Sunday, July 15, 2012

Zhizon - One (2012)


Da živimo u normalnoj državi, ili još bolje, da ne živimo uopšte u tvorevini kakva je mrtva država, ovaj album bi bio kult, i to samo takav kult, ovako ostaje nam samo da žalimo što prave vrednosti u ovom moru dnog-dna ne mogu da isplivaju ni u najavi, te ono što bi trebalo da bude mainstream ostaje deep-deep underground kao npr. ovo delo. Album ONE je plod dugogodišnje saradnje Maje Stamenković i Nenada Stefanovića Japanca, i ono što je mene nagnalo da počnem manijački da slušam Zhizon i pre ovog albuma su zaista jedinstveni autorski tekstovi, ali i muzika koja se savršeno uklapa u svu tu liriku koja prosto buja emocijama. Znači, ova cura jednostavno zna da peva (i to kako) a Japanac je već stara kajla o kojoj ne treba trošiti reči, stoga - ne oklevajte! Inače, album je već pušten for free na MTV-u, te vam prenosim i tekst otalen da upotpuni se priča.


"Maja Stamenković Zhizon i njen partner Nenad Stefanović Japanac, koji čine sastav Zhizon, o albumu "One" kažu: "Prvi album Zhizon 'One' nosi dvojezični i dvoznačni naslov. Na engleskom jeziku 'One' kao prvi, jedan, jedna, jedinstvena; i na srpskom jeziku 'One' kao zamenica za žensko lice u množini, tako izražavajući višeslojnost, lepezu ličnosti unutar jedne i jedinstvene. Upravo takvom višeslojnošću obogaćen je i muzički album, sa stilskim kombinacijama world-disco-funk-house muzike. Ovaj album je zapravo kompilacija stvarana nekoliko godina unazad u raznim periodima i situacijama i konceptualno i žanrovski je potpuno nezavisna." 

Pored Nenada Stefanovića Japanaca (bas, gitare, bubnjevi, perkusije i klavijature) i Maje Stamenković Zhizon (tekstovi, klavijature, perkusije i bass ), koji su glavni autori na albumu "One", na ovom projektu su im se pridružili Željko Serdarević (vokal i klavijature), Peđa Pejić i Aleksandar Mijatović (gitare), kao i Igor Malešević (bubnjevi). 

Maja je godinama unazad usavršavala svoj muzički ukus prolazeći i istražujući razne struje muzike, od duhovne do moderne, dok Nenad Stefanović važi za veliko ime jugoslovenske pop-scene. Domaću muziku obogatio je svirkom na nekoliko ključnih rock-albuma - kao što su Oliver Mandić i izdanje "Zbog tebe bih tucao kamen" ili poslednja dva albuma grupe Bijelo dugme, a sarađivao je i sa mnogim muzičarima iz različitih žanrova." 


01. Baby, baby 
02. Geiša 
03. Paralelni svetovi 
04. Neukrotiva 
05. Susret 
06. Izgubljeni u svemiru 
07. Sanjar 
08. Tražim te 
09. Sijaj 
10. Gore dole 
11. Prljava igra 
12. Turn the funk 
13. Kad ce sve ovo da prođe 
14. Runaway 
15. Sve o tebi 
16. Tako gord, a tako lep

0 comments:

Related Posts with Thumbnails