Friday, June 17, 2011

Belgrade's Radio Warriors (2007)


Directors:
Oliver Tataru,
Sabrina Wulff

Runtime: 60 min

Britanski dokumentarac o jako bitnom uticaju tadašnjeg radija B92 na rušenje režima Slobodana Miloševića. E sad, zašto kažem 'tadašnjeg', pa zato što onaj B92 do 5. oktobra nema ama baš nikakve veze sa ovim slugama režima koji trenutno vode tu stanicu. Uostalom ajde da ne idemo na tu stranu, ajde da pogledamo samo kakve se emisije danas vrte na B92, evo ja sad gledam pa to je sve živo sranje do preživljenog sranja, uostalom pogledajte samo naslove tih emisija, šta je bre ovo, ko kafe kuvarica da je smišljala nazive, a i ko su bre ovi ljudi, osim Brakusa ja tu nikoga ne prepoznajem. I ono što je krasilo B92 90-ih su bile upravo tako te nebombastične emisije gde su se propagirale subkulture, setimo se Jecine (Dead Ideas) emisije "Kad malo bolje razmislim tišina me nervira" gde je opušteno puštala hardcorepunk, pa onda moja omiljena emisija zbog koje sam ostajao budan do kasno u noć, "Kad stane Herz", gde sam prvi put i čuo za serijske ubice, pa onda emisije sa Satanom Panonskim i tako redom u nedogled. E, to su bili pravi biseri.


Naravno i političke emisije su im bile vrh, sigurno se sećate one akcije kad su jedno jutro samo najavili da menjaju programsku koncepciju, pa ceo dan puštali tako neke ubibože domaće bendove, u goste doveli Vulina i Branu Crnčevića, vesti im bile ko preslikane sa RTS-a, i naravno da je deo starijih slušalaca koji nije shvatio foricu totalno odlepio, tako da su se telefoni usijali, a ovi uvatili pa namazano snimili te razgovore gde su im ovi naravno jebali sve po spisku, da bi sve te snimke sutra puštali uživo u program. I tačno se sećam jedne starije gospođe koja je onako sva vidno ogorčena i razočarana, izjavila, u fazonu SVE, SVE, ALI VI STE BRE DOVELI ONOG BULJAVOG CRNČEVIĆA. E to je hardkor, i to mi se urezalo u sećanje, jer to je bilo realno padanje od smeha, a mislim da i dan danas imam deo toga snimljeno na nekoj kaseti. Vaistinu prajsles momenti, i ja sam baš zbog takvih akcija, B92 smatrao za pravi UNDERGROUND radio, nešto kao SKC samo daleko ozbiljnije, gde si posle ponoći mogao haos da praviš bez ikakve cenzure niti bilo čega.


Ali malo morgen, čim su njihovi došli na vlast (tj. kao naši al' gistro) nije prošlo ni godinu dana sve ode u kurac. Počeli da glume neku kulturicu, neki fenseraj, da puštaju neka sranja, originalne emisije uklonili a ubacili neke nedajbože. Pa jebote, zar ne može da postoji bar jedna emisija o underground kulturi, npr. o hip-hopu, ili panku, uostalom i sam B92 je 90-ih bio oličenje panka za mene, doduše ne baš onog hardkor panka, ali imali su sve odlike jednog takvog, drugačijeg radija.


A danas, danas kad pustiš B92 možeš da čuješ isključivo neku mainstream muziku, neke hitiće, nema bukvalno ničega što bi iskočilo iz tog kalupa, i u domenu emisija i u domenu muzike, i evo nek mi neko ko aktivno sluša radio navede bilo koju emisiju koja je OK, rado bih je saslušao. I čudi me zaista, ima tolko tih radio stanica na istu foru a niko da skapira da ima i ljudi koji bi želeli nešto drugačije da čuju. OK, ukrali ste nam B92, ukrali ste nam SKC, jel' to ta poenta, da se sve prebaci na internet ? Ja zaista ne razumem o čemu se tu radi, koji su to porivi da se sjebe sve što valja ?


Evo i ta jedina emisija koju sam slušao aktivno na B92, naravno radi se o "Peščaniku", nema je više, gejm over burazeru. I jeste, svi redom su pljuvali po toj emisiji jer je prozivala i režim i opoziciju, i crkvu i sve sveto, i jebala im je mamu svima i naravno da ju je većina mrzela, čak i sam B92 je pokušavao više puta da je se otarasi, jer ako ćemo realno Koraksova karikatura objašnjava mnogo toga, i to je činjenica, danas nema opozicionih medija u pravom smislu te reči kao 90-ih, danas su svi pod nečijim patronatom, pa tako i B92. To je bio onaj fazon, daćemo vam televiziju sa nacionalnom frekvencijom ali da radite za nas, i svima dojaja. Nova zgradica, 2 kanala (info), plate ko zna kolke, i aj' sad, što bi bilo ko u tim uslovima talasao ?


