Wednesday, May 2, 2012

The Video Diary of Ricardo Lopez (2000)

Director:
Sami Saif


E ovo je ono sto ja zovem genijalan film, naravno to tako moz da bude samo u mojoj glavi i u jos ponekim glavama, ali to nije ni bitno toliko. Ono sto je bitno je da je ovo HOME VIDEO, znaci nije cak ni dokumentarac u klasicnom smislu jer nema nikakvih propratnih komentara, samo odlicno isecen video od 18 sati materijala da bi se prikazale samo najbitnije stvari. Znaci 21-ogodishnji Rikardo Lopez je kupio sebi video kameru za rodjendan i snima svoje pripreme za atentat na Bjork od januara '96 pa sve do septembra kada je izvrsio samoubistvo. E sad zasto bi neko gledo neciji Home Video od chitavih 104 minuta sa samo jednim likom koji prica o svojim tripovima u cumezu svog malog doma ? Zato bre sto je ovo mnogo jako, zato sto je Rikardo brutalno iskren u svemu pa cak i u svojoj ociglednoj bolesti, i ono sto je najzanimljivije je da on sve to jako dobro rezonuje, vrlo dobro shvata da je njegov pokusaj da posalje paket "bombu" svojoj miljenici Bjork, iz razloga koje vam necu navesti, skroz naivan i neozbiljan, ali on je sebi zacrtao cilj i od njega ne odustaje. Tu on cak pravi i link izmedju omijenog filma svih fanatika, naravno radi se o Taksidrajveru, i tog zastitnickog odnosa Roberta Denira prema Dzodi Foster. Sve je to jako bizarno ali i veoma dirljivo, ima par eksplicitnih scena jer je Rikardo cvrsto odlucio da izvrsi samoubistvo posle slanja paketa tako da ga nista nije blam, jer je svestan da ce ga murija navatati, znaci ne gaji nikakve iluzije, a i nesto mu se bas i ne zivi, tako da mozemo da vidimo i ritualisticke prepreme za suicid, kupuje revolver, slusa one najgotivnije pesme Bjork sa prvih albuma i jos hiljadu ludila do samog kraja. Nisam verovo kad sam poco da gledam da cu izdrzati do kraja jer mi se vec na pocetku prispavalo, bilo jbga jako kasno sinoc, ali kako film odmico to sam se sve vise budio, reko sebi OVO JE GENIJALNO. Znaci opet ponavljam jako bizarno, na neke trenutke i potresno, ali na prvom mestu SKROZ ISKRENA FILOZOFIJA, i ne ostavlja gorak ili koji vec ukus u ustima posle gledanja, ali zasigurno se nece svideti svima, to nema shanse. I za mene ovo nije samo video svedochenje o "poremecenom" umu mladog Rikarda Lopeza nego i svojevrstan art peformans, pa ga tako svrstavam u sam vrh ovog fazona dokumentaraca uz filmove kao sto su Hated o GG Allinu i Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist. Legendarno i provereno neponovljivo. (104 min)

http://www.imdb.com/title/tt0481966/

"Intimate portrait of the social outcast Ricardo Lopez, chronicling the last days of his life in 1996 as he mails a bomb to Icelandic singer Björk and heads home to record his own suicide on video."





10 comments:

Anonymous said...

ovo je jedinstveno!sirovo,iskreno i brutalno!

Scott said...

Hello! Just wanted to say, the download links aren't to the 2000 Sami Saif documentary. The Sami Saif doc is professionally made but this other version isn't. The actual documentary unfortunately is very rare. This version contains suicide footage you may not want to see, and doesn't tell you much about Ricardo Lopez the person.

Anonymous said...

@ Scott: Are you sure? Do you know where can I find Sami's documental? Thanks

son of man said...

The Video Diary of Ricardo Lopez - new link.

son of man said...

The Video Diary of Ricardo Lopez (2000) - NEW SINGLE RS LINK!

(mymoonlog) said...

The best Blog, N*1 of Balkan

Vjeko said...

Jo što volim tvoje "osvrte"...!

son of man said...

The Video Diary of Ricardo Lopez (2000) - NEW LINK ADDED!

앤서니 said...

this is not the 2000 Sami Saif documentary, but the other version that was released on a limited edition VHS (23 copies) by Uneasy Archive in 2012.

i thank thee!

ultra said...

Dugo nisam gledao nesto ovako zanimljivo. Steta sta mu performans nije uspio do kraja, jbg upucao se sa malokalibarskim pistoljem. Predpostavljam da je htjeo da zafleka sa krvlju natspis iza sebe kad se rokne.

Related Posts with Thumbnails