Tuesday, October 22, 2013

Gravity (2013)


Director:
Alfonso Cuarón

IMDB

Na nagovor nekih jarana čije mišljenje cenim odvažio sam se da konačno pogledam tu toliko nahvaljenu Gravitaciju 3D u bioskopu. Bio, gledo, vratio se, i malo je reći da sam duboko ali baš duboko razočaran pogledanim, mada da ne grešim dušu, to može biti i iz razloga što sam zaista i previše očekivao od ovog ostvarenja jer su me jarani opasno potpalili (i nahuškali vala) na ZS forumu izjavama tipa "moj stav je svakako da je riječ o jednoj vrsti odgovora na Kubrikov 2001: SPACE ODYSSEY", zatim "odlican Gravity. Odiseja u rikverc", pa "e zbog ovog su izmislili 3D", i na kraju "pošto se ipak radi o najboljem filmu koji sam video u ovoj godini, zaslužuje da ovde dobije barem nekoliko crtica u svrhu preporuke kultistima, jer OVO NE SMETI SEBI DOPUSTITI DA NE POGLEDATE U BIOSKOPU!". I tako se ja vazda naivan upeco na ovu priču, a verujte mi da sam daleko više uživao gledajući Children of Men od istog autora, nego ovaj "akcioni film čija se radnja odvija u svemiru", da ga tako krstim za početak, i doista me živo zanima zašto se ovaj film vodi pod Sci-Fi kad ovde fikciju možemo naći samo u scenariju i nigde više, i sve te akcije u filmu, ti sateliti, svemirske stanice, moduli il' kako se već zovu te letelice, sve to se već poodavno nalaze u Zemljinoj orbiti, znači tu nema ničeg novog a što bi se moglo podvesti pod naučnu-fantastiku. E sad, možda sam ja pogrešno skontao šta znači to Sci-Fi, ali eto odličnog primera pomenute Kjubrikove Odiseje. E, to ti je brate moj naučna-fantastika, jer taj film je za razliku od Gravitacije snimljen mnogo pre nego što se pojma imalo šta ljudsku rasu sve čeka u svemiru, kakva će biti prevozna sredstva i šta sve ne, a da ne pričamo o po meni glavnoj odlici SF-a, znači da tu brate postoji nekakva, pa bilo kakva misterija, bar eto nagoveštaj da postoji nešto BEYOND kako je to genijalno odrađeno u Odiseji, koja je iako snimljena davne 1968. meni i dalje najjači SF film svih vremena, i to ubedljivo.


I OK, ako ćemo Gravity da poredimo sa Odisejom tu mogu u neku ruku i da se složim da je ovo jedna vrsti odgovora na Kjubrikov masterpis ali samo u smislu te realističnosti i ničega drugog, dakle zakoni fizike, bezvazdušni prostor and shit, to je odrađeno zaista ultra vrhunski, ali brate to je samo tehnička strana filma, đe ba zapela radnja, gde se denuo taj SF zbog kog sam balavih ustiju po'itao u bioskop? Nema ga al' ni u najavi, znači ili je to ili sam ja skroz naskroz pogrešno skontao šta sve potpada pod taj SF žanr, te vas evo najljubaznije molim da mi neko to pojasni da ne umrem u neznanju jebotebogdatejebo!


Što se tiče 3D akcije, tu mora da priznam da ovaj film vredi isključivo pogledan u bioskopu jer tu kao dobijete taj osećaj gistro treće dimenzije pa je kao i zanimljiv pomalo, bogme "leti" tu svašta okolo-naokolo, fino to vizuelno izgleda, ima baš odličnih scena, i kontam da bi se tek žešće smorio da sam ga pogledao u DVDrip il' kojem već 2D formatu. Što se tiče glume i surovo patetičnih dijaloga, to ne bih komentarisao jer me ne zanimaju ti momenti iz akcionih filmova sa primesama drame u navodno čistokrvnom SF-u, i jedino što stvarno zaslužuje pohvalu je montaža i tako taj tehnički deo, i naravno mnogo jaka režija genijalnog Alfonso Cuaróna, mada mi se čak i njegova skroz nepretenciozna drama Y Tu Mamá También iz 2001. verovali ili ne opet više svidela od Gravitacije. I za kraj, ako je Gravity zaista najbolji film koji je citirani kolega pogledao u ovoj godini, a verujte mi video ih je bar 3 puta više od mene, onda kakvi su bre ostali, pobogu ljudi?!

Rate: 3/5

1 comments:

Marsovka said...

I ja sam se začudila na komentar tvog kolege, ali reko ajde, šta ja mogu da znam, čovjek ima iskustva i tako ta sranja.

Da, efekti odlični, sve ostalo boooring. A grehota je ovaj film upoređivati s Odisejom...

Related Posts with Thumbnails