Thursday, January 14, 2010

Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leuchter, Jr. (1999)

Director:
Errol Morris


Ovaj film sam baš poodavno gledao, mnogo pre pokretanja ovog bloga, tako da mi je ostao u šteku i nikako da se setim da ga postavim, ali pošto je ovo rad Errola Morrisa, a zaređao sam njegove dokumentarce, evo prilike. Naime, Fred Leuchter, čovek koji je bio inženjer i želeo, i namerno naglašavam ŽELEO, da postane ekspert za razne naprave za ubijanje, od električne stolice do vešala i smrtonosne injekcije. Kao što ćete videti u filmu, Fred je jedan jako naivan lik, tako da ga je navatao Ernst Zundel kanadski historičar i antisemita kome su sudili zbog knjige Did Six Million Really Die? u kojoj otvoreno poriče holokaust.

Ernst je namazano izvalio da je Fred skroz naivan lik, željan slave, kojim se može vrlo lako manipulisati, tako da ga je unajmio kao eksperta koji bi dokazao da nije bilo gasnih komora u Aušvicu. Naravano, da bi to dokazao Fred je morao da putuje u Poljsku, u Aušvic, i da se ušunja nekako unutra jer takve akcije su logične bile zabranjene, da se zavuče u jednu od tih danas urušenih gasnih komora i da uzme uzorke sa zidova i poda, da bi kasnije u labaratoriji proverio da li je tu bilo cijanida ili bilo kog smrtonosnog gasa. I aj' što je sve to totalno neprofesionalno uradio, nego što je u izveštaju napisao da u gasnim komorama nije bilo nikakvih tragova smrtonosnih gasova i tako podržao Ernstovu teoriju, što mu je naravno totalno uništilo karijeru. Uostalom samo zamislite kako su ljudi reagovali na to, pogotovo Jevreji kojih je bilo baš dosta u pravosudnom sistemu. Kroz ceo film Morris uporedo intervjuiše Freda, gde ovaj pokušava da opravda na sve moguće načine svoj izveštaj, a i priča o svom životu danas i karijeri koja je uništena posle tog suđenja. (91 min)


http://www.imdb.com/title/tt0192335/

"Documentary about Fred Leuchter, an engineer who became an expert on execution devices and was later hired by revisionist historian Ernst Zundel to "prove" that there were no gas chambers at Auschwitz. Leuchter published a controversial report confirming Zundel's position, which ultimately ruined his own career. Most of the footage is of Leuchter, puttering around execution facilities or chipping away at the walls of Auschwitz, but Morris also interviews various historians, associates, and neighbors."




Download :
http://rapidshare.com/files/274053406/Mr_Death.part1.rar
http://rapidshare.com/files/274053432/Mr_Death.part2.rar
http://rapidshare.com/files/274053415/Mr_Death.part3.rar
http://rapidshare.com/files/274052909/Mr_Death.part4.rar

0 comments:

Related Posts with Thumbnails