onako baš detaljno, znači ništa bitno nije propušteno. Mediji, razume se, od suđenja prave cirkus pa je pokazana i ta strana u ovom filmu. Prajsles materijal, i sa krajem svake epizode nešto vas goni da gledate dalje, jer zaista nema šanse da se izvali šta će se sledeće desiti, pa sam tako ja u komadu odgledao svih 8 delova verovali ili ne, dakle preko 6 sati materijala, e sad jbga, možda sam ja fanatik pa nisam baš merodavan, ali vas zamoljevam da pogledate barem prvu epizodu pa ako vam se ne svidi batalite, a ja garantujem da je ovo 101% genijalno.

Ako ste voleli Paradise Lost (film, ne bend, mada ni rana faza benda nije loša) pa aj' i Capturing the Friedmans, provereno će vam se svideti i ovaj masterpis, jer ovo je čak u nekim segmentima i jače od pomenutih. Da baš ne preterujem, stavio bih ovaj rad tu negde odma' uz Paradise Lost, jer ne bih da grešim dušu (koju nemam) pa da izjavim da je jače, jer ipak Paradise Lost ima tu specifičnu, neponovljivu atmosferu ruralne Amerike, ali definitivno ovaj film ulazi u sam vrh CRIME dokumentaraca, i iskreno me zanima ko će prvi da se doseti da po ovome snimi igrani film, jer ovakvih genijalnih priča iz stvarnog života zabeleženih na traci nema baš puno. Pa čak i doskočice advokata tokom suđenja, izvale svedoka, emocije Majklove porodice koja ga je podržala, neverovatni obrti tokom istrage i suđenja, sve je to odlično upakovano, i što kaže ovaj lik dole u engleskom plotu : "features more twists than a legal bestseller", dakle bre realni triler, bez zajebancije. Poodavno se nisam ovoliko oduševio, jer ipak je ovo žanr koji preferiram kad su dokumentarci u pitanju. I nije problem, ja možda jesam laik, zapravo zasigurno sam laik, ali ovoliko znam da procenim da je film VR'. A da ne bude kako samo ja lupetam, evo i na imdb-u je ocena 8,5/10 od 411 glasova. Znači MUST-MUST SEE. (360 min)


http://www.imdb.com/title/tt0388644/

"Academy Award-winning documentary filmmaker, Jean-Xavier de Lestrade, presents a gripping courtroom thriller, offering a rare and revealing inside look at a high-profile murder trial. In 2001, author Michael Peterson was arraigned for the murder of his wife Kathleen, whose body was discovered lying in a pool of blood on the stairway of their home. Granted unusual access to Peterson's lawyers, home and immediate family, de Lestrade's cameras capture the defense team as it considers its strategic options. "The staircase" is an engrossing look at contemporary American justice that features more twists than a legal bestseller."


My name is Spyros and I am a MALAKAS!



SAMO BELI GLAS - FUCK ALL POLITICIANS!

Sleep Tight (2011)


Director: 
Jaume Balagueró 

Runtime: 102 min 

"No one seems to be capable of seeing the full depth of the concierge's brilliant and twisted mind. Those who surface his dark mind are unable to deal with it. Those who ignore him are affected by his wickedness too. This is a film about the impossibility of happiness, or at least happiness in a conventional way. It was a treat to the senses to see how the protagonist's mother suffers with what his son tells her, and to see the old neighbour being psychologically dissected, till there's no illusion on her pathetic solitary existence. Raw and mean, accurate on life's complexities, this is a superior film in terms of acting, direction and superb script. Luis Tosar is the superman, who never sleeps, and whose obsession feeds him and fills the emptiness of a life."

IMDB


DOWNLOAD: 
http://jumbofiles.com/9dta1vyh9gwt 
http://jumbofiles.com/egz6p4r06o6m

Friday, April 27, 2012

Cave of Forgotten Dreams (2010)


Director:
Werner Herzog

Runtime: 90 min

"In 1994, a group of scientists discovered a cave in Southern France perfectly preserved for over 20,000 years and containing the earliest known human paintings. Knowing the cultural significance that the Chauvet Cave holds, the French government immediately cut-off all access to it, save a few archaeologists and paleontologists. But documentary filmmaker, Werner Herzog, has been given limited access, and now we get to go inside examining beautiful artwork created by our ancient ancestors around 32,000 years ago. He asks questions to various historians and scientists about what these humans would have been like and trying to build a bridge from the past to the present."

