Sunday, September 19, 2010

Šaht (2004)

Dokumentarac o beogradskom streetpunk bendu Šaht koji je 2004. godine uradila TV Politika. E sad jebiga, ovaj dokumentarac i nije baš pravi dokumentarac, više je intervju sa Rogom i Mladenom ispresecan spotovima i snimcima sa svirki, ali meni se sviđa ovakav kakav je, jer ako je street neka je i punk. Kao veliki fan rane faze ovog kultnog BGD benda tj. demo snimaka, mogu da kažem da je Roga kao lik skroz za rispekt, što se kaže dečko na mestu, i mene ta faza najviše podseća na Slapshot, doduše ja i ne mogu baš da se pohvalim da sam nešto posebno slušo taj OI! i streetpunk tako da je to poređenje skroz realno, uostalom čućete ovde i stvar "Disko Riba" pa procenite sami, a meni je to čist Slapshot i to u najpozitivnijem smislu.

Pored te prve faze benda ide priča i o njihovom daljem radu sve do 2004., ali ja sam se nekako, sticajem okolnosti, zaustavio na kasetnom izdanju "Disko, šminka i opanci" iz '95 gde su sabrani svi demo snimci, i meni je to jebiga najjače, mada opet kažem, posle ih nisam ni slušo. Omiljena stvar, pa naravno, podrazumeva se, BEOGRAD, i vaistinu nema jače pesme, jačih prelaza u ritmovima i lirike, a možda najbolji dokaz za to kolko se cenila ta pesma je da smo svojevremeno sa Unisonom to redovno svirali na probama, onako, za našu dušu, a i dan danas se naježim kad to čujem, dakle mnogo jako, najlepša pesma o Beogradu ikad napravljena.

Uglavnom, meni ova priča baš evocuirala uspomene, podsetila me na "zlatne" 90-e i svo to ludilo, a Roga ovde priča i o predrasudama, jer mnogi su loše tripovali, i još tripuju verovatno, da su Šaht nazi bend, da su rasisti, nacionalisti, i sve što ide uz to, što naravno nije istina, jedino što može da im se pripiše je lokal patriotizam, s tim što ja zaista ne vidim ništa loše u tome, jer svi mi najviše volimo prvenstveno svoj kraj i svoj grad. I tako, pomenuo je i '97 kad su im zabranjivali koncerte jer su nacisti ubili ono dete u Beogradskoj Ulici, pa onda cimanje po medijima koje je usledilo, uglavnom za ljubitelje ovog fazona ima dosta toga zanimljivog i pametnog da se čuje, i o Dadovu i uopšte o celoj beogradskoj HCpunk sceni, pa čak i o navijačima kao neizbežnom delu te subkulture. (25 min)




Download :
http://rapidshare.com/files/419791683/Saht__2004_.part1.rar.html
http://rapidshare.com/files/419810134/Saht__2004_.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/419828629/Saht__2004_.part3.rar.html

8 comments:

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic said...

ja ovaj bend nikad nisam voleo, ali priznajem da vecinu stvari nisam ni slusao. gledao ih na svirci u KSTu sa Direktorima negde krajem 1991. Saht svira kao udarnu stvar "Spremte se, spremte" a masa skinova u trasnu dizu desnu ruku u znanom nam naci pozdravu. bend uopste ne reaguje na to. dakle, NIKO ne moze da tvrdi da nisu nacionalisti, nacisti/rasisti. da se razumemo, meni je "Spremte se, spremte" odlicna pesma u konetkstu kada je napravljena. pevati je 1991 nije nista drugo nego cist nacionalizam i to one najbanalnije vrste. ispravi me ako gresim.

Anonymous said...

Saht je zakon!

Sta je to SLAPSHOT?

son of man said...

@Bassta brate to je tad bilo dok je jos trajalo lozenje, SPO, 9. mart, rusenje komunista, i ja to kontam iskljucivo u tom kontekstu, a na drugu stranu sto su bili klinci, jer danas vise ne sviraju tu pesmu, a da su u tom fazonu svirali bi je i dalje, zar ne?

@anonimni - SLAPSHOT ti je bostonski streetpunk straight edge band iz druge polovine 80-ih, doduse i danas je aktivan al' to vise nije to. Poslusaj prva dva albuma i sve ce ti biti jasno, znaci mnogo jako. ;)

Vise o njima ovde :
http://en.wikipedia.org/wiki/Slapshot_%28band%29

Karaja said...

