Saturday, January 31, 2009

Serial Killers: The Real Life Hannibal Lecters (2001)

Director:
Sean Buckley

Najozbiljnija dokumentarna studija na temu serijskih ubica u globalu odgovara na mnoga pitanja, kao npr. ko su zapravo serijske ubice, sta nam govore statistike o njima, da li su zaista sto se kaze LARGER THAN LIFE u ocima nas, obicnih ljudi, zatim zasto fiktivni likovi kao sto je Hanibal Lektor ne bi mogli da egzistiraju u realnom zivotu, kakav je to drajv koji ih pokrece da ponavljaju ubistva iznova i iznova, i najbitniji deo ovog dokumentarca, ko su serijske ubice koje su srusile taj poslednji tabu savremenog drustva, i pribegle poslednjem cinu, kanibalizmu. Dosta sam razmisljao na tu temu, i shvatio da je to krajnji vid slobode u neku ruku, ma koliko to bolesno zvucalo, jer ako neko porusi bukvalno sve zakone nametnute od strane drustva pa i taj poslednji, nezamislivi, taj covek vise nije deo nasheg sveta, NOT OF THIS WORLD sto bi se reklo, taj covek postaje nesto drugacije, nesto neopisivo, ne priznaje vise nikoga, ne jebe zivu silu i on je zapravo jedini pravi OUTLAW u pravom smislu te reci, i to je upravo ono sto obicne ljude po mom misljenju toliko fascinira kada su u pitanju serijske ubice, jednostavno ne mozemo da ih shvatimo, ne mozemo da razumemo njihova dela, kao da se radi o nekim, pa moglo bi se reci cak i visim bicima.


Naravno ovaj dok. se bavi i demistifikacijom te price, gde se objashnjavaju tachni razlozi zasto serijske ubice chine to sto chine, i kako to da ne osecaju empatiju, kako to da nemaju grizu savesti kao svi mi ostali i slicno. Ovde je to lepo opisao americki kriminolog Jack Levin, koga je zaista uzivanje slusati : zasto serijske ubice u pocetku npr. samo dave svoje zrtve da bi u svakom sledecem pokusaju isprobavali nove metode, koristili nozeve, muchili zrtve danima, i naravno kanibalizam kao konacni chin posle koga je sve dozvoljeno. Takve akcije mozda najbolje mogu da se porede sa narkomanijom, jer kad neko uvati npr. da se radi heroinom, u najvecem broju slucajeva prvo pochinje sa shmrkanjem, pa onda eventualno dolazi pushenje na foliju, i kao krajnji chin tu je bodenje u venu i dalje je sve ravno. I kao sto svaki navuceni hardkor dzanki sa sobom uvek nosi pribor, znaci shpric, filtere od cigareta umesto vatica, chep od vinjaka i limuntus , tako i svaki ozbiljni organizovani serijski ubica sa sobom nosi svoje alate, za vezivanje, za muchenje, zatim razne nozeve i ko zna jos sta sve ne. Tako se dolazi do zakljuchka da je to njihovo konstatno ubijanja kao jedna vrsta najtezeg oblika adikcije, jer uvek se juri taj pocetni flesh, cak mnoge serijske ubice tvrde da im je prvi put bilo najbolje ma kolko to bizarno zvucalo.


Film se fokusira na 3 istaknuta kanibala, dekicu Alberta Fisha, zatim monstruma slovenske krvi Andreja Chikatila, i naravno Dzefri Dahmera, mladica koji je bio i ostao prava enigma za kriminologe i profajlere jer je jedan od retkih koji nije bio nimalo sadistichki natrojen, zapravo jedini serijski ubica koji se zaista iskreno pokajao zbog svojih dela, i zato je Dzefri meni i najzanimljiviji od te new school ekipe. Tu je i true-crime pisac Harold Schechter, koji nam daje dublji uvid u detinjstvo serijskih ubica, odgovara na pitanja koji sve uslovi mora da se potrefe da bi jedan dechak kasnije u zivotu postao monstrum.