IMDB


Sex and Rockets - The Occult World of Jack Parsons (2005, PDF)


Ovo mi je preporučio brat po (ne)veri, cutter, naime radi se o biografiji Jack Parsonsa, čoveka koji je između ostalog izumeo raketno gorivo koje je Amerikance (navodno) odvelo na Mesec. Pored tih raketnih akcija kojima se čitavog života bavio, i poezije koju je pisao, Parsons je poznat i kao jedan od najistaknutijih ljubitelja okultnog u SAD, jer je već tokom 40-ih stupio u kontakt sa Kroulijem, te tako učestvovao u osnivanju prve američke lože O.T.O-a  u Kaliforniji, AGAPE (ne, to nema veze sa emisijom na Studiju B). Dakle, jako zanimljiva knjiga, a posebno zbog odlično urađenog kratkog istorijata O.T.O-a, sa posebnim osvrtom na kalifornijsku ložu u koju Krouli nažalost nikad kročio nije. Inače, lik Jacka Parsonsa se nalazi i u zaglavlju ovog bloga, to vam je ovaj crni čikica sa brčićima odma iznad Abraxasa, prvi desno do L. Ron Hubbarda. Naravno, kao i sve kontraverzne ličnosti, i Parsons je stradao u jednoj eksploziji pod još nerazjašnjenim okolnostima, a na mestu eksplozije je nađena kutija koju možete videti dole, i koja mnogo toga objašnjava. Pored toga što je učestvovao u standardnim biseksualnim akcijama tokom rituala, bio je poznat i po tome što se nije libio da opšti sa svojom majkom, dakle naš čovek, da ne kažem Srbin. Knjiga se može nabaviti preko amazona za 10-ak dolara, što je po meni skroz OK za ovakav jedan izuzetan lik i još jače delo. Slava mu!


"Scientist, poet, and self-proclaimed Antichrist, Jack Parsons was a bizarre genius whose life reads like an implausible yet irresistible science fiction novel. Sex and Rockets looks at his short life and dual career as cofounder of Jet Propulsion Laboratory (JPL) and leader of the Agape Lodge of Aleister Crowley's Ordo Templi Orientis (OTO). Author John Carter scours primary documents and interviews surviving friends and contemporaries to deliver an intriguing portrait of a dreamy, driven man equally interested in rocketry and magick. From his early childhood and deep attachment to his mother (who killed herself hours after he died) through his nonacademic research and brilliant innovations in solid fuels to his mysterious 1952 demise in a garage-laboratory explosion at the age of 37, the reader gets the impression of a man whose obsession with explosives and propellants was nearly single-minded. Yet this same man found spiritual fulfillment through Crowley's Law of Thelema, conducted magickal operations with L. Ron Hubbard, and signed an oath asserting himself to be the Antichrist--clearly Parsons wasn't a boring guy in a white coat.


Carter pulls off the difficult task of integrating Parsons's disparate drives into one compelling story; though there are some rough spots and awkward transitions, one gets the sense that this illuminates the man's life better than a smooth, flawless work would. Robert Anton Wilson's introduction is smart and funny as always, initiating the uninformed into the basics of Crowleyanity while placing Parsons in the context of his times. While it might not be possible to read universal themes into Parsons's life, Sex and Rockets is an excellent study of a passionate life fully lived."


Necro Files - Two Decades of Extreme Horror (EPUB)


"Spanning over twenty years, 20 masters and modern authors of hardcore horror share their most bad-ass stories in this special edition from Comet Press. Many hard to find and out of print, some that were banned, Necro Files covers every imaginable mode of mayhem including serial killers, necrophilia, cannibals, werewolves, zombies, sex fetishes, psychopaths, snuff, occult, and more stories that dial into the dark side of human nature."

TABLE OF CONTENTS:

George R.R. Martin - Meathouse Man
Joe R. Lansdale - Night They Missed the Horror Show
Ronald Kelly - Diary
Elizabeth Massie - Abed
Randy Chandler & t. Winter-Damon - I am He that Liveth and was Dead ... & Have the Keys of Hell & Death
Edward Lee - Xipe
Ray Garton - Bait
Gerard Houarner - Painfreak
Wayne Allen Sallee - Lover Doll
Charlee Jacob - The Spirit Wolves
Brian Hodge - Godflesh
John Everson - Every Last Drop
Mehitobel Wilson - Blind in the House of the Headsman
Monica J. O'Rourke - An Experiment in Human Nature
Graham Masterton - The Burgers of Calais
Nancy Kilpatrick - Ecstasy
Bentley Little - Pop Star in the Ugly Bar
Wrath James White - The Sooner They Learn
J.F. Gonzalez - Addict

