Friday, May 20, 2011

Satan Panonski - dokumentarac (1990)


Režija:
Milorad Milinković

Trajanje: 33 min

Jedini dokumentarni film snimljen za života Satana Panonskog, ujedno i diplomski rad Milorada Milinkovića, te uzbudljivo svedočanstvo nastupa u Beogradu. Pratimo performans u SKC-u uz neizbežnog Džonija Rackovića, zatim gostovanje na B92 radiju kod Fleke, onda jako zanimljiv razgovor u stanu, a sve se završava nikad ranije prikazanim kadrovima iz čuvene neuropsihijatrijske bolnice Popovača gde je Čuljak proveo poslednju dekadu svog života. Inače, uspeo sam tada da snimim celokupan nastup na radiju na nekoj never-before-seen audio kazeti od 200 minuta, ali sam je na nesreću '92 pozajmio jednom Stašinom (moja tadašnja cura) drugaru, Milošu Vujoviću (R.I.P.), koji posle iz nepoznatih razloga nije hteo da mi je vrati, a kažem to iz nepoznatih jer je bio baš ultra dobar dečko,  ali je nažalost izvršio samoubistvo '93 ako me sećanje ne vara, tako da je to otišlo u nepovrat. Jebiga. Uglavnom tu ima jedna prejaka poenta, kad ga lik tokom uključenja u program pita, "znači voliš da živiš?", na šta mu Satan odgovara, "ne volim al' moram", a ovaj će "a zašto moraš?", a Satan, "MORAM, JER ĆE MAJKA PLAKATI". Nema dalje, jer u tom odgovoru leži suština ne samo njegove priče, nego priče svih nas koji baš i nismo neki fanovi života, samo je Satan avatar koji je prvi uspeo da artikuliše tu poruku na pravi način i da je skroz slobodno pusti u etar. Veliki rispekt za taj rad.


Pored toga objasnio je i na jako lep i razumljiv način zašto se pojedini ljudi seku, odakle uopšte potiče potreba za tim, ali i kako se desilo to čuveno ubistvo zbog kojeg je proveo skoro cele 80-e u ludari. Inače, još jedan tekst o Satanu, povodom njegovog gostovanja na Radio Sarajevu možete pročitati ovde. I još jednu stvar bi dodao za ove što me kao prozivaju što pljujem po B92, pa evo vam eksplicitnog dokaza, 1990. godine su na radiju B92 mogli da gostuju čak i likovi kao što je Satan Panonski, a probajte da zamislite sad, 2011. dal' bi bilo ko sličan njemu mogao ma samo da primiriše tamo, da uđe u zgradu, pa bre danas im je najekstremniji panker koji gostuje zna se ko, i aj', šta dalje da pričamo ? E BAŠ ZATO TVRDIM DA SU B92 SMRADOVI i PIČKE PRODANE, jel' sad bar malo jasnije ? Toliko od mene. HAIL SATAN !


DOWNLOAD (NO ENG SUBTITLES) :
http://hotfile.com/dl/178387247/b0994ef/Satan_Panonski_(1990).avi.html

8 comments:

Anonymous said...

nedavno san gleda ovaj izvrsni uradak u art kinu u Rijeci i to je daleko najznačajniji video zapis o satanu koji san ima prilike vidit dosad. Prije projekcije organizator festivala u čijen sklopu je prikazan je naglasio kako je bilo teško doć do snimke i da film ne postoji u digitalnom obliku i izgubio sam svaku nadu da ću ga naći kao takvog. Svaka čast!! :)

Jo-poletje said...

svaka čast za pljuvanje po b92...sad su odvratni i smrde na brit pop.

Anonymous said...

hvala, hvala, hvala, hvala i još sto puta hvala za ovaj film. video sam na blogu da postoji ali sam bio uveren da ga niko neće postaviti.

rashomon said...

Занимљиво ми је што Сатан овде каже да никога не мрзи и да не може мрзети а опет кад су кренула сва срања на Балкану испевао је пар песама о Србима у којима нас баш и не воли... Велики песник, хвала за ово!

Anonymous said...

Zaboravih da te pitam, da ne znaš možda gde bi mogao da se nađe Zombietown?

http://www.imdb.com/title/tt0448266/combined

Anonymous said...

zombietown je bio na utube prije par godina .
pomalo naporan.ali ima momenata.fleka,djile supernaut itd.
mora da a neko ima. . .

son of man said...

Satan Panonski (1990) - NEW LINK ADDED!

Anonymous said...

moze li reupload?
veliki pozdrav za vlasnika bloga!

Related Posts with Thumbnails