Monday, March 23, 2015

Izgubljeno dugme (2015) - trailer


Večeras, 23. marta, u Sali 1 Doma Sindikata, sa početkom u 22:30, ide beogradska premijera dokumentarnog filma o legendarnog bubnjaru Bijelog Dugmeta - Goranu Ipetu Ivandiću.


"Izgubljeno dugme" uzbudljiva je biografska priča o Goranu Ipetu Ivandiću, tragičnom bubnjaru najvećeg rock sastava s prostora bivše Jugoslavije - Bijelog dugmeta.

Film grebe duboko u prošlost kad je Ipe još kao klinac upao bend koji je u nedelju dana pokorio zemlju s više od 20 miliona stanovnika. Ovaj film otkriva kako je mladić iz Vreša izgradio imidž muzičke senzacije već u 20-oj godini života i zašto su njegove solo deonice bile najspektakularniji deo koncerata sastava Bijelo Dugme.

Njegova slava prekinuta je na vrhuncu karijere kad mu je policija u bubnjevima pronašla hašiš i strpala ga dve i po godine u zatvor. Ta brutalna kazna uništila je Ipeta i emotivno i psihički, pa je on posle zatvora upadao iz jedne krize u drugu ; Zadužio se kod lihvara, krenuo u raznorazne „biznis varijante“ u kojima je izgubio sve, da bi njegovu dramu okončala misteroizna smrt u Beogradu.

Tajna njegove smrti nikada nije razjašnjena. Službeno, Ipe se ubio skokom sa šestog sprata hotela Metropol. Neslužbeno, Ipe je ubijen...

Ovo je film u kom ćemo videti neke od najnezaboravnijih trenutaka SFRJ rock scene, muzičke bravuroze Bebeka, Bregovića, Redžića, Pravdića i Ipeta Ivandića, nezaboravne scene s koncerta kod Hajdučke česme.. Kroz razgovore s nizom zanimljivljih svedoka otkrivamo i jednu širu priču o Bijelom dugmetu, rock'n'rollu i komunizmu... Film je sniman od 2009. do 2014. u Sarajevu, Beogradu, Londonu, Zagrebu, Beču, Budimpešti i Varešu.

1 comments:

Anonymous said...

Jel ima negde ovog filma ?

Related Posts with Thumbnails