Saturday, September 4, 2021

The Tin Drum (1979)


 Još ko dete, sredinom 80-ih godina gledao sam ovaj film. Eto kakva je tad bila "nacionalna" televizija, davali su ovakve masterpisove tokom dana najopuštenije, pa smo i mi djeca s kolodvora Prokop imali priliku da pogledamo nešto iz pera Gintera Grasa a ni ne znajući šta zapravo gledamo. Malo je reći da sam bio istraumiran ovim filmom tada, ali s druge strane sam se i zaljubio u jednu devojčicu koja je iako tako mlada imala seks sa glavnim junakom. 

 Uglavnom, prođe od tad jedno 35 godina i rešim ja da repriziram film da vidim šta je to bilo tolko jako da ga se i dan danas srećam. Prvo što sam provalio je da se film podosta promenio tokom svih ovih godina, tj. kao da su mi poturili neku novu verziju, jer naime, ta slatka devojčica nije bila nikakva curica no matori midžet što se kod nas politički korektno kaže "mali ljudi" ili "patuljci" ako sam dobro skonto. I pored toga ovaj film je bio suđen za plasiranje dečije pornografije. Zatim, u onoj mojoj verziji bilo je mnogo više vrištanja i lomljenja stakla a posebno kad glavnom junaku premine majka. Kada sam to izvalio odma sam posumnjao na paralelne univerzume gde i nisam bio daleko od istine. Inače, film je i dalje genijalan na više frontova i što se kaže - pravi kultni film, znači film koji ima svoje sledbenike koji to fanatično gledaju, pravu malu sektu, a ne kako prosečan čobanin od ovaca došo i s traktora sišo to zamišlja, da je kultni film onaj koji je popularan i masovno gledan. 

 Pošto smo to razjasnili (jesmo kurac) vratio bi se na sam film, dakle ono što sam ja zapamtio iz filma kad sam ga prvi put gledao, tu se ispostavilo da se radi o 70% mojih lažnih sećanja ili "što je babi milo" fazona. Znači, to definitivno nije isti onaj film, ali je svakako genijalan i svako pa i čobanin-ratar treba da ga pogleda jer još jedan takav film ne postoji niti će ikad biti snimljen, verujte mi na reč. Živili!
"In 1924, Oskar Matzerath is born in the Free City of Danzig. At age three, he falls down a flight of stairs and stops growing. In 1939, World War II breaks out."

1 comments:

Zoran said...

Svaka cast na objasnjenju pojma - kultno. Apsolutno se slazem sa svakim slovom napisanim. Odusevio si me sarkazmom. Genijalno.

Related Posts with Thumbnails