DOWNLOAD :
http://www.sendspace.com/file/1e1s0j

Thursday, April 26, 2012

The Process Church of the Final Judgment Documents (1968, PDF)



"Here are over five hundred pages of internal Process Church of the Final Judgment documents. Everything available from chants & hymns to more well known works such as "A Candle in Hell" to otherwise unavailable foundational documents like the "Xtul Dialogues" is collected here. The Process Church of the Final Judgment was a group that operated in the '60s into the very early '70s that believed in a worldview that accepted Lucifer, Jehovah, Satan and Christ as partners in a larger godhead. Lucifer and Satan were not the enemies of Christ and Jehovah but instead were aspects of the self to be explored, just as the other two were. Since Satan and Lucifer are both worked with it could be argued that this collection is like a second Satanic Bible, albeit one that also includes otherwise "white light" figures."


Enough Man (2006)

Director:
Luke Woodward


Dokumentarac o transseksualizmu, dakle, ne o traverima, nego o osobama koje od malih nogu goni osećaj da su se rodile u pogrešnom telu, te putem operacija i hormona menjaju pol, u ovom slučaju iz ženskog u muški. Ovde slušamo priče ljudi koji su se već podvrgli operaciiji ali i nekih koji to tek planiraju. Radi se o 4 para, tako da na početku nećete imati pojma ko je tu zapravo muško a ko žensko, i tek kasnije kada ulete baš-baš eksplicitne scene seksa, sa surovim BDSM akcijama, moći ćete da izvalite ko je tu (bio) ko. Znači, za sve gadljive, pozor, jer ipak u BDSM-u ima i golden showera i još koječega što nije baš za svačije oči. Od cele ekipe ovde, najgotivnije su mi dve mlade "lezbijke", od kojih jedna želi da postane muško ali ne potpuno, dakle skroz weird priča ali i racionalno obrazloženje.

Ovaj dokumentarac je jako bitan ptvenstveno iz razloga jer nam daje odličan uvid u to šta osećaju i kako razmišljaju transseksualci, tako da nam daje šansu da ih bolje upoznamo a samim tim i razumemo, a ne da ih u startu osuđujemo, jer činjenica je da sve što je drugačije mi to osuđujemo, i ne radi se tu samo o seksualnim akcijama, nego i ovako, svako ko je iole "na svoju ruku" biva označen kao nepodoban u ovakvom društvu, i naravno, u takvim osudama prednjači crkva (bilo koja) i tako dodaje gasa nacionalistima i ostaloj ekstremnoj desnici u tom njihovom večitom "lovu na veštice". Vaistinu, jadno je i kukavno to društvo u kojem se crkva pita oko seksualnih sloboda. Ne do bog nikom. (61 min)


IMDB

"What is gender? Where do gender and biology meet? And do they have to meet at all?

Enough Man is part of the boom in films addressing transgender issues, breaking new ground as it explores the lives and loves of nine female to male (FTM) transsexuals. Through candid and sometimes explicit interviews and demonstrations, these nine men share their experiences about how they fit, or don’t fit, into the wider world.

Beginning with discussions of self-identification and self-acceptance, each conversation reveals the struggles these men encounter with body image, public perception, and the politics of being themselves. Reclaiming and reshaping such terms as exhibitionist, pervert, and fag, this diverse group of men finds some of the political and emotional power necessary for them to navigate the world on their own terms.

Natalie, a female sex worker and dominatrix, and Casey, FTM and a self-identified slut, share a poly-amorous relationship that includes bondage, domination, and making their own porn. Their willingness to deconstruct their expected roles brings a new level of insight into the possibilities of love and sexual pleasure.

Choosing to live in a rural area, Joshua and Raven demonstrate how they have created their own haven for their unusual family. Other interviewees from a range of backgrounds add to this rich discussion of monogamy, polygamy, power dynamics, casual sex, and the ups and downs of surgical options.

Director Luke Woodward finds sex and sexuality integral to embracing each of his subjects as whole human beings. Knowing that the end result would break new ground and some serious film taboos, Woodward used his interviews and interactions to work through the initial stages of his own transitioning just before his senior year at Brown University."


DOWNLOAD :
https://rapidshare.com/files/3672988504/Enough%20Man%20(2006).avi


Related Posts with Thumbnails