Wednesday, May 26, 2010

ANTIFA: CHASSEURS DE SKINS (2008) - with english subs

Konačno, posle godinu i kusur dana od kako se pojavio ovaj film, evo verzije sa engleskim titlom. Dakle, sam naslov govori koja je tema, antifa - lovci na skinse. Na samom početku dobijamo odličan kratki istorijat skinhead pokreta od 60-ih pa do početka 80-ih kada na scenu stupaju nazi-skinsi, a kao odgovor na njihovo učestalo nasilje pojavljuju se i antifa ekipe kojima se bavi ovaj dokumentarac. Na prvom mestu tu su RedWarriors, takođe skinhedsi ali antifašisti, zatim Ducky Boys, ekipa sastavljena većinom od crnaca, koja se još 70-ih godina sukobljavala sa tzv. Rebelsima, jer naime, pre pojave nazi-skinhedsa tu su bile razne druge rasističke grupe koje su harale gradom, tako da su Ducky Boys bili neka vrsta odgovora na tu priču. Valja još pomenuti i grupu Ruddy Fox, koja je takođe bila jedna od jačih u gradu, a pored ove tri ekipe, aktivne su bile i mnoge manje po svim krajevima Pariza.

Kad se u Srbiji pomene antifa velika većina odma' pomisli na nekakve proteste, parole, zastavice i sranja, ali ovo nikako nije ta priča, jer ovi ljudi su se prvenstveno bavili otvorenim sukobima sa nacistima, dakle tuče, borba za teritoriju, sačekuše, lov po gradu kolima, znači nešto slično kao što su radili skin-huntersi u Beogradu 90-ih, samo na daleko ozbiljnijem i brutalnijem nivou. I kad sam već spomenuo skin-hunterse, moram da naznačim da je ta ekipica po meni bila najbliža toj pravoj, realnoj antifa priči u Beogradu, dok se danas razno-razni predstavljaju kao antifa, ali svojim delima to slabo pokazuju, jer retko ko od njih je ikada imao sukob sa ovim našim "ekstremnim desničarima", čast izuzecima. Moram još da pomenem i DC (Dedinje Crew), kao SHARP ekipu koja je redovno premlaćivala naciste početkom ove dekade, uostalom bio sam svedok, pa i učesnik u par takvih akcija. Naravno, ovde govorim samo o Beogradu, Novi Sad je skroz druga priča, no ne bih sad o tome, jer svako ko živi u Novom Sadu zna to mnogo bolje od mene.

Vratimo se u Pariz. Momci iz ovih antifa ekipa su slušali različitu muziku, različito su se odevali, ima u filmu posebna priča i o tim stilovima, furali su različite ideologije, ali su zato imali jedan zajednički stav koji ih je sve povezivao, pogađate, anti-fašizam tj. anti-rasizam na prvom mestu. Pored svedočenja mnogih old school likova koji nam govore o tim surovim akcijašenjima 80-ih, tu je i dosta arhivskog materijala pa i par snimaka tuča, a uporedo saznajemo i koje desničarske grupe su tada bile najaktivnije, pa ima dosta i o njima. Nisu izostavljene ni turbulencije među navijačima PSG-a, što je takođe jako zanimljiva priča jer je njihova tribina oduvek imala problema sa rasizmom, ali je to eskaliralo tek kada su i naci-skinhedi počeli da se pojavljuju na stadionu. Znači jako zanimljiv dokumentarac, veoma dobro urađen sa tehničke strane, i što je najbitnije nije smaračko-propagandnog karaktera, nego predstavlja ovu priču prvenstveno sa istorijske tačke gledišta, jer se ovde ne govori o trenutnom stanju i sukobima, nego je film fokusiran isključivo na 80-e godine prošlog veka. Inače, na ovu temu valja pogledati i ruski dokumentarac Antifascist Attitude (2008). (65 min)

"ANTIFA recalls the history of antifacists crews - RedWarriors, Ducky Boys and Ruddy Fox - who opposed the skinheads neo-Nazis which held the streets of Paris, during the Eighties."




14 comments:

Anticopyright said...

I hope it will be uploaded today:)

rashomon said...

Био сам на неком ХЦ наступу пре пар недеља(мада треба рећи и да је тај ХЦ смешан, бар овај новосадски који ми је познат), у публици пар клинаца са мајицама Србија Сбима и те форе и реално шта радити са њима? Друг ми каже како су те исте клинце Антифаши вијали пре неког времена, можда тукли или шта већ... Ко да ће их тако натерати да скапирају у какве глупости верују? Човек се може само надати да ће се ти клинци једном опаметити и ништа више.
Новосадска Антида је смејурија, може им се видети на сајту да ништа нису радили задње три године, све се своди на пљување нациста, један концерт који организују годишње и то је то. Ако је то борба против фашизма онда нек нам је са срећом.

son of man said...

@Anticopy - It will be UP 'til 12 PM ;)

Anonymous said...

Ovo bih rado pogledao, drzim fige da bude brzo uploadovano

Anonymous said...

Thanks a lot! It was a very interesting documentary. Weird thing though, it kind of made the antifa look like thugs just as bad or worse than the nazi thugs they hunted. If they were in the Soviet Union, these guys would've been the KGB. In the middle ages they would've been the inquisition.

falldown said...

nemoj da mi se raspricavas ovde na netu, znas da i mi nismo bili losi :) jel ovo ako skinem moram da lepim ili mogu lepo deo po deo da skidam i gledam. poz za tebe i juice-a :)

son of man said...

Pa dobro brate, mi ih nismo lovili, mi smo ih tukli po potrebi, kad nam nalete :D
Ovo je u komadu, nema nikakih delova, mora sve da skines, ma svi dokumentarci su takvi, gde si ti vido podeljene, leba ti ? :))

falldown said...

onda ces lepo to da mi narezes, pa cemo da se nadjemo. inace francuski im je nikad jaci, pravi ulicni sleng. poz ;)

son of man said...

Cimni me na mejl, eno ga gore ispod zaglavlja.

Anonymous said...

you all need to come to america and experience some of our larger cities where gangs use ak47s against each other for no reason but drugs or the street they live on,they dont care what you think or what color you are or what your politics may be,they just want you to buy drugs from them or they want you dead,also the police are a gang that hates everyone so watch out for them too!
interesting fact:there are up to 60,000 murders a year in america!

so you guys have fun and stay safe
A T W A

Anonymous said...

Sad se sjetih jednog dobrog filma uz koji bi mogao ovaj dokumentarac doci kao dodatna literatura. 'La Haine' iz 1995 i mislim da je u ovom blogu pominjan par puta. Evo i trailer-a za njega:
http://www.youtube.com/watch?v=yk77VrkxL88

Anonymous said...

Mnogo jak film.
Svaka cast za blog.
Pratim duze vreme i drzis se do jaja tebra.
veliki rispekt.
reba.

Anonymous said...

stvarno odlican film, sve pohvale, odgledacu i antifascist attitude

son of man said...

ANTIFA: CHASSEURS DE SKINS (2008) - new MU link !

Related Posts with Thumbnails