Sunday, August 8, 2010

Manic (2001)

Director:
Jordan Melamed

Evo konačno filma kakav sam baš dugo tražio, i svako ko se iole zanima za psihijatriju i psihologiju uživaće bar upola ko ja. Ovo je prvo i nažalost jedino rediteljsko delo Jordana Melameda, dakle odma' pa u glavu, i sve ono što sam žudeo da vidim u jednom filmu na temu psihijatrijskih ustanova ovde je sasvim solidno prikazano, doduše postoje tu još neki detalji, ali za takvo nešto ćemo morati da pričekamo na nekog domaćeg autora, jer u America već poodavno nema takvih surovih akcija kakve mogu da se vide u Lazi i sličnim ustanovama po Srbiji.

Po akcijama u ovom filmu može dosta toga da se zaključi, npr. da je praksa koja se sprovodi u privatnim klinikama po SAD i te kako upeglana, da je osoblje jako liberalno, mada ako ćemo realno, koliko para tolko i muzike, jer kod nas ni u najavi nema privatnih klinika, pa samim tim ni ovakvog tretmana, uostalom videćete kako to izgleda, i realno kad bi njihovi štićenici posetili Lazu verovatno bi pomislili da se rade o nekakvom trash zatvoru za sirotinju.

No dosta kukanja, o ovome sam već i previše pisao, smaram. Dakle, u ovom jedinstvenom filmu imaćete priliku da vidite sve ono šta smo prethodnih meseci gledali po dokumentarcima na temu psihijatrije (vidi pod docs mental illness), s tim što se ovde radi isključivo o tinejdžerima, i zastupljeni su uglavnom poremećaji ličnosti, a ko je pažljivo gledao i čitao blog, moći će vrlo lako po simptomima čak i da prepozna određene bolesti.

Videćete npr. kako izgleda klasičan primer bipolar disordera, zatim borderlajna, psihopatije (anti-social disorder), onda razne hardkor depresije, impulsivne akcije, mržnja, bes, agresivnost, manija sa velikim M, i naravno seckanje, a sve to nakalemljeno na muke i jade prosečnih tinejdžera, jednom rečju VR'!

Likovi su što se kaže adorable, Joseph Gordon-Levitt je pokidao glavnu ulogu, onda dve dojajne klinke, Zooey Deschanel i Sara Rivas, pa jedan ultra gotivan klinac, Cody Lightning, zatim Michael Bacall koji igra manično depresivnog ljubitelja Minor Threata itd.etc. Inače, glavni lik dolazi u ustanovu jer ima ozbiljnu frku sa kontrolom besu, u prevodu ima jako kratak fitilj tj. nema ga uopšte. U svakom slučaju, sa ovim filmom ne mož' da omašite, i naj-naj-toplija ga preporučujem svima, a posebno ekipi koja prati pa bogme i trči ovo tvrdo sranje. I verujte mi, IMDB ocena od 7.5 je više nego realna. (100 min)

IMDB

"Lyle Jensen is subject to sudden and violent outbursts, and he is committed to the juvenile wing of the Northwood Mental Institution. Several other youths are there with a variety of serious problems. Lyle interacts with other patients and staff on a human, and sometimes not so human level. The psychological problems of the patients also forms the fabric by which we see what's right with them, and what's wrong with the society that affects them."




Download :

megaupload

depositefiles

hotfile

2 comments:

Pierre said...

BRate,kad dodjem na ovaj tvoj blog osecam se kao dete koje je uletelou prodavnicu slatkiša...ne znam koji film pre da odgledam.....uspori bre malo previše dobri stvari stavljaš. :D

PS: Svaka ti čast!!!

son of man said...

hehe, tacno te kapiram sta oces da kazes :)))

Related Posts with Thumbnails