Monday, February 24, 2014

Borgman (2013)


Director:
Alex van Warmerdam

Evo konačno i najboljeg filma iz prošle godine, jer naime pogledao sam i sve ostale pretendente na taj presto i jedino možda MUD može tu nešto da traži a sve ovo ostalo je piši propalo. Radi se o jako bizarnom holandskom masterpisu koga su neke moje kolege ja bih reko skroz pogrešno povezale sa kultnim Funny Games (1997) jer meni mnogo više liči na ono Češko ludilo Lunacy (2005). Inače film je skroz čudan, al' skroz, a glavni junak je faca samo takva, znači iščašentis totalis, tačno da se čovek zapita ko je ovde lud, dal' reditelj i scenarista, dal' glavni junaci, dal' gledalac il' svi kompletno zajedno, mada ako ćemo (ne)realno, ludilo je u očima tj. umu posmatrača, zar ne? Znači skroz zabavan film, i zbunjujuć i vala sve što treba, a ima i ta fora sa tzv. živim snovima koja je ugurana samo za gistro posvećene al' srećom ja sam malo kao proučavao tu psihijatriju pa sam odma' izvalio zašto keva ima one gadne tripove kad spava pa se probudi. Naime, kad naivan čovek čuje "živi snovi" on pomisli da su to nekakvi živopisni, šareni snovi sa puno detalja, veselo selo štrumpfova i tako to, a zapravo se radi o zajebanom psihijatrijskom poremećaju koji između ostalog može da nastane i kao posledica teške depresije a bogami i kad naglo prekineš da piješ određene lekove, ko ja što sam najebo onomad u urgentnom centru zbog lekara idiota, jer tu se skroz ruši ta granica između jave i sna, tako da čovek nije ni svestan da se probudio a samim tim ni da je to bio "samo" san, nego se sve to izmeša fino i onda on budan nastavi da tripuje a to obično bude neki užas užasa, baš ko što je keva u filmu tripovala pa je posle buđenja radila šta je već radila, al' je njen muž znao da ona ima taj problem pa je smirivao, tako da ceo trip sa beskućnicima koji navodno iz totalne senke andergraunda vladaju svetom, može da se posmatra i sa te strane. Ali opet, vrlo je moguće da sam ja ali skroooz pogrešno sve ovo skontao, jer sam i ranije bio sklon tako tim ispadima kad su u pitanju filmovi, tako da ovaj spojler i nije spojler, dakle ne verujte meni koji lažem no tumačite sami jer u svakom slučaju ovo vanserijsko delo definitivno NIKOGA NEĆE OSTAVITI RAVNODUŠNIM!


"A vagrant enters the lives of an arrogant upper-class family, turning their lives into a psychological nightmare in the process."




3 comments:

gelo said...

Pogledaj BROKEN CIRCLE BREAKDOWN,belgijski film,ako već nisi .

Arun said...

Hi, Iam interested to advertise my blog in your website. Iam ready to pay 10% higher than your current advertisers. Let me know where to contact for my advertisements. Thanks

asphalt 8 apk

son of man said...

Contact me at mail: sonofman653@gmail.com

Related Posts with Thumbnails