Friday, September 8, 2017

Padinjak via Vidikovac


Bio juče u Lazi u Padinjaku da posetim jarana, pono mu sok od đusa i kafu. Jedva me pustili da uđem jer su posete od 15-18 a ja stigo greškom u 14h jer mi tako rekli savesni na telefonu. Fina jedna, renovirana zgrada, A odeljenje, jedino bedak što je na samom kraju grada (realno van grada), na poslednjoj stanici autobusa 101 u Padinjaku, pa mi je trebalo 3 sata busom do tamo i još kilometar pešaka kroz vukojebinu. Ušo unutra a ono sve novo, cakli se, nisam verovo koji konfor, al' odma me napali pacijenti, kažu "daj malo soka brate", ja reko ne može ovo je za drugara. Ovaj jedan što je bio ko na spidu mi reče pa to mi drug, eno ga u sobi drema. Ulazim u sobu, ovaj komiran, nagutali ga leponexom, ne zna gde je. Ja kreno da ga budim, vičem mu na uvo - Pandža ti došo u posetu aloo, Abraxas, a ovaj će "ma pusti me da spavam". Onda fino skočim na njega i maltret, na kraju kad me vido ozario se i odma usto ko da nije na ludomilima. Izljubimo se tu kako i priliči, i pravac dnevni boravak na pljugicu, kafu i sokić. Pitam ga šta bi brate moj, nisi se valjda seko ili dalekobilo oboleo. Kaže ma jok, pa barem me ti znaš, isfoliro sam jer mi treba dijagnoza za neke zajebancije oko stana i opštine. Meni pade kamenčuga sa srca, jer znam da mu nedavno umro ćale pa sam sve kontao da je prso onako usamljen na gajbi.

Sedimo tako, u drugom delu neki gledaju ogroman TV pa sam čak i stoni fudbal i tenis izvalio, ma kažem vam banja robija i vidim samo prilazi raja i traže malo soka, jer tu ima dosta ovih nesrećnika što ih niko ne posećuje, što ih se porodica odrekla, pa im jaran dade svima po malo, prava drugarska atmosfera, sve se deli, ma idila.

Došo i ovaj ortak '83 godište što me startovo na ulazu, seo i vidim radi mu singerica (cupka nogom ko nenormalan), ja reko šta je brate, anksioznost psihotičnog stepena? Kaže jeste, imam bipolarni, u maniji sam, spavam jedva 4 sata, žena mi shizofreničarka, otišla na poso ostavila malo dete samo gajbi 3 sata pa nam sad socijalno oduzelo malog. Naravno, po starom shizofreničarskom običaju nije htela da pije lekove i eto šta se izrodi. Tuga.
I tako, ovaj moj tu već 2 meseca, već je kreno na vikende tako da će ga puste za max 3 nedelje, pa da nastavimo da divljamo po skajpu jer živi u Staroj Pazovi pa se slabo (nikako) viđamo. Inače čovek je majstor za kompove i da njega nije bilo ova moja furuna bi riknula odavno a za novi komp se nema ni u najavi. Jurio sam ga pa cirka mesec dana, pitao i kuku i motiku, i na jedvite jade lociram ga pre neki dan preko prijateljevog prijatelja pa njegovog rođaka. Tamo nisu dozvoljeni mobilni telefoni tako da nije ni mogao da mi javi gde je no sam zvao Klinički centar pa onu malu Lazu kod Urgentnog a oni mi rekoše da je vamo u Padinjaku.

Uglavnom, da zaključim, ako se već nameračite da krenete u posetu nekome u ludnicu ili zatvor u Skeli mojne da se zajebete pa da krenete busom entuzijastično ko ja, no fino kolima, jer evo i sad me boli trtična kost i ravni tabani od mrtvog autobusa. Bar da sam znao koje su ono muke, podmitio bi ćaleta da me vozi, ovako sam samo najebo al' bar drugara nisam izdao. Živeli!

1 comments:

Stefanel said...

Pre par godina sam bio u poseti stricu koji je lezao na psihijatriskom odeljenju u Cacku. Kad sam usao zatekla me slicna situacija kao tebe, prilaze pacijenti, jedan u menzi pegla na sav glas, drugi nam se predstavlja kao doktor, treci lezi u kraju sobe i gleda nas zajebano :). auu odmah sam se setio filma Let iznad kukavicijeg gnezda, dosta slicnih scena.

Related Posts with Thumbnails