Monday, July 19, 2010

Always for Pleasure (1978)

Director:
Les Blank


Mardi Gras, crnački ulični festival koji se održava svake godine u New Orleansu već preko 300 godina, dakle eto ga Les Blank i u svetskoj prestonici vudua. Naravno, ja ovakvo nešto ne bi postavio ni u ludilu na blog, jer me zaista ne zanimaju tako ti festivali gde se đuska i loče, ali pošto se radi o Les Blanku nikako nisam mogao da odolim, jer on ume da i od tako jedne skoro pa totalno nezanimljive teme napravi skroz odlično zezanje, a gde je Blank tu je naravno i izvorni bluz. Uz film ide i bonus materijal od 25 minuta gde ćete moći da čujete i dosta dobrog bluza pa i svu ostalu muziku koja se valjala festivalom tih dana. Dakle za hardkor fanove Les Blanka ovo je naravno must see, a što se tiče ostatka sveta, pa u principu ovakvo nešto može i da se preskoči, jer ipak ovo je na prvom mestu umetnički film sa velikim U, tako da baš i nije namenjen širem auditorijumu, pa se stoga osećam dužnim da vam preporučim jedan Les Blankov film koji zaista kida na svim nivoima, i koji OBAVEZNO morate pogledati. Radi se o genijalnom Burden of Dreams (1982), jer to je po meni jedan od najjačih dokumentarnih filmova ikada snimljenih, i to bez imalo zajebancije, i stoga ga nikako ne bi ga valjalo propustiti. Eto, reko sam. (57 min)

IMDB
"A look at the spirit of New Orleans. First a funeral: Allen Toussaint explains that you arrive slow and cut up afterwards. Then it's food, with a lesson in eating crayfish at Frankie and Johnny's. Next, a St. Patrick's Day party: New Orleans celebrates holidays on the streets. Then it's preparation for Mardi gras, with roots in slave days, when slaves gathered on Sundays to prepare for the one holiday they could celebrate. The Wild Tchoupitoulas society makes Indian costumes to honor the help Indians gave slaves. At Mardi gras, we're with this society parading, singing, and partying. We end with the annual parade for St. Joseph, the saint of the people. More music, dance and ritual."



DOWNLOAD :
http://depositfiles.com/files/xjze4vgk9

4 comments:

murtry said...

Thank you for sharing the films of Les Blank. I hope you will share any more that you have.
(Hvala vam za šerif filmova Les Blank. Nadam se da će dijeliti sve više što imate.)

Julie said...

Yes thank you so much! That's a big discovery for me, so beautiful... Happy to be able to see some of these movies... I can't find no DVD. Does it exist?

son of man said...

I think that DVD exist, have you tried on amazon ? If they don't have it go on Les Blank official site, the old man has it for sure ;)

son of man said...

Always for Pleasure (1978) - NEW LINK!

Related Posts with Thumbnails