Thursday, June 9, 2011

Poginuo Belgija (1963-2011)


"Otiš'o si Belgija, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga - poznati navijački stih ispratio je tragično nastradalog Nebojšu Andrića (48), poznatijeg kao Belgija, jednog od najvećih legendi navijačkog pokreta u Srbiji i čoveka koji je, bar nakratko, ujedinio najvatrenije navijače Partizana i Crvene zvezde.


Andrić je tragično nastradao u subotu u saobraćajnoj nesreći vraćajući se sa parastosa rođaku. Sahranjen je na lokalnom groblju u selu Cvetanovac, u opštini Ljig, u prisustvu rodbine i svojih drugara sa tribine.

Kada su navijači u pitanju, onda se detalji o privatnom životu uvek uzimaju sa rezervom, a to je slučaj i sa Nebojšom Andrićem. U to vreme navijačke grupe nisu imale značaj kao danas, pa Belgija i nije pripadao nekoj određenoj navijačkoj grupi "Grobara" već je dolazio na utakmice sa svojim prijateljima iz kraja. Pripadao je čuvenoj grobarskoj "kaznenoj ekspediciji", nastaloj početkom 80-ih, kada je na scenu stupila nova generacija navijača, koja je svaku utakmicu shvatala kao priliku za dokazivanje. Moto tadašnjih navijača bio je "uz Partizan do groba", što dovoljno govori o ljubavi i vernosti koju su pokazivali prema klubu.

Belgijina smrt potresla je mnoge navijače sa prostora bivše SFRJ. Sasvim očekivano, navijači Partizana su odali poslednju čast Andriću, ali je pomalo neočekivano ista reakcija stigla od navijača Crvene zvezde, Hajduka, Dinama. "Delije" su na svom zvaničnom forumu pokrenule temu o Belgiji, gde su mu iskazali poštovanje kao jednom od osnivača "Grobara", a u jednom dnevnom listu je objavljena čitulja potpisana sa "Poslednji pozdrav večitom rivalu, velikom šmekeru i gospodinu Belgiji od "cigana" sa 'severa'". Na mnogim navijačkim forumima i u video-klipovima o njegovom životu poslednje pozdrave ostavljali su i stariji pripadnici "Torcide" iz Splita i BBB iz Zagreba.


Belgija, koji je prema pričama starijih navijača Partizana dobio nadimak zbog toga što su mu roditelji jedno vreme radili u Belgiji, bio je jedan od vođa "Grobara" 80-ih godina prošlog veka. Prema njihovim rečima, krasili su ga velika harizma, drugarstvo i optimizam.

- Navijačka scena je izgubila legendu, a "Grobari" velikog drugara. Belgija je čovek koji je izazivao poštovanje ne samo u staroj Jugoslaviji nego širom Evrope. To je bilo drugačije vreme od današnjeg, navijači su živeli za klub, navijali iz iskrene ljubavi, tuče su bile šmekerske. Generacija navijača koji su odrastali 90-ih godina i koji danas imaju više od 30 godina u njemu je tada videla idola i zaštitnika. Belgija je uvek bio pozitivna ličnost, staložen, družio se sa svima, uvek pravedan, spreman da pomogne svakome. U tučama je uvek bio prvi, ispred svih - pričaju "grobari" koji su došli na poslednji ispraćaj"

Ceo tekst sa komentarima čitalaca :

                                              
A evo i teksta iz hrvatskog Jutarnjeg Lista :





Za širu sliku o tome kakav je Belgija bio kao navijač i pre svega čovek, pogledajte dokumentarac Dosije navijači (2007).

BELGIJA R.I.P.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails