Tuesday, July 24, 2018

Život je lep (1985)


Director:
Boro Draskovic

Ovaj film ili volite ili mrzite. Što reče Ljuba zvani Baraba, Bora Drašković je ovde ladno predvideo šta će se desiti s Jugoslavijom 90-ih. E, ako ga posmatramo sa tog polazišta film dobija skroz drugačiju konotaciju i može da se gleda, iako je meni ranije zaista bio skroz negledljiv a najviše me nervirao iritantni plejbek u izvedbi Sonje Savić (Bebi Dol) koja se ovde i bukvalno raspada. Inače obožavam Bebi Dol al' ovo je katastrofa, doduše radi se o muzici za film pa je napravila tačno ono što su od nje tražili, da mene iznervira. Jako težak film za nas matore, ali šta ćeš, sudbina je kleta a život osveta. Inače, jedva sam ga iskopo, tako da ako oćete da ga imate sačuvanog za buduća pokoljenja, bolje ga skidajte jer na free netu ga nažalost više nema. A ove sa netfilm.tv sajta što naplaćuju domaće filmove nabijem kolektivno sve na kurac! Hvala.


"Lokalni voz se zaustavlja u nepropisano vreme, na nepropisanom mestu. Trazeci nacina da se prebace tamo gde su krenuli, najraznovrsniji putnici provode jedan dan u kafani uz prugu. To je prilika da se predstave razlicite licnosti u akciji. Sviraci salasari namernici iz grada, intelektualci, hmeljari, probisveti stari i mladi - citava jedna, sve brza, vrteska karaktera ideja, sukoba, iznenadnih situacija, erotskih i nasilnih humornih i setnih... U kafani prepunoj muzike i zvuka kao u nekoj oglednoj stanici svakodnevnog ponasanja ispoljava se prava ljudska priroda. Kafana postaje svet..."



2 comments:

striposlavija said...

Sjajan film.
Od masinovodje do Valentina Trovaca. Mica Tomic sa paunom, braca crveni burzuji tj. lokalne siledzije, Gidra, komunjare i redaljka na kraju. Pregrst likova koje ne mozes zaboraviti posle prvog gledanja (gledao kao klinac).
Serbedzija briljantan, mislim da niko ne bi onu ulogu bolje odradio od njega.

Da je Tito bio ziv, ovaj film bi bio negde zaglavljen i kupio prasinu.

david magen said...

Film koji je predvideo '90 te.

Related Posts with Thumbnails