Sunday, August 22, 2010

M (1931)

Director:
Fritz Lang


Masterpis Fritza Langa iz '31 godine prošlog veka. Vaistinu genijalan film, a i ultra-delimično je zasnovan na slučaju Alberta Fisha (Rastko ne pali se, leba ti!) jer ovde se radi o latentnom pedofilu koji ubija isključivo devojčice u jednom Nemačkom gradu, i namerno kažem ultra-delimično jer u vreme snimanja filma Fish još nije bio navatan, ali opet na destine klinaca je ubijano tih godina po Njujorškim ulicama pa otud konekcija.

E sad, ovde se govori da je ubica samo ubijao devojčice i nema ni naznake da se radilo o pedofiliji, ali pošto znamo da je u to doba pedo-paho-filija bila tabu tema od tabu teme onda je i razumljivo što je Lang izostavio taj detaljčić, jer bi mu, siguran sam, zabranili film. Uostalom dal' ste ikada čuli za nekog serijskog ubicu dece a da pritom nije bio i pedofil, pa naravno, jer ipak je seks drajv glavni u celoj toj priči, i nijedan deco-ubica ne može da mu odoli sve i da 'oće.

Pored tog serial killer dela, dakle grad u panici, majke vrište, opšti keos, ovaj film se bavi i veoma oštrom prozivkom društva, i to tako što je nesposobna murija naravno prva na tapetu, a odma' iza nje i gradska vlast i svi ostali foliranti na položajima ogrezli u korupciji. Ono što je najludje, posle silnih neuspešnih akcija organa vlasti u hvatanju nevaljalca, lokalni gangsteri i lopovi se organizuju jer im već mesecima ubica ometa rad, tj. murija stalno pravi racije te ne mogu ljudi sebi da zarade za leba, sitna deca i to, a i što je još gore, taj izrod sramoti poštene ubice koji ubijaju isključivo odrasle ljude zbog para, te se odlučuju da se ujedine i da sami navataju delikventa.

Samo još par zanimljivih detalja, da ne otkrivam baš sve, ladno ubica dok vreba svoje potencijalne žrtve ispred izloga sa slatkišima, zvižduće okultnu melodiju iz old school ZX Spectrum igrice Manic Miner, haha, jebeni hajlajt, a pazi ovo, jedini i ključni svedok da je baš taj lik ubica, je slepac, dakle skroz slep čovek koji na ulici prodaje balone. Prajsles. Znači obavezno pogledati, jer se pored moje najtoplije preporuke film nalazi i na Top 250 listi na IMDB-u. (117 min)

IMDB

"A psychotic child murderer stalks a city, and despite an exhaustive investigation fueled by public hysteria and outcry, the police have been unable to find him. But the police crackdown does have one side-affect, it makes it nearly impossible for the organized criminal underground to operate. So they decide that the only way to get the police off their backs is to catch the murderer themselves. Besides, he is giving them a bad name."




Download :
http://rapidshare.com/files/344847541/M.FL_1.part1.rar
http://rapidshare.com/files/344869990/M.FL_1.part2.rar
http://rapidshare.com/files/344892106/M.FL_1.part3.rar
http://rapidshare.com/files/344902927/M.FL_1.part4.rar

CD2
http://rapidshare.com/files/344925160/M.FL_2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/344948576/M.FL_2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/344973100/M.FL_2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/344984596/M.FL_2.part4.rar

Pass : www.onlyoldmovies.info

0 comments:

Related Posts with Thumbnails