Thursday, January 7, 2010

Nietzsche and the Nazis (2006)

Odličan rad koga zanima tema, dakle ovo nije klasičan dokumentarac nego predavanje sa ilustracijama, forma možda najsličnija Zeitgeistu. Naš domaćin, profesor Stephen Hicks u prvom delu objašnjava suštinu nacional-socijalizma, da bi na sredini postavio pitanje kako je moguće da se takva jedna ideologija pojavila i uzdigla u Nemačkoj kakva je tada bila, dakle jedna od najnaprednijih svetskih država sa najvećim umovima u mnogim oblastima i gomilom Nobelovaca. U drugom delu predavač nam objašnjava Ničea i njegovu filozofiju i to jako koncizno i lepo, tako da će vas zainteresovati da ukoliko već niste upoznati sa Ničeom da istražujete dalje, ali i oni koji nisu baš u fazonu da iščitavaju taj buljuk knjiga ovo je sasvim dovoljno da se čovek upozna sa osnovnim načelima njegove filozofije.

JA kao pobornik ultra-nihilizma Carl Panzrama, uživao sam u ovom predavanju jer je autor sve to lepo razložio i izložio razgovetno, staloženo, baš onako kako treba da izgleda predavanje. Priča se vrti (kako ružan izraz) oko toga da svaka ideologija ima svog filozofa (naravno blaženopočivšeg) na koga se poziva, pa su tako komunisti imali Marksa, a nacisti su sebi uzeli Ničea, i naravno da nije slučajno što su birali mrtve ljude, jer Niče da je bio živ komotno bi ih oterao u tri lepe pizde materine, a kontam i Marks komuniste. Dalje, nacisti su, kako to obično biva, skroz pogrešno tumačili Ničea, mada je moguće da je bio i onaj trip što je babi milo. Npr. Gebels je bio jedan od najučenijih nacista u vrhu vlasti pa je opet pogrešno tumačio Ničea i prilagođavao ga svojoj priči. Ali bilo je i tački gde su se neka Ničeova razmišljanja skroz poklapala sa nacističkim.

Isto tako danas ovi naši domaći nacisti, Ljotićevci, Zbor i ta ekipa, što ih ja od milja zovem naci-ološ jer su mi nekako dragi i simpatični, veoma rado citiraju Ničea ubeđeni da je to zapravo TO, no ovde je čovek isporučio gomile dokaza i citata iz Ničeovih radova da to nikako ne može biti TO. E sad, da ja ne bi dalje prejudicirao, bolje sami pogledajte ovo predavanje, izdvojite 3 sata da u krugu porodice kako i priliči za Božić pogledate ovo predavanje, a verujte mi na pisanu reč - vredno je svakog minuta, jer je veoma edukativno, a posebno za nas što smo lenji sa čitanjem knjiga.

Inače baš pre neki dan, ničim izazvan, sam uvatio da iznova pročitam Zaratustru, ali pošto je pravoslavna džamahirija opet u euforičnoj ekstazi, i slavi Božić, po ko zna koji put na pogrešan datum, danas se valja osvežiti Ničeovim ANTIHRISTOM, jer belog luka je ponestalo, pojeli penzioneri u strahu od gripa. E sad jbga, neko će reći, kako to na pogrešan datum, ali evo pojašnjenja. Siguran sam da ovde ima ljudi koji se sećaju brutalnog hita Zorice Brunclik iz 90-ih koji ide vako : "Evo već je Božić, a tebe još nema, počinju snegovi...", a ja postavljam pitanje, koga bre to nema ? Naravno, naivan čovek bi pomislio iz ovih stihova da ona čeka svog dragog (Kemiša) za Božić gajbi, a on nikako da stigne jer je u švaleraciji, ali čitajući između redova otkrio sam da je onaj koga nema zapravo sweet baby Jesus, a zašto ga nema ? Pa logično, zato što Rusi i Srbi slave Božić po pogrešnom kalendaru i to naravno čisto iz inata, i naravno da beba Hrist ne može da se rodi ako se već rodila 14 dana ranije. Zar to nije logično ? Inače, Hrišćani su noćas opet orgijali oko paganske vatru, probudi me zvuk zvona sa ove naše instant crkve već negde oko 5, pola 6. Eh, da su barem orgijali. I da, jaka poenta za kraj, naime, da bi mogli da porazimo naciste jednom za svagda profesor poručuje da moramo da ih skroz razumemo, da im uđemo u 16-erac što se kaže, ali nažalost baš tu su se mnogi zajebali i zato nije ni čudo da je Mein Kampf i dan danas jedna od najprodavanijih knjiga u svetu. (166 min)

"Adolf Hitler and his Nazi Party drew upon the works of famous philosopher Friedrich Nietzsche to justify their World War II atrocities and quest for power. In this documentary, professor Stephen Hicks explores Nietzsche's teachings and determines whether the Nazis correctly interpreted their meaning. History buffs and philosophy enthusiasts alike will appreciate the thorough examination Hicks conducts of this controversial topic."



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=V6WHGS1N
http://www.megaupload.com/?d=Z6P5N4HO

2 comments:

NN said...

ima li bilo kakvog titla za ovo?

son of man said...

Nietzsche and the Nazis (2006) - new MU link added!

Related Posts with Thumbnails