Saturday, April 3, 2010

Girlhood (2003)

Director:
Liz Garbus


Rivju by silvyyy (Forum Filmovi)

Prati živote dve devojčice tokom dve godine u ženskom popravnom domu i izvan njega. Prvobitna ideja rediteljke je bila da napravi još jedan u nizu dokumentaraca o dečacima, ali nakon što je slučajno videla zgradu za devojčice i koliko su odnosi među svima tu topliji i bliskiji, prema njenim rečima "Kao u internatu, samo bez privilegija", odlučila se za lepši pol. Time joj se i poremetio cilj da popljuje i pokaže da je sistem kriv za sve, jer nije tako, priča je mnogo komplikovanija. Naravno, većina njih tamo misli da je dete koje je pravilo najviše sranja kul i verovatno pokupe dosta znanja koje upotrebe u eventualnom daljem kriminalnom životu, retki su slučajevi da se u popravnom domu neko dete zaista 'popravi', ali mislim da glavna krivica ipak pada na porodicu. Ne može neko da očekuje da potpuni stranci nauče dete kako, šta i gde treba i da to dete ostane anđeo, a da ga pritom otac zlostavlja dok majka pljačka banke.

Kao što rekoh, dve devojčice, Megan, klasičan primer, celo detinjstvo se vukla od jedne do druge starateljske porodice, majka joj je narkomanka, i Shanae, koja je tu jer je sa 11 godina izbola drugaricu i tako je ubila. Da se primetiti (kroz ovaj, kao i druge filmove) da oni koji u startu govore kako su svesni da su pogrešili, obično ostanu samo na toj priči. Takva je recimo Megan, simpatična, pričljiva, tvrdi kako sve razume, sve zna i neće nikad više, a opet sve vreme pravi gluposti u domu (čak je pokušala da pobegne). Za razliku od nje, Shanae u startu nije imala pojma šta se dešava, maltene je bila spremna da kaže da je učinila dobro delo, ali kad je malo došla k sebi, umesto da tvrdi da je najpametnija, počela je od nule, pa je tako bila u poziciji da napravi progres. Tokom dokumentarca saznajemo i neke prilično užasne stvari kroz koje je prolazila koje su uticalo na to da se nađe tu gde je.

Inače, nevezano za sam dokumentarac, počelo je prilično da mi upada u oči koliko su američke klinke previše 'odrasle'. Za ove devojčice je to logično, težak život ih je naterao da sazru previše rano, ali i generalno po dokumentarcima (Zombie girl mi prvi pada na pamet) pričaju previše smisleno za decu. S jedne strane je super, ali opet je i prilično tužno, propuštaju dobar deo detinjstva kada one već sa 10-11 godina pričaju o smislu života, odlučuju da treba da traže posao ili upadaju u stadijum dominacije, ipak mi se više sviđaju domaća deca.

IMDB

"Girlhood, the new documentary film from Academy Award-nominated director Liz Garbus, tells two coming-of-age stories from the real America: Shanae, ten years old when she was gang-raped by five boys, responded by drinking and drugging, and then graduated to murder, with the stabbing death of a friend, at age 11. Megan, whose mother abandoned her to turn tricks to support her ravaging heroin addiction, ran away from ten different foster homes before being arrested for attacking another foster child with a box cutter. Both girls ended up in the Waxter Juvenile Facility, home to Maryland's most violent juvenile offenders. It is here that their journeys really begin. With unprecedented access to the system and to the complex interior lives of the protagonists, girlhood follows Shanae and Megan over the next three years of their lives, as they struggle to come to terms with their crimes, their pasts, and their futures. One of them will graduate from high school at #4 in her class, having made her way through the minefield of her childhood and even greater crises to come; another will find herself trapped by the demons of her upbringing, on the streets of East Baltimore, still searching for salvation. But both will struggle to come of age in an America in which childhood, as we would all like to imagine it, is in shorter and shorter supply. A story of mothers and daughters, crime and its consequences, and ceaseless striving in the face of inconceivable adversity, girlhood is a testament to the faith and struggles of two young girls just trying to grow up."




Download :
http://rapidshare.com/files/345056201/GRLHD.part1.rar
http://rapidshare.com/files/345066265/GRLHD.part2.rar
http://rapidshare.com/files/345073348/GRLHD.part3.rar
http://rapidshare.com/files/345076478/GRLHD.part4.rar

Pass : mkvtony

0 comments:

Related Posts with Thumbnails