Jbg, i danas kada se raspravljaju oko naci koreografije na certovima, Roga kaze - mi smo srbi cetnici, a vi ste srbi nacisti, to je razlika... tako da jesu nacionalisti, ali nisu rasisti i nacisti, ima milion prica kada se njihova ekipa shibala sa nacijima.
Mada, koliko je to street punk sa svim onim firmiranim stvarima ;=)

Anonymous said...

@son of man- Hvala!

A nacisti su se prilepili za Saht verovatno i zbog patriotske pesme Srbija Pripada Nama.Ortak mi je pricao kad su pre par godina svirali da se okupe skinsi na njihov koncert i svrsavaju a Roga ih pljuje i proziva...

Nacisti nisu sigurni jel im od albuma Gospoda Drugovi pa na dalje na svakom pise No nazi no red just pure street punk.Mislim da su samo patriote.

Generalno su fenomenalan bend,mozda su pre koketirali sa nacizmom ali ja ih ne osudjujem sto se ono kaze mladost ludost. I ja sam se pre kao klinac lozio na nacionalizam pa sam shvatio da je to glupost.

Anonymous said...

i nacisti su manji govnari od ovih urbanih vracar-gibanicara. ko da je razlika da l se loze na hitlera ili drazu zighajlovica, braca su po ruznom oblacenju. DS mafija.

ivanmilke said...

Fala za doc, moracu da ga pogledam kad se oslobodim trenutnih obaveza, a i s kilavijim delom godine upadam u retro fazone

Au brate kakvi su dubinski ovi prethodni komentari...

Fa fa fasista nemoj biti ti - "Blue Orchestra"

poshto bash i ne poznajem materiju, al znam S.A.H.T -Shashavi Anarhista i halapljivi termiti
moj ce komentar da bude (klasika) malo istorijski:

njihova prva svirka je bila na istom masovnom certu u Dadovu sa mojim bandom (Tractor Driver) i Liminim bandom (ne secam se imena - menjao ih je on (Lima) i tada a i sad je hiperaktivan - ima firmu za majice Rope Clothing,sveziji su mu bandovi Osmi Putnik 2, Yobo...mnogo toga josh...)

e sad - Shahtu je to bila prva svirka ever, a mi ostali smo pichili vec po nekoliko puta - po nekim gradskim opshtinama vec ranije smo (T.D) svirali u Dadovu... pa je bio dil da Shaht izadju prvi secam se da je Roga bio malko usplahiren oko nastupa

i da generalno je bio tu smor oko bubnja jer Limin bubnjar Aca Keserovic je dechko valjda levoruk, pa je moralo da se premeshta timpan i kontra chinela
slabije se secam, bilo smaranja i velika pauza u svakom sluchaju...al preziveli smo...

evo kako je to ispalo prvi Shaht nastup
http://www.youtube.com/watch?v=69r8YH39FRs

kvalitet snimka je analogni VHS uzas, imam bolji - ali lepo se nazire shta su hteli da kazu, vidi se iz chlan prve postave Ljuba...

posle smo se from time to time vidjali po gradu uveche - Akademija, KST, SKC, Dom Om, oni su posle postali ovo shto jesu a Tractor D. se ugasio...posle nekoliko koncerata, par demo-a dve kompilacijske kassete

http://i250.photobucket.com/albums/gg254/ivanmilke/coverusnovimadogrla.jpg
http://i250.photobucket.com/albums/gg254/ivanmilke/coverusnovimadogrla2.jpg

jos rech dve o T.D

zadnje shto smo radili - snimali smo u studiu u Zemunu kod pozorishta - studio Pink vlasnika Zeljka Mitrovica...taj demo nikad nismo dovrshili - deo termina smo iskoristili a preostali deo prodali jer je bila velika guzva (vidjao sam dok smo snimali bubanj i bas sledece njushke - Rokere s Moravu, Ruz, Van Gogh i neke nepoznate likove)

bili smo prvi a verovatno i jedini Hard Core Metal band u tom studiju - slava nam!

son of man said...

Vaistinu, slava vam. Uh bre Milke, fala za ove skroz prajlses informacije, retko se ko seca tako dobro ko ti tog vremena, i ako ikada budem pisao knjigu o BGD HCpunk sceni, moracu da te angazujem za tu najraniju fazu. ;)

Related Posts with Thumbnails