Sunday, February 21, 2010

Walking to Werner (2006)


Director:
Linas Phillips

Dokumentarac o omladincu Linasu Philipsu koji mnogo voli Herzogove filmove, pa je tako pokupio i taj suludi fanatizam od velikog reditelja, i odlučio da krene na 'hodočašće' do Herzogove kuće u Los Anđelesu, gde bi na kraju uradio intervju sa njim. E sad, fora je u tome što se on po ugledu na Herzoga odlučio da prepešači tu razdaljinu, jer Herzog je isto tako 1974. godine išao peške od Minhena do Pariza, ali fora je što ovaj momak živi u Sijetlu, tako da to nije nimalo naivan poduhvat, jer mnogo je veća razdaljina, treba izaći iz države Vašington, proći ceo Oregon, pa onda San Francisko pa tek onda ide L.A. Surova daljina, čak i za jedno hodočašće ovog kalibra surova. Nema šta, svaka čast, mene mrzi i do WC-a da odem, a kamoli. Interesantno je da se odlučio da skroz solo snimi ovaj film o svom pohodu, pa tako koristi ručnu kameru a ljudi koje sreće usput mu pomažu oko snimanja tako tih scena kad on pešači ka kameri ili odlazi u daljinu. Dobra ideja, zar ne ?

Usput sreće jako zanimljive pa i bizarne likove, a neki od njih isto tako pešače kao i on, ali iz najrazličitijih razloga. Dok posmatramo ovo hodočašće preko ide između ostalog i audio snimak intervjua sa Herzogom, u kome on objašnjava iz kojih razloga se odlučio da putuje peške od Minhena od Pariza. Naime, saznao je da mu je prijateljica iz Pariza teško bolesna od raka i da će uskoro umreti, te je odlučio da je poseti, ali umesto da je pohitao prvim avionom odlučio se da ide peške. Tu se postavlja pitanje kako je znao da ona neće umreti u međuvremenu dok on ne stigne ? Odgovor je jednostavan, nije znao, on je kontao da će joj nekako na taj način pomoći da ostane živa. Isto tako, kada je Herzog čuo preko prijatelja da ovaj pešači od Sijetla ka njegovoj kući u nameri da uradi intervju, brzo ga je pozvao i rekao mu da batali akciju jer za par dana leti za Tajland da snima Rescue Dawn (2006), i neće se vraćati nekoliko meseci, tako da ga ovaj neće zateći kući. Džaba ste krečili fazon. Tada on postavlja sebi pitanje dal' vredi nastavljati putešestvije ili je možda bolje odustati, i tek tu počinje pravo zezanje. Dakle, inspirativan film, i ne baš sad nešto preterano jak, ali nadasve zabavan, a ko gotivi Herzoga zanimaće ga sigurno i ovakvo nešto.


http://www.imdb.com/title/tt0798898/

"In winter of 1974, German film director Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) walked from Munich to Paris to see his dying friend, film critic Lotte Eisner, hoping that by making the journey on foot he would somehow force her to stay alive. In summer 2005, hoping simply to meet the man who had inspired him to make movies, actor/filmmaker Linas Phillips made his own pilgrimage, walking 1,200 miles from Seattle to Herzog’s Los Angeles home. Braving freeway traffic, weather, the California Highway Patrol and his own self-doubt, Linas fulfills a dream that parallels the filmic dreams accomplished by his hero. But as one marginal roadside character after another shares a story with him– redemptive, tragic, funny – they begin to steal focus from Linas’ obsession with Herzog. There is Scorpio Johnnie Angel, who began walking thirteen years ago in Tallahassee, Florida, when his wife and daughters were killed in a convenience store hold-up. Eli, a nursing student, walked from Los Angeles to the Oregon Coast, intending to kill himself but finding a new start instead. Brian, an itinerant chainsaw carver in the Redwoods, tells the story of how he murdered his girlfriend’s brother eleven years ago. Punctuated by Herzog’s voiceovers, these stories and Linas’ own spiritual battles make Walking to Werner as much a testament to human vulnerability and redemption as a chronicle of the 1,200-mile quest to meet the legendary director."


DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=VL0LQ0SJ
http://www.megaupload.com/?d=0WEOW203
http://www.megaupload.com/?d=9ZLPNERS

4 comments:

heavy said...

Cim sam video naslov odmah sam pomislio da si ti otiso. :) al' bi se nahodao.

son of man said...

Hehe, pa mozda bi i otisao kad bi mi dali vizu za SAD, a to nema sanse :)

son of man said...

Walking to Werner (2006) - new MU links added!

the saucer people said...

May I say what lovely new links to 'Walking With Werner' they are! For some strange reason I have never been able to see this till now and it was definitely worth the wait....one of the few living directors worth walking over a thousand miles to see in my opinion!

Related Posts with Thumbnails