Monday, February 9, 2015

Josip Dujmović - Indexi, u inat godinama (PDF)


"U nepunih cetrdeset godina koliko je postojala, grupa Indexi objavila je tek dva studijska albuma i dvadeset i sedam singlica. Medjutim, u tim sluzbenim komadima vinila ili plastike, kako vam drago, sazet je jedan citav Svemir osjecanja, ljubavi, nada, ceznje, strepnje i boli. Njihov svet emocija koji ce svakom slusaocu uciniti da srce preskoci i zadrhti. I upravo je njihovim slusaocima autor Josip Dujmovic posvetio ovu knjigu; svima onima koji su barem jednom uzdrhtali uz pesme Indexa i naravno onima koji ce imati srecu to dozivjeti.

Kroz dve paralelne, medjusobno isprepletene price, autor pripoveda o nekim davnim vremenima kljucnim za razumevanje pop-rock muzike ovih prostora. Indexi su bili 'sljakeri', oni pioniri koji su se probijali kroz, metaforicki receno, debele snezne naslage do pozornice, sa licno napravljenim instrumentima, tegleci svoju opremu, samo da bi ostavili jasno vidljive tragove u snegu kojima ce oni koji dolaze nakon njih lagodno prosetati prema instrumentima i opremi koja ce ih vec cekati na bini.

Prva prica je o slucajnom susretu autora s jednom Dalmatinkom koja ce mu - na spomen Indexa - zapoceti svoju pricu o ljubavi, o osjecaju koji je za nju najsnazniji i najvazniji na svetu. Njezina prica jeste prica sa kojom se svako od nas moze poistovetiti, bez obzira je li je ikad proziveo ili ga to tek ceka. I najlepse od svega, njena prica opevana je kroz mnoge pesme onih kojima se oboje dive.

Druga prica govori o Indexima, kroz hronoloski naslovljena poglavlja ispod kojih su, pre price o samoj grupi, u crticama zapisani kljucni svetski dogadjaji. Od osnivanja 1962. i igranki u klubu Sloga, ispreplitanja s drugim tadasnjim sastavima, dolascima i odlascima bivsih i buducih clanova, preko zlatnog razdoblja kraja 1960-ih i pocetka 1970-ih, do zadnjih godina i smrti gotovo svih glavnih aktera, citamo pricu o usponu, radu, zivotu, dogadjajima iza scene, putovanjima, blamazama, strahovima, te njihovim susretima sa do tada nepoznatim i nezamislivim situacijama. Prolazeci kroz izazove, ali i stvarajuci ih, Indexi su uspeli muzikom ujediniti ljude, postavsi s godinama - ako ne najveca - onda barem najbliskija i najvoljenija sarajevska grupa.

Da bi saznali sve bitno o Indexima, mozda ste i mislili kako je dovoljno otvoriti bilo kakvu muzicku enciklopediju i procitati sta tamo pise. Mozda i jeste, ali zahvaljujuci neizmjernom trudu, strpljenju, upornosti i istrazivanju samog autora, pruza nam se mogucnost citanja izmedju redaka svih tih enciklopedija. Jer ova knjiga nije tek puko prepisivanje iz vise izvora, slaganje i kombinovanje onoga sto su o njima napisali drugi. Ne, upravo suprotno. Devet meseci bilo je potrebno da knjiga ugleda svetlo dana.

Josip Dujmovic je cuo sjajne price, utkavsi u njih svoj duhoviti pripovedacki sarm i neopisivu kolicinu emotivnosti, a ponekad se cini da je duh pjevaca Davorina Popovica, Slobodana Bode Kovacevica i Djordja Kisica preko njegove ruke nastavio stvarati tesko zaboravljiva i nadasve besmrtna dela. I mada je Dujmovic knjigu posvetio onima koji ce uzdrhtati uz pesme Indexa, tesko da ce iko ostati posve ravnodusan citajuci ovo sjajno delo."



0 comments:

Related Posts with Thumbnails