Thursday, August 6, 2009

Lucifer Rising (1972)

Director:
Kenneth Anger

Na današnji dan, pre 40 godina, 6. avgusta 1969. uhapšen je Bobby Beausoleil za ubistvo Gary Hinmana i od tada se nalazi u zatvoru, znači tačno 40 godina robije za jedno ubistvo pa vi vidite. Da je ubistvo izvršio npr. u Srbiji danas bi bio pušten na slobodu, ali pošto je u pitanju SAD i smrtna kazna preinačena u doživotnu robiju nema mu spasa. E sad, pošto ja baš i nisam neki poznavalac okultnog hteo sam da izbegnem na kvarno da dam svoje precenjeno mišljenje o sigurno najpoznatijem i najboljem filmu Kennetha Angera LUCIFER RISING, tako da je to uradio vrsni poznavalac zakultnih dešavanja, drug cutter. Dole imate njegove tekstove na srpskom i engleskom. Ono što još valja istaći (joj što volim kad se ovako fino izražavam) je da u filmu pored Angera, glumi i buljuk prelepih razgolićenih devojaka, zatim tu su i Jimmy Page, i naravno Bobby. Inače Page je trebao da radi soundtrack za film ali ga je Anger u međuvremenu odjebo, a pošto je film završen tek '81, mada kao što vidite negde piše '72, negde '73, Kenneth je cimnuo Bobija koji je nekako uspeo da izburgija dozvolu da u zatvoru sa muzičarima koji su takođe robijaši snimi ovaj prajsles soundtrack, koji je u roku od odma' postao kult a što ćete i čuti u filmu, tako da se OST pojavio 1982. godine, al' o njemu naknadno. Inače Bobby se i dan danas aktivno bavi muzikom na robiji i 2006. je izbacio svoj poslednji studijski album "Running with the White Wolf ". A sada o filmu :

Po instant-evokaciji koju nudi naslov ovo je najzvučnije delo Keneta Angera; Lucifer Rising prati autentični poetski nadrealizam koji prožima radove nastale pre 1972. Uprkos tome, manje je na satanističkoj liniji no što je to Invocation of My Demon Brother, koji je datiran u leto ljubavi.

Montažno, Lucifer Rising je manje haotičan od pređašnjih Angerovih filmova; tiče se autorovog pogleda na drevni Egipat (kroz Kroulijevu prizmu i filozofiju), gde se Lucifer prevodi u Lučonošu, dok psihodelični prizori dočaravaju temu transmigracije duše, povezanu sa setingom.

U ovom radu Anger razumevanjem simbolizma prizora koje snima uspeva da ostvari višeslojan sadržaj i ponudi sopstvenu viziju, koja kod gledaoca može roditi lični utisak. Za takav uspeh nije zaslužan samo Anger; pored filmske, mistici imažerije doprinosi audio traka za koju je zaslužan Bobi Bosolej, koji se pojavljuje i u glumačkoj ulozi (glumi sam sebe).

Bobi je svirao u nekoliko bendova, pre nego što se otisnuo u filmske vode – pojavljuje se i u Invokaciji, zatim u lakoj pornografiji a glumio je i Kupidona u nadrealističkom dokumentarcu šezdesetih, Mondo Holivudu. Povezao se sa Mensonovom familijom, oteo kolegu muzičara Garija Hinmana i nakon par dana ga izbo namrtvo. Ovom nemilom događaju prethodila je Čarlijeva poseta tokom koje je znatnim nožem isekao Garijevo lice, čime je poteklo dovoljno krvi da na zidu napiše Political Piggy. Desetak dana nakon toga Bobi je uhapšen i osuđen na smrt, što je kasnije preinačeno u doživotnu robiju. I danas je u zatvoru, gde je porekao da je Menson došao da poseti i iseče Hinmana, no sada se drži originalne verzije.

Anger je prvo hteo da Pejdž (takođe se pojavljuje u filmu) snimi muziku, srećom nije, pa imamo priliku da uživamo u mračnom roku Bosoleja. U ulozi Lilit pojavljuje se fatalna Marijan Fejtful.

http://www.imdb.com/title/tt0066019/

This is the most recognizable work, at least by title, of Kenneth Anger. Lucifer Rising is on the line with authentic poetic surrealism that intertwines with works made before 1972. Despite that, it's less on the satanistic front than Invocation of My Demon Brother, which is dated in the Summer of Love. From editing standpoint, Lucifer Rising is less chaotic than Anger's older films; it deals with author’s view of ancient Egypt (through Crowley’s prism and philosophy), where Lucifer is translated as Lightbringer, while psychedelic scenes evoke themes such as transmigration of soul, that is connected with setting.

In this film Anger succeeds in bringing many-layered content under his own vision, that in turn can create personal impressions in mind of the viewer. For such success Anger is not the only one to blame; mysticism of cinematic imagery is compounded with Bobby Beausoleil’s soundtrack, who also appears in acting role (as himself).

Bobby played in several bands before starting in movie industry – he appears in Invocation, also in soft porn, and he portrayed Cupid in surrealistic documentary of the sixties, Mondo Hollywood. He became acquainted with Manson Family, abducted fellow musician Gary Hinman and stabbed him to death after few days. Preceding this unpleasant act was Charlie’s visit during which he sliced Gary’s face with considerable knife – supplying himself with enough blood to write Political Piggy on the wall. Soon after that Bobby was arrested and sentenced to death, which was later commuted to life imprisonment. He is still there (in jail!) today. He eventually denied that Manson came to slice and visit Hinman, though now he maintains the original version. Anger’s first choice for the soundtrack was Jimmy Page (who also appears in the movie), fortunately that didn’t happen, so we can enjoy Beausoleil’s dark rock. Fatal Marianne Faithfull appears as Lilith.

by cutter


Download :
http://rapidshare.com/files/264043724/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/264107084/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/264149194/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/264210227/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/264210230/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/264265171/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/264276664/Lucifer_Rising__Kenneth_Anger__1973__Remastered_.part7.rar

Pass : abraxas365

5 comments:

Ivandeka said...

Druze,da je taj osudjen u Srbiji taj bi vec odrobijao bar 10 ljudi:)Udjes,izadjes i ajmo jovo nanovo:)I da bacim mali hejt...
Za mene su satanisti iste somine kao i "bogovisti" al cu da,naravno,iz obrazovnih razloga:)

son of man said...

Ne znam zaista da je neko ovde pominjo bilo kakve sataniste, ovde se radi o Bobiju i filmu :)

Ivandeka said...

Zasro sam:).pisao sam dva cummenta i na kraju nisam ni jedan uradio kako treba:)

Carmen Glo said...

please! have you passwor...http://www.filestube.com/842292457dbe571903e9,g/Lucifer-Rising-Kenneth-Anger-1973-Remastered.html

son of man said...

Password is: abraxas365
Do not copy/paste it.
Type it and it will work.

Related Posts with Thumbnails