Thursday, August 2, 2018

Stanley Kubrick: Eyes Wide Shut Tripovi



Svi smo pomno gledali genijalne filmove možda najvećeg svetskog reditelja Stenlija Kjubrika pa eto i ja, te sam mišljenja da većina njih poseduje dozu pritajenog, tek nagoveštenog užasa u sebi, počevši od Odiseje (najjači film ikad snimljen) koja je po meni i horror između ostalog (cimanje s Halom) jer svaki triler sadrži u sebi dozu horrora, a posebno kad je Kjubrik u pitanju. Znači, od Odiseje pa preko Clockwork Orange, The Shininga koji je openly horror, Full Metal Jacket (strava i užasi rata) pa sve do Eyes Wide Shut koji je tripčina samo takva i horror na više nivoa. Meni je trenutno u fokusu upravo Eyes Wide Shut, ne zato što je to njegov poslednji film, nego što sam na youtube-u naleteo na razne sumnjive ali zanimljive teorije šta je u filmu zapravo plasirano sirotinji raji (iluminati, satanizam, pizzagate, marina abramović, lady gaga), kakve subliminalne i ostale poruke se kriju u tom masterpisu, i naravno čija majka. Odma sam video da tu ima baš svega, od lupetanja raznih jutjubera i podkastera (ko njima veruje, čast izuzecima) do skroz ozbiljnih klipova, a pošto znamo kako je The Shining odlično obrađen u dokumentarcu Room 237, onda možemo da napravimo neku konekciju sa tom pričom šta zapravo Kjubrik oće da nam poruči svojim filmovima a što nikako nije očigledno i na prvu loptu, no se radi o najsitnijim detaljima koje izvaljuju samo fanatično posvećene osobe.


Nisam znao koji klip da izaberem iz mnoštva, te vam evo jedan random pa dalje cimajte sami ako vas zanima. U svakom slučaju nećete zažaliti jer tripovi su jako zanimljivi i kreativni. Najviše bih voleo da pogledam jedan pravi full lenght dokumentarac na ovu temu ali za sad ga nažalost još nema, no s vremenom će se pojaviti, ubeđen sam u to. Stenli Kjubrik je obožavao da tripuje ljude svojim filmovima i to je, moramo priznati, radio na najvišem, vrhunskom nivou.

2 comments:

Anonymous said...

Imaj na umu da klipovi o "razotkrivanju" Kjubrikovih filmova garantuju klikove, te da taj spoj privlači šarlatane.

Od ozbiljnijih kanala na temu, preporučio bih ti Roba Agera (Collative learning), lik nije bolid a utemeljeno analizira filmove, između ostalih i Kjubrikove.

Ako te zanima Odiseja, čini mi se da Eyes on cinema ima ponajbolji making of Odiseje.

Stefanel said...

Pozdrav, postoji jedan po duzi dok. o tajnama u filmovima Stanley Kubricka. Nema puno guranja niz grlo vec je sve crno na belo prikazano/uporedjeno i onda gledalac treba da odluci sta je prava istina. Naziv je Kubrick's Odyssey: Secrets Hidden in the Films of Stanley Kubrick.

Related Posts with Thumbnails