Wednesday, October 8, 2008

Apologija Laibach - Tomaž Hostnik (1961-1982)

Tomaž Hostnik, jedan od osnivača i prvi, originalni vokal Laibacha rođen 1961. godine u Medvodama izvršio je samoubistvo 21.12.1982. vešanjem na kozolcu tj. drvenoj konstrukciji za sušenje sena, karakterističnoj za Sloveniju (kao neka vrsta nacionalnog simbola).


Postoje tri teorije zašto se Hostnik odlučio na takav čin, prva koja je u doba SFRJ bila popularna je totalno nebulozna i nije nikako u duhu Laibacha a posebno ne u Hostnikovom fazonu jer Tomaž je pored toga što je bio lider i vokal benda ujedno bio i čovek koji je lično osmislio čitav taj prvobitni Laibachov imidž, a posebno dizajn tog LAIBACH KRSTA u zupčanicima koji je posle postao deo logoa, i naravno ono što je najbitnije uspostavio je u bendu specifičan sistem rada svojstven samo njima što je kasnije nastavljeno u kontinuitetu i nadgradjivano od strane Dejana Kneza koje je preuzeo lidersko mesto, tako da uopšte neću objavljivati tu teoriju jer nije vredna zaista.

Druga teorija je i zvanična i može se naći na većini Laibach fan sajtova i glasi ovako : Hostnik je je još u ranoj mladosti bolovao od teškog oblika depresije koja je krajem '82 dostigla svoj vrhunac da bi nakon poslednjeg nastupa sa Laibachom u Zagrebu 11. decembra napisao pesmu "Apologija Laibach" i izvršio samoubistvo vešanjem a pored mesta na kom se obesio ostavio je tekst te pesme kao svoju oproštajnu poruku.


I treća teorija : ako znamo da kod Laibacha nikad ništa nije radjeno tek tako slučajno, a još ako pritom uzmemo u obzir da je Hostink bio idejni tvorac cele te priče onda taj datum kad je izvršio samoubistvo isto tako mora ozbiljno da se shvati jer naime kao što smo svi učili još u osnovnoj školi 21. decembra je zimski solsticij tj. zimska kratkodnevica, trenutak kada je Zemlja najtamnija (obećanje svetla). U mnogim drevnim kulturama taj dan se slavio kao ponovno rođenje tj. povratak bogova. A još ako pritom poslušamo ili pročitamo tekst njegove oproštajne poruke tj. pesme "Apologija Laibach" možemo samo doći do zaključka da je Tomaž Hostnik izvršio RITUALNO SAMOUBISTVO, e sad sa kojim ciljem ja već ne bih ulazio dublje u to jer nisam poznavalac tih drevnih kultura i obreda, ali sama činjenica da su Laibach ubrzo posle njegove smrti potpisali ugovor za stranog izdavača i vrlo brzo uspeli preko već možda nekome da neku ideju čime se to Hostnik zapravo bavio. Mada ja lično ne mislim da se on žrtvovao zbog Laibacha, moje mišljenje je da bi Tomaž Hostnik postojao kao takav i bez tih ljudi koji su tada činili Laibach, i da je to uradio iz svojih ličnih pobuda što je meni jedino realno, znači po meni on je želeo jednu vrstu "ponovnog rodjenja". E sad, neko to može smatrati za samo krajnji simptom njegove "teške bolesti" ali onaj koji ume da prepozna barem delić onoga što su Laibach želeli da poruče svetu tokom svih ovih godina taj zna da nije baš sve tako kako na prvi pogled izgleda.


"Apologija Laibach" se pojavila kasnije i na kompilaciji Slovenska Akropola na kojoj sam je prvi put i čuo i u startu ne znajući ni delić ove priče prepoznao kao nešto najbrutalnije, nešto što opisuje ono što Laibach zapravo jeste, znači nikako ovo što Laibach danas predstavlja u svetu (jako komercijalan bend) nego jedan skroz mračniji i mnogo dublji fazon, onako kako je sam Hostnik to zamislio i naravno ostvario u praksi. Vrlo brzo sam Apologiju naučio napamet (by heart) i recitovao je tako mnogim mladim "urbanim" Slovencima koji su dolazili u Beograd krajem 90-ih i početkom hiljaditih jer je to bilo jedino što sam znao da izgovorim na čistom slovenačkom sa sve akcentom, ali za čudo većina Slovenaca jeste prepoznala o čemu ja to govorim ali nisu pojma imali da je to Laibach što me jako čudilo da neko ne zna takvu jednu pesmu od najpoznatijeg Slovenačkog benda ikada a kao mlad je i ceo fazon, no dobro, nema ni veze. Ono što sam hteo da kažem je da je Hostnik tu svoju priču izgurao i u praksi, jer jedno je priča i pesme, koncerti, laseri i šta sve ne, a drugo su jako radikalna dela kojima se Laibach i te kako bavio početkom 80-ih, i ako želite da spoznate barem delić te atmosfere obavezno skinite i pogledajte ovaj dokumentarac iz 1988. "Pobeda pod suncem".

Tomaž Hostnik je sahranjen 23. december na groblju Zale. Igor Vidmar je za svoju radio emisiji 2. januara 1983. napravio i pustio snimak pod nazivom "Smrt Tomaža Hostnika". Snimak se sastojao od pesme "Apologija Laibach" koju je pročitao i snimio sam Hostnik neposredno pred smrt očigledno se pripremajući na ono što neumitno dolazi i u pozadini je išla pesma "Ohm Sweet Ohm" od Kraftwerka, inače jedne od Tomažovih omiljenih grupa.

Evo za kraj i teksta pesme APOLOGIJA LAIBACH prvo u originalu na slovenačkom a onda i na engleskom za onog ko nije baš dobar sa svim tim jezicima Južnih Slovena. Znači ako možda i ne shvatite šta je Hostnik hteo da kaže na slovenačkom ja mislim da će vam engleski prevod razjasniti neke stvari.

Od kdaj, sinovi resnice, ste bratje noci
Kaj roke vase s krvjo rdeci?
Eksplozija v noci je roza gorja,
Opraviciti z njo se nicesar ne da.
Razbiti mogoce oltarja ni,
Oltarja lazi, ki oblike mnozi.
Brezmadezna slika, brezbolne luci,
edina zavetja srhljivih noci.
Otroci duha smo in bratje moci,
katere obljuba se ne izvrsi.
Smo crni duhovi od tega sveta,
opevamo noro podobo gorja.
Razlaga je bic, in ti krvavis :
Po stotic razbijte zrcalo sveta
vas trud je zaman. Presegli smo noc :
nas dolg je poplacan
in nasa je luc.



Since when, sons of truth, are you the brothers of night?
What colours your hands with the redness of blood?


The explosion in the night is the flower of woe,
nothing can be jusified by it.
The altar cannot be destroyed,
the altar of lies, that multiplies shapes.
The spotless picture, the painless lights,
the only harbours of the terrible night.
We are the children of the spirit and the brothers of strength,
whose promises are not fulfilled.
We are the black ghosts of this world,
we sing the mad image of woe.
The explanation is the whip and you bleed :
Break the mirror of the world for the hundredth time,
all your efforts are in vain. We have overcome the night :
our debt has been paid
and the light is ours.

Download :
http://rapidshare.com/files/151028250/07-Apologija_laibach.mp3

2 comments:

agonija13 said...

perfection... is there any way in your knowledge to get the doccumentary?

son of man said...

Only this documentary I have :

http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2008/10/laibach-pobeda-pod-suncem-1988.html

Related Posts with Thumbnails