Sunday, January 18, 2009

A (1998)

Director:
Tatsuya Mori


Posle napada sarinom na Tokijski metro 20. marta 1995. budisticka sekta Aum Shinrikyo je ostala bez kompletnog rukovodstva na celu sa Shoko Asaharom jer su skoro svi pohapseni, a u policijskim akcijama shirom Japana su im svasta nelegalno pronasli. Da ja sad ne prepricavam, koga zanima sta se sve tu tacno izdesavalo tu je wikipedija, crime library itd. Dokumentarac prati Hiroshi Arakija, mladog portparola onoga sto je preostalo od organizacije posle tih incidenata, i kolko sam ja skonto autor Tatsuya Mori je uspeo da isposluje sa njim da jedini ima uvid u unutrashnjost njihovih hramova i ostalih prostorija u tim crnim danima po Aum tokom citave '96 godine, tako da cete moci da vidite kako oni zive, kako razmisljaju, zatim konferencije za shtampu, izbacivanje Auma iz prostorija shirom zemlje pa i rushenje nekih od hramova, zatim njihove reakcije na gnev gradjana, na pokusaje da ih zabrane, na sudjenja optuzenim clanovima, i njihovo odbijanje da se odreknu Asahare i njegovog ucenja uprkos svim pritiscima. Ovaj skroz neobican japanski dokumentarac se bavi i licnim nedoumicama Hiroshi Arakija, koji je kao i svaki clan napustio svoju porodicu i prijatelje kada se prikljucio Aumu, tako da su pritisci na njega kao glasnogovornika svakodnevni, pa mu i nije bas svejedno. Ovo je jedini dokumentarac koji se ozbiljnije bavi ovom tematikom, mada i ovde nije obradjen meni najzanimljiviji deo price tj. lik i delo Shoko Asahare i naravno plot da se odradi ta akcija u Tokiju, ali s'ozbirom da je ovaj film vise u fazonu aftermatha, to i nije bio cilj. Ko nije imao tu cast da vidi kako izgledaju male istocnjacke religijske organizacije iznutra ovo je zaista jedinstvena prilika, i to je realno i najveca vrednost ovog dokumentarca, jer u uobicajenim okolnostima ovakvo nesto bi bilo prakticno nemoguce snimiti. (136 min)

http://www.imdb.com/title/tt0241146/

"Roughly chronological, from 3/96 to 11/96, with a coda in spring of 1997: inside compounds of Aum Shinrikyo, a Buddhist sect led by Shoko Asahara. (Members confessed to a murderous sarin attack in the Tokyo subway in 1995.) We see what they eat, where they sleep, and how they respond to media scrutiny, on-going trials, the shrinking of their fortunes, and the criticism of society. Central focus is on Hiroshi Araki, deputy spokesperson, 28, slight, mild, diffident. He and others speak of erasing desire - for food, for love, for sex, for family. The filmmaker becomes a participant when police harass and arrest a sect member. What is it to be different in a conformist society?"



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=71V0GZ2B
http://www.megaupload.com/?d=XJRVKU0L
http://www.megaupload.com/?d=RG1CNDXD
http://www.megaupload.com/?d=V96T5EH7

2 comments:

son of man said...

A (1998) - new Mu links added!

the saucer people said...

Thanks for the new links to 'A' as well..I find the whole Japanese counter-culture/resistance history fascinating, from the United Red Army in the sixties and early seventies to Aum Shinrikyo in the nineties..

...I noticed in article in Serbian you posted here that you made the link with Tesla..presumably about their research into Tesla weapon systems..torsion fields..directed energy weapons and of course the legendary "earthquake" machines! Very curious!

Anyway, thanks so much for sharing 'A', I have wanted to see this for a long time!

Related Posts with Thumbnails