Thursday, December 31, 2009

La soufrière (1977)


Director:
Werner Herzog

Runtime: 30 min

Gvadalupe, samo jedno u nizu vulkanskih ostrva na Karibima. Herzog dobija dojavu da je vulkan La soufrière konačno proradio posle ko zna kolko stotina godina i da će uskoro da eksplodira, stoga odmah odlazi na ostrvo sa svojom ekipom. Nailaze na skroz pust grad jer je vojska sve evakuisala. Herzogu naravno ni snimci skroz opustelog grada nisu dovoljni pa je naumio da se nekako približi vulkanu, ali vojska je svuda postavila punktove, dalje nećeš moći i te akcije.

Ogromne table upozoravaju na veoma toksične gasove koji se lagano kotrljaju niz planine, ali Herzog ni to ne jebe, prolazi neopaženo jednim seoskim drumom koji vojska nije pokrila i prilazi skroz blizu vulkanu, ugrožavajući tako ne samo svoj život nego i živote svog kamermana i tonca, koji su se ni krivi ni dužni našli u blizini ovog potencijalnog grotla.

Ne bih baš sad da prepričavam šta je dalje bilo, uglavnom, tek kad je izvalio ogroman oblak nečega kako se spušta prema mestu gde je bila njegova ekipa seli su u kola i dali se u beg. Dakle, klasičan manijak. I uopšte me ne čudi sada ona stara filmadžijska dosetka, kaže : gde Herzog nije snimao tamo provereno ni nema šta da se snimi. I vaistinu je tako, gde je ovaj čovek sve bio, koja je mesta pohodio, ja mislim da nijedan živi, a verovatno ni mrtvi (jer je mrtav) reditelj ne mož' tu da ga isprati. Nek me neko demantuje, al' tako mi se nešto javlja.

Ostavljaju kola i kreću peške kroz zabranjenu zonu, nailaze na čoveka koji i pored zloslutnog huka koji dolazi iz planine opušteno drema sa svojim mačkom pored drveta, čoveka koji je očigledno odbio da se evakuiše, jako čudnovata scena. Ko susret sa smrću. Čovek započinje svoju priču o razlozima zašto je ostao iza svih - hajlajt!

IMDB

"Herzog takes a film crew to the island of Guadeloupe when he hears that the volcano on the island is going to erupt. Everyone has left, except for one old man who refuses to leaves. Herzog catches the eeriness of an abandoned city, with stop lights cycling over an empty intersection."

7 comments:

Mister Pexon said...

Mislim da se trebao udruziti sa David Attenboroughom barem jednom..

son of man said...

Hehe, dobra ideja, ali englez i nemac zajedno ?! Pokacili bi se pre ili kasnije haha :]

Anonymous said...

proveri ovaj sajt:
http://www.mytvblog.org/
i sretna ti nova godina
(da ne budemo psihopate)!

Mister Pexon said...

upravo skidam "The White Diamond" 720p.
Jedva sam ga našao..
skidam preko jdownloadera i trenutno ne mogu da nadjem ponovo linkove sa kojih skidam. Ako vec nemaš taj doc, možemo skontati neku varijantu o transferu u ovu zbirnicu

son of man said...

Imam White Diamond, postavicu ga ovih dana...

son of man said...

La Soufriere (1977) - new MU single link !

son of man said...

La Soufriere (1977) - NEW LINKS!

Related Posts with Thumbnails