Takodje zanimljiva chinjenica je da serijske ubice u ukupnom broju ubistava chine zaista ogromnu manjinu, jer najveci deo ubistava, sto pokazuju i statistike, se odvija u krugu porodice, pa onda ono kad komshija udari na komshiju, pa pijane svadje itd. ali i pored toga serijske ubice dobijaju mnogo veci publicitet, i predstavljeni se u medijima kao mnogo veci problem od tog porodichnog nasilja koje je uzrochnik najveceg broja pojedinacnih ubistava u svetu. Ovde cete chuti i kakva je veza izuzetno visoke stope nasilja na ulicama SAD-a 60-ih i 70-ih sa kultnim horor filmovima poput Night of the Living Dead i Teksashkog masakra. Posebno bih izdvojio i skroz zanimljivo izlaganje pisca Richarda Laurija na temu Andreja Chikatila, i kratak osvrt na Teda Bandija i klovna ubicu Dzona Gejsija .


U sustini, uvek sam najvise voleo ovakve SERIAL KILLER i uopste CRIME dokumentarce, mene ovo cak na neki chudan nachin i smiruje, uspokojava me, pa ih gledam rado i po vishe puta, posebno kad su ovako dobro uradjeni. E sad zasto je to tako - za to sigurno postoji neko realno psiholoshko objashnjenje, mozda to ima veze i sa tim nekim strahovima koji se potiskuju gledanjem ovakvih filmova, jer chinjenica je da kada sve to posmatramo kroz filmove, kroz dokumentarce da to deluje skroz nerealno, cak mnogo jace deluje nego bilo koji fiktivni lik poput Hanibala Lektora ili Normana Bejtsa, jer ovakve osobe zaista postoje u stvarnom zivotu a opet su na neki nachin tako daleko od nas, skoro pa nestvarne dok ih posmatramo preko ekrana u (relativnoj) sigurnosti svojih domova. (60 min)

http://www.imdb.com/title/tt0365739/

"This documentary primarily covers the psychological profiles and exploits of three particular serial killers (Albert Fish, Andrei Chikatilo, and Jeffrey Dahmer), and features various psychologists, authors, pioneering FBI profiler Robert Ressler, and the prosecuting and defense attorneys of the Jeffrey Dahmer trial discussing their thoughts on the events. Also given a look are the factors, conditions, and motivations that might lead someone to become a serial killer. And, as suggested by the show's title, the most infamous fictional serial killer Hannibal "The Cannibal" Lecter is discussed, compared and contrasted to his real-life counterparts."




DOWNLOAD :
https://rapidshare.com/files/191183839/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part1.rar
https://rapidshare.com/files/191294574/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part2.rar
 https://rapidshare.com/files/191333643/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part3.rar
https://rapidshare.com/files/191352497/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part4.rar
https://rapidshare.com/files/191632961/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part5.rar
https://rapidshare.com/files/191686618/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part6.rar
https://rapidshare.com/files/191721882/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part7.rar
https://rapidshare.com/files/191760905/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part8.rar

PASS: abraxas365

6 comments:

Anonymous said...

PArt 8 ne postoji.
Može li novi upload?
Hvala

son of man said...

Ako koristis Mozilu mozda ti je skracen link, jer ja sam sad sam probo i fajl je OK, aj probaj ovako :
http://rapidshare.com/files/191760905/Serial.Killers.The.Real.Life.Hannibal.Lecters.2001.DVDRip.part8.rar

Anonymous said...

Operu koristim. Nedostajalo je ono "ar" od ".rar" (i dalje se ne vidi) ali sad link radi.
Hvala!

son of man said...

Serial Killers: The Real Life Hannibal Lecters (2001) - new MU link !

son of man said...

Serial Killers: The Real Life Hannibal Lecters (2001) - NEW LINKS!

Anonymous said...

Since the admin of this site is working, no doubt very rapidly it will be renowned, due to its quality contents.

Related Posts with Thumbnails