Tuesday, May 10, 2016

Jadranka Stojaković - Koncert u beogradskom SKC-u 12.09.2008.


Bootleg snimak koncerta u beogradskom SKC-u 12. septembra 2008. Inače to je prvi koncert koji je Jadranka održala u Beogradu još od odlaska u Japan krajem 80-ih.


Jadranka Stojaković, poznata bosanskohercegovačka i jugoslovenska kantautorica, juče je u Banjoj Luci sahranjena sa gitarom dok su grobljem u banjalučkom naselju Vrbanja odzvanjale melodije njenih pesama. Jadranku su na večni put ispratili mnogobrojni prijatelji, rodbina, kolege i poštovaoci.


Brojni muzičari i pozorišni radnici na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Sarajevu oprostili su se od Jadranke.

U organizaciji Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS), njene kolege muzičari i pozorišni radnici odali su joj počast minutom ćutanja uz stihove poznate pesme "Sve smo mogli mi".

Salu Narodnog pozorišta u Sarajevu, uz prigušena svetla, ispunila je tišina, uz pokoji jecaj. Na platnu su se smenjivale fotografije iz života Jadranke Stojaković, a pozorišne daske, uz postavljenu gitaru, bile su prekrivene laticama belih ruža.

Njena prijateljica iz tinejdžerskih dana Ismeta Dervoz, muzička urednica i producentica, podsetila je na mladalačke dane i druženje sa preminulom Stojaković. Istakla je kako je Jadranka Stojaković bila nadaleko poznata po svome osmehu, koji je krasio i u najtežim životnim situacijama.

"Jaca je moja životna drugarica, ona bi rekla: jaranica. Da vidi i čuje sve ovo, mi bismo čuli kako kaže: boničko, ne pretjeruj. Ona je osoba koja je u moj život došla kada je meni bilo 14, a njoj 17 godina. Upoznale smo se na sceni Doma 'Vaso Pelagić' u Sarajevu. Na jednoj takvoj fotografiji ovih dana, koju sam vidjela, Jaca i ja se gledamo i smijemo se. I uvijek smo se smijale, i onda kada je bilo teško i meni i njoj, kad bismo se pronašle, to bi završavalo smijehom. Ona je osoba koja uvijek vidi samo dobro u ljudima, samo dobro u budućnosti, koja svima želi dobro", rekla je Dervoz suzdržavajući suze.


Podsetila je kako Stojaković nikada neće i ne sme biti zaboravljena te kako će njene pesme ostati kao trajna uspomena na jedno vreme.

"Pamtim njene kasnonoćne pozive iz Japana, zvala je samo da pita kako je raja, ima li sudžuke koju ona voli i da kaže da su procvjetale trešnje u Japanu. Ona je neodvojivi dio života cijele jedne generacije. Draga Jadranka, sad si tamo gdje ćeš s anđelima pisati neke nove pjesme. Naučila si nas kako se voli život, kako se uvijek čuva osmijeh na licu, uprkos svemu. Ne pozdravljam se, ne opraštam se, samo kažem: doviđenja", rekla je Dervoz.

Jadranka Stojaković je preminula u 66. godini u Banjoj Luci nakon duže bolesti u noći sa 3. na 4. maj ove godine. Duže vreme je bolovala od amniotrofične lateralne skleroze, a preminula je banjalučkom Specijalnom centru "Ivan Pavao II" Dom za starije osobe."

0 comments:

Related Posts with Thumbnails