Wednesday, April 9, 2014

Dosije: Beogradski klanovi (2014)


"Nova sezona najgledanijeg krimi serijala bavi se rekonstrukcijom poslednje decenije 20. veka u Srbiji, do koje stiže osvrtom na sedamdesete i osamdesete godine. Poznato je da su devedesete u Beogradu ali i u Srbiji bile najcrnje godine što se tiče kriminala, kada su se dogadjala ubistva na svaka tri dana. Zato je ekipa "Dosijea" odlučila da kroz nekoliko epizoda prikaže to vreme kroz igrano-dokumentarnu formu.

Kriminalci koji su sedamdesetih godina bili mirni u Beogradu zbog strogog zakona koji je vladao u tadašnjoj Jugoslaviji i opasne policije u Beogradu i poslove obavljali isključivo van zemlje, početkom osamdesetih počinju da dobijaju specijalne zadatke od Državne bezbednosti u borbi protiv neprijatelja režima.

Od tada imaju sve veće protekcije, slobodu da rade šta im je volja i ponašaju se bahato. Sve je eksplodiralo početkom devedesetih kada je izbio rat na prostoru bivše Jugoslavije, kada su političke stranke počele da vrbuju te iste kriminalce u sopstvene redove, kada je oružje preplavilo Srbiju, a samo u Beogradu se pojavilo na desetine klanova koji su međusobno ratovali."

Cela 1. epizoda on-line ovde.

"U državi kojom se širilo bratsko i jedinstvo, grad Beograd polako je postajao evropska metropola, sve dok ga kriminal nije učinio buretom baruta. Vest o ubistvu Željka Ražnatovića Arkana šokirala je i policiju i podzemlje, a istina o ovom zločinu odvodi nas u kriminalnu prošlost skrivenu od očiju javnosti. Ko se krije iza imena koja će ući u istoriju kriminala? Kako su nastali gangsterski klanovi koji će na ulicama sejati strah? Kako su Arkan i Giška stekli popularnost i svojim nezavisnim poduhvatima izazivali bes ljubomornih vođa klanova i lukave beogradske policije? Nezapamćene pljačke po evropskim zemljama i filmska bekstva iz zatvora ući će u istoriju, ali pravu istoriju tek će ispisati tajni plan državne bezbednosti koji će greškom kriminalce pretvoriti u heroje."

Cela 2. epizoda on-line ovde.

"Krajem osamdesetih stasava nova mlada ekipa u Beogradu Knele Kristijan, Šljuka..Oni jačaju na ulici i pokušavajući da izgrade ime formiraju novu ekipu. Istovremeno, iz inostranstva se vraća Giška ponesen nacionalnim zanosom. Suočen sa izbijanjem rata na prostoru bivše Jugoslavije upliće se u politiku, a sledi ga i veliki broj članova voždovačkog klana, u to vreme najjačeg u Beogradu. Sa početkom rata oružje postaje dostupno i jeftino na beogradskim ulicama, i policija ne može da izađe na kraj sa tim problemom, što iz operativnih što iz političkih razloga. Klanovi se sve više naoružavaju i ulaze u međusobne sukobe. Angažovanje Giške i njegovih "saboraca" u politici kulminira na demonstracijama 9. marta, kada se Giška našao na strani Vuka Draškovića i opozicije . Par meseci kasnije na kućnom pragu izrešetan je Giškin najbolji prijatelj Branislav Matić Beli, za kojeg se govorilo da je bio finansijer tadašnje opozicije, posle čega kreće serija ubistava koja zauvek menja Beograd."

Cela 3. epizoda on-line ovde.

"Ubistvo u "Hajatu" 1992, kada je likvidiran Aleksandar Knežević Knele, mladić koji je, nažalost, smatran za ikonu velikog broja mladih tog vremena, unelo je pometnju na beogradske ulice, o čemu svedoči treća epizoda dokumentarno-igranog serijala "Dosije: Beogradski klanovi". Počinje period krvavog obračuna raznih klanova, ali i ubistva velikog broja policajaca od kojih gotovo nijedno nije rasvetljeno. Videćete i kako je ekipa mladih novinara ušla u opasan projekat snimanja filma "Vidimo se u čitulji" koji je prikazao većinu tih kriminalaca i klanova."

Cela 4. epizoda on-line ovde.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails