Sunday, January 24, 2010

Timothy Leary's Dead (1996)

Director:
Paul Davids


Retko ko je imao tako bogat i živopisan život kao Timothy Leary, u narodu poznat i kao psihodelični guru, čovek koji je upoznao svet sa LSD-jem, čovek koji je ostavio nemerljiv uticaj na pop-kulturu a samim tim i na čitavu današnju civilizaciju. TURN ON, TUNE IN, DROP OUT, mantra koja je zakrivila tok kontra-kulture 60-ih. U posedu sam jedine njegove knjige prevedene na srpski, Fragmenti Sećanja aka Flashbacks, kratko autobiografsko delo koje je izašlo '83 ali je Liri prevario smrt i živeo sve do '96 kada je umro od raka prostate. Ta knjiga je dosta uticala na mene jer sam je kupio '97 kada sam imao jedva 20-ak godina, a tada sam uzimao dosta LSD-a tako da mi je pomogla da skontam da LSD nije droga za zajebanciju, nego da ima i dublje značenje, i Liri je definitivno uz Colemana, Basaru, Čarlija, Joan Baez, GG Allina, Jadranku Stojaković, Panzrama, i još neke tako zanimljive face, jedan od mojih heroja.

U ovom biografskom dokumentarcu imaćete prilike da čujete priče i vidite brdo arhivskog materijala iz čitavog Lirijevog života, od izbacivanja sa Harvarda '63 gde je predavao psihologiju, i to pod optužbom da je studentima delio LSD, preko eksperimentisanja sa zatvorenicima u Corcoranu dok je LSD još bio legalan, pa onda naravno Haight Ashbury i čuvena vila u državi Nju Jork, gde je cela ta ekipa profesora i studenata koja se odmetnula sa Harvarda, mogla slobodno da uzima LSD daleko od očiju države, zatim jurnjave sa zakonom zbog marihuane, hapšenja, surova presuda od 20 godina robije, bekstvo iz zatvora u septembru 1970, šurovanja sa partijom Crnih Pantera koja ga je štititila i skrivala, i iskusan beg u Švajcarsku godinu dana kasnije, pa sve do '96 kada je konačno napustio telo.

Pošto je znao da će uskoro umreti, Liri i sam svedoči u ovom dokumentarcu, skroz spreman za put koji mu predstoji, čak Liri smrt ovde naziva ultimativnim iskustvom, nečim što je zapravo pozitivno, i svako ko je eksperimentisao sa LSD-jem zna tačno o čemu deda Liri govori. No, šta je dalje bilo, dakle ni tu nije kraj, to neću da vam otkrivam, pogledajte film jbga, jer ako slabo šta znate o Liriju ovo će vam leći ko jako edukativan dokumentarac, i veoma zanimljivo iskustvo, a za poznavaoce Lirijevog lika i dela, jedno izuzetno podsećanje na THE LEGENDU. (80 min)

IMDB

"Journalizing his final year before dying of cancer in May 1996, this documentary takes a sentimental walk down memory-lane to honor a man whose place in history is surely guaranteed. Probably best known for his oft-quoted (and misunderstood) 1960s phrase wherein Dr.Leary encouraged everyone to "turn on, tune in and drop out", the filmmakers sought to capture the real man behind the legend; vox-pops with friends, colleges and family pepper the storyline that made-up the multi-faceted man who was author, psychologist, teacher, guru, fugitive-from-justice and dignified humorist. We see him in his experimental 1960s, the hippie 70s, his thoughtful 80s and the futuristic 90s. Overall a very satisfying documentary about this extraordinary man. Ever the Professor, we see his musings on life & death and, after succumbing to the inevitable, we witness the (somewhat macabre) after-death cryogenic storage of his severed head for his optimistic, future generations to do with what they may."



DOWNLOAD :
https://rapidshare.com/files/1228459763/Timothy%20Learys%20Dead%20(1996).avi

2 comments:

son of man said...

Timothy Leary's Dead (1996) - new MU link added!

son of man said...

Timothy Leary's Dead (1996) - NEW LINK ADDED!

Related Posts with Thumbnails