Thursday, December 17, 2009

Werner Herzog: Beyond Reason (2008)

Director:
Steve Cole

 

Uh, obrati pažnju, ovo je mnogo jako, intervju sa Herzogom ispresecan detaljima iz filmova i sa setova. Ima baš dosta pikanterija za koje do sad nismo znali ili barem ja nisam znao, npr. podatak da je Herzogov igrani film iz 1970. - Even Dwarfs Started Small, inspirisao Davida Lyncha da snimi svoj kult Eraserhead (1977). Pa onda jedan onako pravi dokaz njegove beskompromisnosti kad se radi o snimanju filmova, znači kada je snimao Fitzcarraldo (1982) ima ona fora sa pogolemim brodom koga treba prebaciti preko jedne omanje planine u sred najvukojebinastije džungle Perua. Naravno ovi iz 20th Century Foxa su mu predlagali da snimi to komotno u San Diegu, jer i tamo ima neka omanja džungla, ali kao i svaki fanatik, Herzog se ipak odlučio da to uradi tu u sred te vukojebine bez ikakvih specijalnih efekata. Angažovao je domoroce iz lokalnih plemena i onda su lagano vukli ručno taj brod mesecima.

Dobar deo priče je posvećen i pokojnom Klausu Kinskom, koji je odigrao neke od najboljih svojih uloga u Herzogovim filmovima, od Aguirre: The Wrath of God (1972), zatim Nosferatu: Phantom der Nacht (1979), pa do Woyzecka (1979), Fitzcarraldo (1982) i Cobra Verde (1987). Inače Kinski je bio teška al' baš teška budala, imao je običaj da divlja na snimanjima, da preti svima redom pa čak i Herzogu, uglavnom nesvakidašnja faca, al dobar glumac jbga, što no kažu : možda ne zna tablicu množenja al' zna da tera točak, a to i samo to i jeste poenta, zar ne ?

Najveći prostor je dobio po meni najbolji Herzogov dokumentarac Grizzly Man (2005), naravno neki se neće složiti sa mnom, mada verovatno se ni ja neću složiti jer nisam još uspeo da pogledam svih 23 dokumentarca. Ali za sad od ovoga što sam pogledao mislim da Grizzly nekako najbliži, možda baš zbog tih emocija i iskrenosti, neustrašivosti koje prelazi u ludilo, jer kao što Herzog nikad nije pravio kompromise kada je snimao filmove isto tako ovaj lik nije hteo da odustane što ga je na kraju koštalo života, ali što se kaže bio je TRUE TILL DEATH. A inače ima tu i jedna pričica kako se Herzog dokopao tog materijala, al to vam neću otkriti, ionako sam pretero. Dakle, pogledajte ovog cara, nećete se pokajati. Okultno. (59 min)


IMDB

"Alan Yentob meets the renowned German film director Werner Herzog in this documentary from the BBC's flagship 'Imagine' series. Herzog is as far from the mainstream as it is possible to be, so it is a surprise when Alan finds him living in the Hollywood Hills. Spending time with Werner at some of his favorite Los Angeles locations, Alan attempts to uncover whether Herzog is the maverick risk-taker he appears to be... and getting more than he bargains for when he asks if the story about the director threatening to shoot Klaus Kinski during the filming of Aguirre, Wrath of God was really true..."



DOWNLOAD :
https://rapidshare.com/files/2205358277/Werner%20Herzog%20-%20Beyond%20reason%20(2008).avi

2 comments:

son of man said...

Werner Herzog: Beyond Reason (2008) - new MU link added!

son of man said...

Werner Herzog: Beyond Reason (2008) - NEW LINK!

Related Posts with Thumbnails