Wednesday, January 19, 2011

Aleister Crowley - Diary of a Drug Feind (FULL english and serbian version) (1922, PDF)


Ovo je prva Kroulijeva knjiga koju sam pročitao pa mi je samim tim i nekako najdraža, a nabasao sam na nju sasvim slučajno sredinom 90-ih, preturajući po skromnoj biblioteci moje babe u notorious brvnari u Banji Vrujci, i to između "ljubića" koje je baba u to doba obožavala da čita, i klasika Ive Andrića i Meše Selimovića. E sad, postavlja se pitanje odakle ovakvo jedno delo u posedu moje babe koja ni u ludilu nije u tom fazonu, i to bre ladno na srpskom, eeej rođače ? Baba naravno pojma nije imala, ma svi redom su se ograđivali koje sam pitao, tako da je ta misterija do dan danas ostala nerazjašnjena, uostalom zamislite moju babu kako učestvuje na crnoj misi poput one u Rozmarinoj Bebi, nerealno bre...ili možda ipak nije ?!


No bilo kako bilo, tako sam se ja sticajem vaistinu suludih okolnosti prvi put susreo sa Kroulijem, i sreća moj pa se radilo o pravom romanu pisanom po navodno istinitim Kroulijevim avanturama sa gudrom, a ne onom "bajanju", mislim, znate na šta mislim, jer u to doba da sam video ono na šta sam kasnije naletao u većini Kroulijevih knjiga, ja bi to najverovatnije u startu stavio na ignore, jer ja zaista ne verujem u te tripove, a i iskren da budem ništa ja to ne kontam, al' bukvalno. Doduše, imao sam jednu drugaricu Milicu iz srednje, koja se ložila na Deicide ko i ja, pa mi je malo pojašnjavala taj trip nudeći mi čak i knjige, al' džaba, neko jednostavno nije rođen za tu magiju & shit, a i ne možemo svi biti chosen ones jebiga. Dakle, ova knjiga me samo tako oduševila, pošto Krouli ovde piše baš onako divlje, narkomanski, i nisam verovo da je to pisano na početku prošlog veka, ma neverovatno nešto. Ono što me posebno "poremetilo" je bio sam kraj knjige, gde je išao kao neki specijalni dodatak o Thelemi, gde je malo razrađena filozofija "DO WHAT THOU WILT" i još tako neke stvari tipa "LOVE IS THE LAW, LOVE UNDER WILL", i to je mene tolko istripovalo i na keca kupilo, da sam već na prvom sledećem koncertu UNISONA koji smo svirali u Novom Sadu '97 morao da posvetim Krouliju moju pesmicu FREEDOM? rečima "Ljubav je zakon..." a na opšte odobravanje lokalnih metalaca koji su to veče pohodili Garudu u ne malom broju. Dakle, havarija. Naj-naj-toplije preporučujem.


"The main protagonists find themselves desperate after their drug supply diminishes. The particulars of their desperate addiction and cravings are documented in realistic detail. The pair, however, are saved from destruction by an adept Magician named King Lamus. This mysterious and charismatic figure frees Pendragon and Lou from their addictions through the use of Magickal techniques, aimed at mastering True Will and releasing the individual from sloth, self-destructive impulses and craving. The story is widely thought to be based upon Crowley's own drug experiences, despite being written as a fiction. This seems almost conclusively confirmed by Crowley's statement in the novel's preface: "This is a true story. It has been rewritten only so far as was necessary to conceal personalities." Crowley's own recreational drug use and also his personal struggle with drug addiction, particularly heroin, is well documented. Crowley made a study of drugs and their effects upon the body and mind, experimenting widely himself. Many of his conclusions are present within this novel. The story follows Peter Pendragon and Louise Laleham, a couple passionately in love, as they fall head-first into a drug binge across Europe. Diary of a Drug Fiend encapsulates much of Crowley's core philosophy concerning Thelema and his conception of True Will."


version in serbian :
http://www.mediafire.com/download.php?nap8f0cc8nbp782
original in english :
http://www.mediafire.com/download.php?3mi5p2bs87n913d

1 comments:

The Evil Gringo said...

Additional Aleister Crowley texts in Serbian can be found at:

http://www.oto.rs/biblioteka.html

Related Posts with Thumbnails