Friday, May 1, 2009

Killer: A Journal of Murder (1996)

Director:
Tim Metcalfe


Ubedljivo najjaci film o jednom true life serijskom ubici. Nema sta puno da se kaze o ovom filmu, o Panzramu do sad nije snimljen niti jedan dokumentarac (tek 2010. izlazi film Johna Borowskog) , tako da je ovaj igrani rezisera Tim Metcalfea pravi masterpis. Panzrama ovde igra odlichni James Woods koji je pokido, i ovo je po meni jedna od najboljih njegovih uloga, a ovo zapravo i nije klasican serial killer film jer se radnja odvija iskljucivo u zatvoru, poslednjih par godina Panzramovog zivota i to po njegovoj sopstvenoj autobiografiji koju je uspeo da napise uz pomoc mladog i veoma liberalnog zatvorskog cuvara, jer je tada osudjenicima na smrt bilo zabranjeno da pisu bilo sta, ali knjiga je objavljena tek 40 godina kasnije jer vlasti nisu dopustale da takav jedan materijal bude dostupan svima. Ekstremni NIHILISTICKI stavovi, beskopromisna kritika zatvorskog sistema koji se i nije mnogo promenio od pocetka veka, i uopste kritika chitavog ljudskog roda a posebno samog sebe, i cuveni citati koje Panzram izgovara postavljaju sva ta njegova ubistva i ostala nedela u totalno jednu drugaciju perspektivu, gde po prvi put zaista mozemo da razumemo, da shvatimo jednog serijskog ubicu. Panzram koji je veci deo svog zivota proveo po zatvorima i popravnim domovima otvoreno i skroz iskreno govori o tome, kako nema ljudskog nit bozijeg zakona koji on nije prekrsio, a ukoliko uvedu i neki najnoviji da ce i njega vrlo rado prekrsiti. I zaista nema tog zlodela koje ovaj covek nije napravio, iako nadprosecno inteligentan, on je ubijao, krao, silovao, ali ovaj film se ne bavi time, znaci necete bas imati prilike da vidite njegova dela ali sama njegova prica i beskompromisni stavovi ce vas ubediti da nije rec o obicnom coveku, o obicnom serijskom ubici, jer naime on je imao vrlo jasne nihilisticke stavove prema zivotu i bio je i te kako svestan svojih dela. Obesen je 1930. u 39. godini zivota, ali cak ni pred vesalima nije posustao. Istoimena knjiga po kojoj je radjen ovaj film posle 40 godina postala je bestseler, i to najvise zbog njegovih fanaticnih stavova i surovo iskrene price, a nikako zbog ubistava, jer on se nije bavio detaljnim opisivanjem ubistava, cak nije imao ni klasican M.O. (Modus operandi) po kojem je ubijao ko vecina serijskih ubica. Totalno surov lik, ali bez James Woodsa tesko da bi ovo bilo ovako dobro prikazano, realna drama koja nikog nece ostaviti ravnodusnim. (91 min)

http://www.imdb.com/title/tt0113542/

"Carl Panzram is sent to Leavenworth Prison for burglary. While there, he is brutally beaten by a guard. Neophyte guard Henry Lesser feels sympathy for Panzram, befriends him, and gets him to write his life story. Lesser learns that Panzram's past is much more violent than he thought, but also that he's capable of being a much better person than the rest of the prison staff believes - or so Lesser thinks."

"I have been a human animal ever since I was born... I was a thief and a liar. The older I got the meaner I got."3 comments:

Anonymous said...

very very good : )

Miloš Borozan said...

Majstore,mogu li novi linkovi ? :)

son of man said...

Killer: A Journal of Murder (1996) - TORRENT LINK ADDED!

Related Posts with Thumbnails