Monday, June 6, 2011

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (2010)

Director:
Jake West

Runtime: 72 min

IMDB

"A documentary features interviews with filmmakers Neil Marshall ('The Descent', 'Doomsday'), Christopher Smith ('Severance', 'Black Death') and MP Graham Bright as well as rare archive footage featuring James Ferman (director of the BBFC 1975-1999) & Mary Whitehouse. Taking in the explosion of home video, the erosion of civil liberties, the introduction of draconian censorship measures, hysterical press campaigns and the birth of many careers born in blood and videotape, West's documentary also reflects on the influence this peculiar era still exerts on us today."


DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=6914KFG7

5 comments:

Jorge A. Trejos I. said...

Great! tanx you very much SOM!

Siobhán said...

Ludi Britanci. :)
Meni je neverovatna činjenica da je u Titovoj Jugoslaviji bilo zabranjeno i cenzurisano kudikamo manje filmova nego u UK. Obično postoji taj trip da su komunističke i komunističkolike države znatno oštrije kada su te stvari u pitanju, ali to očigledno nije slučaj.

Dejan Ognjanovic said...

ne budite naivni: postoje razni oblici cenzure, niej svaka tako transparentna i direktna kao ova engleska. postojale su zabrane i onemogućavanja u titovoj sfrj, oho-ho, samo što nisu imale oblik SUDSKIH zabrana, nego još gore, ispod žita, na razne načine...

son of man said...

Upravo, brdo odličnih filmova je samo sklonjeno, bez ikakve zabrane niti bilo čega, a da ne pričamo o fazonu snimiš film i onda nigde ne možeš da ga pustiš, ne daju ti u bioskope i kraj priče, i onda tako ispadne u SFRJ zabranjen samo jedan film, a vamo bruka. Na tu temu je dobro pogledati domaći dokumentarac ZABRANJENI BEZ ZABRANE.

Siobhán said...

A pa naravno, ta vrsta cenzure je prisutna svuda. Svaki establišment se bori protiv bilo kakve alternativne ideje ili kritike. Bilo represijom nad stvaraocima, bilo indirektnom zabranom distribucije.
Ovo u UK (barem mi se čini) nije takav slučaj. Ovde se potpuno bezopasni filmovi (haj'te molim vas, biseri poput The Driller Killer su sve, samo ne ozbiljni filmovi) označavaju kao "neprijatelji države, naroda" etc. Našla se država da određuje šta je moralno i ispravno, a šta ne. Tačerka našla da se bori protiv "video nasties", a Bobby Sands umire od gladi u zatvoru u Severnoj Irskoj.

Related Posts with Thumbnails