Friday, August 19, 2011

Elvis J. Kurtović i njegovi amateri - Demo (1982)


Evo konačno jednog pravog, al' baš pravog rariteta, naime, čast mi je da vam predstavim, ladno sam došo u posed jedinog preživelog demo snimka kultnog new primitives sastava Elvis J. Kurtović. E sad, da vam ne bi kvario ugođaj jer je Elvis dole jako lepo opisao dešavanja iz tog ranog perioda grupe, samo ću napomenuti da je bek vokale otpevo, a to ćete i sami izvaliti, niko drugi do brat Nele Karajlić, dakle HAIL NELE! Osim toga na ovom demo snimku se nalazi i pesmica "Kažu mi da imaš novog dečka" koja se kasnije pod sličnim imenom ali uz skroz drugačiju muzičku podlogu pojavila na po meni najboljem albumu Pušenja "Dok čekaš sabah sa Šejtanom", i najiskrenije, to mi je možda i jedna od dve najjače stvari sa tog albuma uz neizbežno i neprevaziđeno "Stanje šoka". Za kraj tu je i pesmica pod nazivom "Prva ljubav" koja je, verovali ili ne, ladno pank obrada Đorđa Balaševića, samo sa, razume se, malko izmenjenim tekstom, što je i razumljivo za bendove tog, ako smem da kažem, zajebantskog kalibra. Uglavnom tih prvih godina Pušenje i Elvis su stalno menjali muzičare i to između sebe, pa je tako npr. prvi, originalni Elvis bio Sejo Sexon, da bi prelaskom u Pušenje tu titulu preneo na Mirka Srdića, koji je bogme evo nosi do dana današnjeg.


A sad da čujemo šta gospodin Mirko Srdić aka Elvis-lično ima da kaže povodom ovih malicioznih optužbi :

"Drale, Sula i ja smo našem drugu Neletu, koji je bio u vojsci, htjeli da pošaljemo neke demo-snimke pjesama koje smo smislili za našu grupu Zabranjeno Pušenje.

Da mu pjesme ne budu dosadne, između pjesama smo mu snimili i priču, u fazonu neke radio-emisije gdje sam ja kao želio da postanem pjevač.

Nele nam je pisao da je kaseta hit kod njegovih drugova artiljeraca u Skopskom Petrovcu ! Ohrabreni uspjehom prve kasete, snimili smo i drugu! Za saksofonistu grupe smo uzeli Gaju, koji je služio JNA, negdje čini mi se u Postojni... Pridružili su nam se pravi bubnjar Hare i pravi gitarista s pojačalom Dražen Ričl-Para aka Zijo! Te prve dvije kasete nikad više nisam ni vidio ni čuo...

Ali sam nedavno dobio treću kasetu koje se ne sjećam kojim povodom je snimljena, i kada je snimljena... Potpuno sam je zaboravio... Evidentno je da se pjevač Nele vratio iz vojske, a basista Štaka još nije otišao u vojsku. Znači august ili septembar 1982.

To je izdato i na kaseti ali bez našeg znanja. Na kaseti je nacrtana šljiva, izdavač je nepoznata etiketa Plum Records, i piše na omotu : "Ko ovu kasetu zloupotrebi biće kažnjen vađenjem oka." Vašoj pažnji preporučam pjesmu "Kažu da imaš novog dečka" koja je kasnije izašla na ploči potpuno izmijenjena."


Plum Records, 1982.

01. Mala glupača
02. In our country
03. Baščarši hanumen
04. Kad se babo vrati kući pijan
05. Ćiza bliza wizzard
06. Kažu mi da imaš novog dečka
07. Maggie's farm
08. Prva ljubav
09. Folk raping

4 comments:

Vjeko said...

Jel kvaliteta snimka ista kao ona što je postavio merisq na RS?
Pozdrav

son of man said...

Nemam pojma, nisam uspeo da skinem od njega. Inače, ovo je sve u komadu, nije podeljeno na pojedinačne pesme nego samo jedan mp3 fajl. Aj živio!

Живче said...

brate nešto jebe mediadajer, aj ga baci na još neki, izgoreh da čujem! inače ovih dana se trujem Elvisom 24/7

Strahinja said...

Može li ovo da se obnovi nekako?

Related Posts with Thumbnails