Saturday, August 11, 2012

Children Underground (2001)

 
Director:
Edet Belzberg

Kaže na samom početku, Čaušesku je 80-ih godina radi povećanja radne snage zabranio kontracepciju i abortuse, tako da se rađalo na hiljade neželjene dece koja su završavala po sirotištima gde su uslovi bili zna se kakvi, a onda su sa padom komunizma i ta sirotišta otišla u totalni qrac, pa su se deca preselila na ulice. 20.000 dece je tako završilo na ulicama rumunskih gradova, ovo je priča o petoro njih koji žive na jednoj stanici metroa u Bukureštu. I evo, odma bode oči, ladno je Bukurešt još za vreme Čaušeskua imao metro, a mi ga dobijamo tek 2020. Gde mi živimo, ajoj Klintone, što ne završi poso...


Ovaj dokumentarac je sniman dok je Rumunija još bila u kanalu, i ulaz u ovu stanicu metroa najviše podseća na naš ulaz u prolaz kod Zelenog Venca, tu je i prosjak sa leve strane, ma ko preslikano, s'tim što ovaj njihov prolaz vodi na stanicu metroa a naš ne vodi ama baš nikuda. Al' zato su ovi klinci realni survivalisti, full rispekt. Naravno, kesa sa lepkom je zaštitni znak Bukurešta, i svako dete ima po jednu u levoj ruci, tj. ovo zapravo i nije lepak, ovo je okultna bronza, ali rad je isti. Odlika tog rada je da ubija stanovite ćelije u mozgu tako da privremeno briše pamćenje, tako da u jednom trenutku ne znaš ni kako se zoveš, ni gde se nalaziš, dakle surovo, ali i te kako blagotvorno kad si u takvoj jednoj beznadežnoj situaciji, jer pomaže da zaboraviš, samo što posle glava boli, ubija.


Deca dane obično provode u duvanju, prosjačenju i međusobnim sukobima, i ti odnosi među klincima su skroz prajsles, lord of the flies uživo, jedino što kvari tu idilu je obezbeđenje stanice koje ih često maltretira. Genijalan film, i provereno ulazi na moju best of listu kad je budem apdejtovo. Žao mi jedino što nisam ranije uvatio da pogledam ovo, al' jebiga, gužva na hardu, ko će sve to da postigne, dok ja pogledam sve dokumentarce koje sam naumio, Beograd ima da dobije taj metro, a Evropska Unija ima da se raspadne. Na ovaj fazon valja pogledati i Dark Days (2000) mada je ovaj rumun daleko jači. Znači, MUST-MUST-SEE. (108 min)

IMDB

"The film follows a group of abandoned adolescent street children who live in the Romanian subway system. The street kids are encountered daily with commuter adults passing them by in the station as they starve, swindle, and steal, all while searching desperately for a fresh can of Aurolac silver paint to get high with. One of the children director Belzberg follows is Cristina Ionescu. At first this child may seem to be a young man, but you later find out that girls have to become hard and boyish in order to survive. This is also very apparent with another child named, Violeta 'Macarena' Rosu, who is also a girl. The nickname 'Macarena' derives from the song "Macarena", her favorite. The film explores the children fighting, abusing themselves, and becoming out-of-control addicted to a spray paint called Aurolac."


6 comments:

Anonymous said...

Thanks for posting this one...very interesting and important movie that many should see.
Best Danny...your blog is superb.

Anonymous said...

gledao ga pre 3-4 godina na televiziji, jak dokumentarac, hvala za linkove

OFFCIAL CHILDREN UNDERGROUND said...

for updates on the kids go to:

http://www.facebook.com/pages/Official-Children-Underground/139892482697994

son of man said...

Children Underground (2001) - new MU single link !

son of man said...

Children Underground (2001) - NEW SINGLE RS LINK!

HeySuchAndSuch said...

Love your site....can't read about 85% of what's written here, but there's still plenty to pique my interest.

Thanks for taking the time to do it, and hopefully you'll find a chance to re-up some of the old Megaupload linx : )

Related Posts with Thumbnails