Monday, October 25, 2010

Davitelj protiv davitelja (1984) aka Strangler vs. Strangler - with english subtitle

Director:
Slobodan Sijan

O ovom filmu nema šta puno da se piše, to se gleda iznova i iznova, svaki put sa novim žarom. Baciću samo par ličnih frustracija iz detinjstva, i naglasiti da posebno obratite pažnju na uvodnu špicu filma jer se tu pojavljuje i citat nihilističkog genija, serijskog ubice Karla Pancrama, koga i sam često citiram, što može i da se primeti gore desno. Dakle, citat glasi "voleo bih da celo čovečanstvo ima jedan vrat sa mojim rukama oko njega." Genijalno zar ne? Pa naravno, Pajkić je još početkom 80-ih znao znanje, a i ne može baš svako da citira Pancrama, to mora i da se zasluži u neku ruku, a i posledice su nesagledive, jer Pajkiću je to poslednji valjan scenario, a ni Šijan se nije baš proslavio, što no kažu, obilo im se o glavu. Moja muka iz detinjstva a vezana za ovaj film datira još iz 1985. godine kada sam pohađao prvi razred osnovne škole Filip Kljajić Fića na Banovom Brdu, a da stvar bude još morbidnija, u prvi razred, u odeljenje do mog, išla je i pokojna Ksenija Pajčin, doduše ja je se iskreno i ne sećam, ali ima par relevantnih svedoka koji su mi to potvrdili.


Te '85 su prvi put pustili Davitelja na TV-u, ali je meni keva zabranila da gledam, jer sam iovako bio navodno istraumiran od svega i svačega, a sećam se da mi je iste godine zabranila da gledam i Aliena, tako da sam samo tokom zimskog i letnjeg raspusta mogao da gledam horrore kod babe i dede, jer je moj pokojni deda prosto obožavao horrore, i nije mi branio, iako se baba protivila. Al' vratimo se na Davitelja. Kad su pustili film na TV-u, sutradan u školi su sva deca znala forice iz filma, tipa 'volite li karanfile?' i slično, a ja sam ostao totalno zatečen. Znam, patetika, al' jebiga kad sam ostao uskraćen za to jedinstveno iskustvo još sa 7 godina, i to je bio jedan od krucijalnih događaja u mom odrastanju koji je uticao na to da postanem ovo što sam danas, ma ne smem ni da kažem šta. Na mene je to bre uticalo ko zabrana seksa pre braka, ili tako neki užas. Nedobog nikom da bude tako izopšten. Ali u neku ruku i imam razumevanja za svoje roditelje, od malena su me vodili po raznim ustanovama, po raznim pedagozima, logopedima, psiholozima i psihijatrima, i bilo im je više muka od svega, jer imati mene za prvorođeno dete je bio neopisiv užas sam za sebe, nisu im trebali horror filmovi, ja sam bio dovoljan, bez zajebancije. To'ko.(93 min)


"When it comes to crime, Belgrade is same as any other modern metropolis, except for having its own serial killers. That blank is filled when a flower salesman begins strangling women. A popular, but very disturbed rock star soon becomes telepathically connected with the killer."


Download :
http://rapidshare.com/files/9029157/daviteljprotivdavitelja.part1.rar
http://rapidshare.com/files/9028963/daviteljprotivdavitelja.part2.rar
http://rapidshare.com/files/9028965/daviteljprotivdavitelja.part3.rar
http://rapidshare.com/files/9028960/daviteljprotivdavitelja.part4.rar
http://rapidshare.com/files/9028975/daviteljprotivdavitelja.part5.rar
http://rapidshare.com/files/9028969/daviteljprotivdavitelja.part6.rar
http://rapidshare.com/files/9028964/daviteljprotivdavitelja.part7.rar
http://rapidshare.com/files/9028937/daviteljprotivdavitelja.part8.rar

English subtitle here.

3 comments:

godineumagli said...

Kakav je kvalitet engleskog titla?

son of man said...

Odlican.

the saucer people said...

I had read about Strangler Vs Strangler years ago in some obscure film fanzine (probably Film Threat or something like that) but totally forgot about it..I remember at the time thinking "a telepathic link between a rock star and a killer, this I got to see!"...so a couple of decades later I finally get to watch it!

Kudos to you for the post and of course kudos to the source who ripped it and the hard work of the person who created the English subtitles!

Related Posts with Thumbnails