Thursday, April 15, 2010

Incident at Oglala (1992)


Director:
Michael Apted

26. juna 1975. godine, dvojica federalnih agenata, u lovu na jednog prestupnika, "zalutali" su u Pine Ridge rezervat Oglala Sioux Indijanaca, u Južnoj Dakoti, gde su počeli da pucaju, na šta su Indijanci odgovorili vatrom. Naravno, Indijanci pojma nisu imali da se radi o FBI agentima, te su ih poubijali ko zečeve. Ovo je bio samo jedan u nizu incidenata koji se odigrao u Pine Ridge-u, te je federalna policija rešila da se konačno obračuna sa Indijancima, i već sutradan taj mali rezervat je bio opkoljen sa preko 300 federalnih agenata koji su tražili osvetu. Ko se seća genijalnog spota Rage Against the Machine za pesmicu FREEDOM sa prvog albuma, e tu je opisan upravo ovaj slučaj, a uvek sam se pitao o čemu se tu zapravo radi, i evo odgovora konačno, a čak su u spotu korišćeni i delovi iz ovog dokumentarca.


Umešani u pucnjavu su uspeli da pobegnu iz rezervata ali ih je FBI ubrzo navatao, i dvojica Sijuksa optuženi su za ubistvo federalnih agenata, ali su oslobođeni na sudu, te je usledilo neviđeno štelovanje dokaza i svedoka od strane FBI, a sve u cilju da bi osudili bilo koga. Na kraju je samo jedan čovek, Leonard Peltier, osuđen za oba ubistva, a videćete i kako. Inače, Peltier se i dan danas nalazi u zatvoru jer je osuđen na dve doživotne, a sledeći parole hearing mu je zakazan za 2024. godinu. Ako vam se svidi ovaj rad obavezno pogledajte i Kanehsatake: 270 Years of Resistance (1993) i Waco: A New Revelation (1999). Umalo zaboravih, u ulozi naratora pojavljuje se Robert Redford, ako nekog to uopšte i zanima. (87 min)


IMDB

"On June 26, 1975, during a period of high tensions on the Pine Ridge reservation in South Dakota, two FBI agents were killed in a shootout with a group of Indians. Although several men were charged with killing the agents, only one, Leonard Peltier, was found guilty. This film describes the events surrounding the shootout and suggests that Peltier was unjustly convicted."



2 comments:

Malisha Old 666 said...

I ja sam prvi put čuo za Peltiera preko punk spike. Skidam i ovo.

son of man said...

Incident at Oglala (1992) - new MU link !

Related Posts with Thumbnails