Tuesday, December 15, 2009

Robna Kuća: Bijelo Dugme (2009)

Director:
Igor Stoimenov

RTS-ov jugonostalgičarski serijal Robna Kuća je konačno uvrstio u svoje priče iz ex-YU i dokumentarac o Bijelom Dugmetu, i to sa 4 epizode od po 25 minuta, znači bez preterivanja, koncizno i taman kolko treba a da ne smori. Inače ja sam silom prilika postao fan Bijelog Dugmeta još pre rođenja, jer čak i dok sam bio kod mame u stomaku, ona je pohodila koncert Dugmeta u Pioniru '76 godine, a i tih godina je bio aktuelan album "Šta bi dao da si na mom mjestu", a moji su imali ploču tako da se to stalno vrtelo na gramofonu. Ako uzmemo u obzir podatak da su naučna istraživanja pokazala da bebe još u stomaku mogu da slušaju muziku i da izbor muzike ima jako bitan uticaj na daljnji razvoj, onda je sve jasno. I zaista, zahvalan sam danas svojim roditeljima što nisu slušali npr. narodnjake, jer iako Bijelo Dugme možda i nije najbolji predstavnik rok muzike, ipak je taj album sa pesmama kao što su "Požurite konji moji" i naslovnom numerom "Šta bi dao" na jednom zavidnom nivou. Pored Dugmeta tih godina se u našem domu slušala i YU Grupa, Indeksi i naravno Zdravko Čolić, tako da sam ko klinac u principu slušao skroz OK muziku. Dobro, nisam sad baš slušao Time ili Buldožer koji su bili baš svetski bendovi, ali i sa Dugmetom i ekipom ja mislim da sam dobro prošo.

Znači bio sam indoktriniran od malena, a tamo sredinom 80-ih, kada je i moja seka Jeca došla na svet i već malo porasla, onda smo išli na more u Hrvatsku i Grčku i obavezno su se slušala u kolima dva po meni neprevaziđena albuma, "Kosovka devojka" i "Pljuni i zapjevaj". Pošto smo tada putovali obično noću, odvrnuli bi kasetaš i pevali zajedno sve one hitove, da ih ne pominjem, svi znamo koji su, i zaista na ta dva albuma ima pregršt opakih stvari, npr. "Lažeš" i "Pjesma za malu pticu". I evo, verovali ili ne, i dan danas kad čujem ove pesme setim se tog predivnog detinjstva i putovanja u Grčku na more, a što je još jače, isti trip ima i moja seka Jeca. Ono, samo zatvoriš oči i tamo si, u crvenom kecu na putu između Soluna i Kavale.

A prvi put kad smo išli u Grčku tamo '87, to nam je bilo prvo letovanje u inostranstvu, ako ne računamo šverc ture do Trsta, i ono, nismo mogli da poverujemo kako je Grčka tad siromašno izgledala, ladno je pola Grka vozilo naše stojadine, realno u poređenju sa tadašnjom Jugoslavijom jad i beda, naravno Grčka je imala specifičnu dušu ali se videlo da im država ne funkcioniše baš najbolje, tako da smo se jako čudno osećali tokom te prve godine. I kad smo se vraćali nazad čim smo prešli granicu ćale odvrno do daske "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" i tu me presekoše žmarci, ma sav sam se naježio, toliko samo bili ponosni što smo Jugosloveni kad smo videli na šta liči jedna izvikana Grčka. Nismo ni mogli da predpostavimo šta će se sve izdešavati za samo par godina i da će Jugolavije nestati, a da će Grčka preći u vođstvo i biti decenijama ispred nas.

Uglavnom mnogo dobro uradjena priča o Dugmetu, konačno nešto skroz kvalitetno sa RTS-a, svi bitniji detalji iz karijere su zabeleženi kako valja, a o tim godinama ludila i slave govore Bregović, Redžić, Milić Vukašinović, Peca Popović, Vlada Divljan, Raka Marić, Uroš Đurić i još mnogi. Čak eto, po prvi put sam čuo neke detalje koje nisam znao a vezane za objavljivanje nekih ploča od čega me najviše šokirala priča o frci oko albuma "Pljuni i zapjevaj" pa i oko spota "Djurdjevdan" koji je zabranjen. Dakle dosta ekskluzivnog materijala koga nije bilo u ranijim (uglavnom lošim) dokumumentarcima. I da, mora da napomenem, Bregoviću, za koga mislim da je đubre od čoveka i veliki prevarant, moram da priznam da pored toga što je napravio par genijalnih pesama sa Dugmetom imao je i odličan koncept na albumima "Pljuni i zapjevaj" pa i "Ćiribiribela", no o tome više u dokumentarcu. Inače, što se Dugmeta tiče ja bih sad evo mogao da izdvojim 20-ak pesama koje su zaista VRH, ono, za anale, a sve ove ostale bi komotno zauvek uništio, e takvo vam je Dugme, barem iz moje perspektive, il' mnogo jako il' ništa ne valja. (100 min)




Download :
Datum emitovanja : 22-11-2009
http://rapidshare.com/files/313807582/Robna_Kuca_Ep._14.part1.rar
http://rapidshare.com/files/313813910/Robna_Kuca_Ep._14.part2.rar

Datum emitovanja : 29-11-2009
http://rapidshare.com/files/314540286/Robna_Kuca_Ep._15.part1.rar
http://rapidshare.com/files/314545907/Robna_Kuca_Ep._15.part2.rar

Datum emitovanja : 06-12-2009
http://rapidshare.com/files/317802501/Robna_Kuca_Ep._16.part1.rar
http://rapidshare.com/files/317809144/Robna_Kuca_Ep._16.part2.rar


Datum emitovanja : 13-12-2009
http://rapidshare.com/files/320498189/Robna_kuca_S2E4.part1.rar
http://rapidshare.com/files/320499446/Robna_kuca_S2E4.part2.rar
http://rapidshare.com/files/320459880/Robna_kuca_S2E4.part3.rar

8 comments:

Harvester said...

Svaka čast na ovome, ljudino! Skidam odmah!

Anonymous said...

Da li znaš gde se mogu skinuti ostale epizode iz serijala Robna kuća?
Hvala.

son of man said...

Nisam znao Harvi da ceniš Dugme, jel to onako zaistinski, iz srca ? :)

@Anonimni - Sto se tice Robne Kuce nemam podatak da postoje drugi snimci, ali pokusaj na jutjubu, mozda je neko snimao.

Harvester said...

Sine, naravno da cijenim Dugme :-) To je jedna od stvari koje me prate od najranijeg djetinjstva. Doduše, danas više ne slušam njihove albume u kompletu (na svakom ima poneka glupa pjesma), ali neke klasike kao Požurite konji moji, Pjesma mom mlađem bratu, Za Esmu, Jer kad ostariš itd. redovno upražnjavam :-)

ivanmilke said...

Ima nas i koji smo opoyitno dijametralnog mishljenja o BD

nadam se da ce te bar malo ceniti i rad mog drugara Bureka ato krajnje lucidan gest, stripovanje txtova pesama B.Dugmeta

koji se sasvim sluchajno (il namerno) promovishe izlozbom stripa sutra u Punkchevu ali nisam siguran da cu zbog nanosa snega moci da ga pohadjam

link ka mom posty na MySpacetu
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=468820178&blogId=521604559

son of man said...

Hehe, skroz dobar trip "Zaboravi ako mozes" :)

Unknown said...

Nije da sam ih cenio puno
ali cu preuzeti da odgledam.

Hvala za upload.

Anonymous said...

NAJbolji bend u ex-yu , jos uvek ...

Related Posts with Thumbnails