Al' zato izgubismo "Peščanik", jedinu radio emisiju sa jajima, i jeste da se često nisam slagao sa stavovima tamo iznetim, ali je bar bilo drugačije, moglo je da se čuje ono što nigde drugde nije moglo, a ja mislim da je upravo to poenta jedne kvalitetne političke emisije. I aj', šta sad da slušamo ? Meni ostade jedino da gledam Sarapu na Studiju B, jer mi je Utisak Nedelje (tukijem u čelo) svakom emisijom sve gori i gori, dovlače bre neke goste iz pizde lepe materine, ono je dosadno bre, alo sestro! Da zaključim, što se mene tiče, radio B92 KAPUTT, ali ipak pogledajte ovaj dokumentarac da vidite koliko su nam značili 90-ih, i koliko su sad sve to usrali, a šteta zaista jer da je ostalo sve po starom sad bi imali jedan dojaja radio, ali jebiga, Srbija je to. Hvala.

IMDB

"In 1989 a youth radio station, B-92, started up in Belgrade. It almost immediately became a symbol of the resistance to Serbian nationalism and all that Slobodan Milosevic decreed. Here, the young radio workers give a candid account of life in Belgrade throughout the years of war. They also describe their own contribution, despite all the authorities' efforts to suppress them, to the liberation of their city and their country."



DOWNLOAD (WITH ENGLISH SUBS) :
http://www.megaupload.com/?d=LOUPVSTE
http://www.megaupload.com/?d=X0WY1I60

6 comments:

Dinarski podtip said...

Mala ispravka: mislim da su pukli sa dobijanjem one MTV nagrade. 90 i neke čini mi se... Od tada se, po prvi put pojavila R'n'B i Hip-Hop muzika na njihovoj stanici. Pretpostavljam da su investitori rekli da je dosta zajebancije sa alternativama, jer ona kao takva navodi na razmišljanje i integritet kod jedinki. A, to ne želimo, zar ne? A, Jelenina emisija je bila dobra. Bilo svega: od All-a do Nordic Thundera... Jebi ga...


Živeli!

sunday said...

Za Rap/Hip-Hop:''Rap lista''+''Makroi,dileri i muzički saradnici'',mislim ponedeljkom od 22:00-00:00,emitovane su od samog početka ili od 1990. (Anđelić i Bilbija).
Rekao bih da je Tezvi odlično objasnio zašto/kako su pukli,sa naglaskom na ''plate ko zna kol'ke''.
Spomenuo si ''Kad stane herc''!!!Četvrtak od ponoći do dvojke:''...u taštinoj rerni,...,sa šalom i kapom na tribini...''-kakva špica,kakva emisija!Pa Điletova ''Radio mitomanija'',pa recenzije singlova (Gordan i čovek iz Nesalomivih,četvrtak).Ili,samo puštanje celih albuma u popodnevnom terminu...
Posle ukidanja ''Sportskog RS'',slušam samo još ''Dole na uglu''.
Bio jednom jedan (dobar) radio. :)

rashomon said...

Радио Б92, 1990. гост Сатан Панонски;
ТВ Б92, 2011. гост Јелена Карлеуша

Anonymous said...

na zalost se slazem. mene je onih groznih devedesetih b92 drzao u zivotu - jebes i decka i porodicu i sve ostalo sto se imalo i nemalo - b92 je bilo to. bilo koja emisija od pomenutih - pa velika rok-n-rol prevara, pa vanilice, pa sismis ma bilo sta - silne ispite sam ja spremila sa flekom i mikrobom i rackovicem i andjelicem itd. i dan dansa kada cujem neke od tih pesama ili glasova spopada me jeza. i kad emigrirah, najteze mi je bilo rastati se ne od prijatelja, porodice ili mog grada, nego od radija. i par godina posle toga su otisli u najgori k&%@c - da sada ne psujem! eto - jebiga stvarno.....

Anonymous said...

i jos nesto - imam na nekoj kaseti snimljenu alternativnu top listu iz 1994 godine - to su bre pesme! (odledah neki dan upside down - the story of creation records dokumentarac - tamo eto 90% tih pesama, a prica slicna ovoj o b92) i dan danas odlepim kada to slusam. a gledam listu albuma za 2010 - prvo sto nisam cula ni za sta odatle - ne sto ne pratim muziku - a onih par stvari koje sam znala su najgori mejstrim koji postoji. sramota.....

sunday said...

Džingl za Vanilice:''Dođi na vanilice,a može i kafa,što je bilo zaboravi,zbogom i ostaj mi žirafa''. :)
Racković je imao nekoliko emisija noćnog programa,čini mi se utorkom od ponoći do dvojke.Sa njim radila i Aki,neka devojka.Pusti ''Creeping death'' i urla u programu k'o lud.Kontakt program,i kao ''Zdravo Džoni,šta radiš?'',a on ''Pa evo,kopam bunar.'' :)
Jednom se zakačio sa slušaocem,iznervira se i isključi ga iz programa pa mu onda psovao krsnu slavu&slavski kolač. :)

Related Posts with Thumbnails