Saturday, March 14, 2009

Devil's Playground (2002)


Ne bih da tupim mnogo o nastanku Amisa i njihovom nacinu zivota, to valjda svi znaju. Uglavnom, kada deca Amisa napune 16 godina, upadaju u rumspringa period u kojem im je dozvoljeno da prouce i okusaju se u svetu 'Engleza' (svi koji nisu Amisi), i tada odluce da li zele da nastave da zive tako ili zele da se krste i prikljuce amiskoj crkvi. Taj period samootkrivanja ili sta god da je, moze da traje koliko god dete zeli i tokom tog vremena moze da radi sta god hoce, crkva svoju decicu uvek prima nazad. Medjutim, onog momenda kad kazu "Mama, odoh ja Amise" to je za ceo zivot. E, pa, o tom periodu trazenja sebe govori ovaj dokumentarac.
Vecina ljudi su sa 16 godina samo neizivljena glupa deca koje ne znaju sta ce u zivotu, a kada se ta neizivljenost pomnozi sa hiljadu (tacnije oko 6000 dana zivota bez ikakvog luksuza) dobije se jedno amisko dete. Plus, dok su deca, cimaju ih da prekinu skolovanje nakon osnovne kako bi poceli da rade, klinci sa 12-13 godina postaju fizikalci. I zato onog momenta kad napune 16, svako od njih odmah zeli da iskusi sve sto je propusteno i tada su bukvalno kao pusteni sa lanca, znaci mnogo alkohola, mnogo droge, anarhija. Dati jednom tinejdzeru da donosi bilo kakvu life changing odluku je jednostavno pogresno.
Ali kada bih zaobisla to, mislim da je cela prica previse preuvelicana. Oni tokom tog perioda ne budu izbaceni na ulicu, niti prepusteni sami sebi (kao sto je slucaj kad se odluce za zivot van zajednice), roditelji se i dalje brinu o njima. Nema nikakvog krajnjeg roka, mogu to da produze i do perioda dok ne postanu dovoljno zreli da donesu odluku koja se tice ostatka njihovog zivota, potrebno je samo da budu dovoljno fini prema roditeljima kako ih ovi ne bi proterali iz kuce. Cak i kada bi se odlucili da se pridruze amiskoj crkvi, ukoliko ih to smori, sta ih tacno sprecava da prestanu da budu Amisi? Wtf znaci "Amis si do kraja zivota"?! Sta se dogodi ako se neko smori i zapali medju 'Engleze'? Hajka? Linc? Gomila besnih Amisa ga s' motikama i bakljama u rukama, uzvikujuci stihove Amish Paradise, juri oko kukuruza? Skroz mi je retardirano to, nista se ne mora ceo zivot (well...osim disanja i tako tih osnovnih stvari).
Cela prica je fokusirana na par njih i njihove vesele, alkoholisane dogodovstine, poglede na ceo Amis trip i odluke, neki su zavrsili nesrecno, neki manje nesrecno, a statistika kaze da se samo 5% pobesnele mase na kraju ne posveti amiskoj crkvi.


http://www.imdb.com/title/tt0293088/

Devil’s Playground is a documentary film by Lucy Walker which explores the Amish adolescent rite of passage called “rumspringa” (pronounced ROOM-shpring-a). Upon their sixteenth birthdays, Amish youth, both male and female, are released from Amish restrictions and can explore secular life – the devil’s playground – outside of the Amish community. The period may last from a few months to several years. By experiencing the outside world, they work temptations out of their systems and prepare themselves for making their most important life decision: to reject the secular world and be baptized into the Amish church. The film weaves together interviews with several Amish youths who, to varying degrees, embrace popular youth culture, including smoking, drinking and drug use. Some return to their Amish tradition and are baptized. Others decide against returning, and still others waffle between the options.



DOWNLOAD:
http://rapidshare.com/files/40280262/Devils_Playground.part1.rar
http://rapidshare.com/files/40280407/Devils_Playground.part2.rar
http://rapidshare.com/files/40280346/Devils_Playground.part3.rar
http://rapidshare.com/files/40280307/Devils_Playground.part4.rar
http://rapidshare.com/files/40280356/Devils_Playground.part5.rar
http://rapidshare.com/files/40285282/Devils_Playground.part6.rar
http://rapidshare.com/files/40285292/Devils_Playground.part7.rar
http://rapidshare.com/files/40286855/Devils_Playground.part8.rar
http://rapidshare.com/files/40281136/Devils_Playground.part9.rar

1 comments:

Anonymous said...

mnogo jak i dobar doc.!i jos jedan dokaz koliko su samo religije glupe i smesne...

Related Posts with Thumbnails