Wednesday, October 28, 2015

In memoriam: Radoslav Slavnić aka Coffin Anal (1985-2015)


"Članovi rumskog sastava Vultures su u svom govoru izjavili da što je veći čovek koji napusti ovaj svet, to veću prazninu ostavlja iza sebe. Frontmen ovog benda bio je Radoslav Slavnić, koji je ovaj svet napustio 22. oktobra ove godine. Praznina koju je iza sebe ostavio je ogromna.

Raša je posedovao izuzetnu snagu, upornost i temeljitost. Bio je veliki borac koliko i čovek. Za nekolicinu susreta tokom nekolicine godina, umeo je da postane bolji prijatelj od mnogih koje viđamo svakoga dana kroz decenije. Velikodušno je delio ideje i savete, bio konstruktivan kritičar, vredno je radio, šalio se, hrabro je stupao kroz život a ćutke nosio svoje breme. Bio je plodan pisac i muzičar, uvek aktivan, perfekcionista. Ostavio je traga u svim životima kojih se dotakao.

Radoslav je rođen 10. jula 1985. godine u Sremskoj Mitrovici, a živeo je i radio u Rumi. Teško je nabrojati sve što je postigao za tri decenije života. Diplomirao je na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. U saradnji sa studentima FASPER-a je snimio dokumentarni film „Kad porastem biću…“, a sa Nezavisnom Omladinskom Organizacijom Rume je učestvovao u snimanju filma „Drugi On“. Bio je član Srpskog pevačkog društva u Rumi.

Za sastav Vultures je pisao tekstove i pevao. Grupa je iza sebe ostavila dva singla: „Colorado Kid“ i „I’m bad“, album „Vultures“ i split izdanje sa bendom Nudist Island. Poslednja numera koju su Vultures snimili zove se „Main Event Mafia“, i izbacili su je u javnost, pre no što su, zbog ovog tragičnog gubitka okončali rad. Od svojih prijatelja i kolega muzičara dobio je oproštajnu pesmu, koju možete čuti ovde.

Iza sebe je ostavio i znatan (i izvrstan) spisateljski opus. Zbirku priča „Svetlost na kraju ulice“ je objavio 2000. godine, po završetku osnovne škole, a roman „Nemezis“ 2011. godine – i godinu dana kasnije, za izdavačku kuću New Look Entertainment, izdao je prošireno izdanje romana . Priče je objavio u zbirkama „V – fantastične priče iz ravnice“, „Nešto diše u mojoj torti“, „Nešto diše u mojoj tortII“, „Nešto diše u mojoj tor3”, „Najkraće priče 2012“, „Prsten sa one strane sna“, „Đavolji prst”, „HAARP i druge priče o teorijama zavere“, „Iskopane priče”, zatim zbornicima „Kad regent u vinu zapeva“, „Zbornik savremenih ljubavnih priča“, „Prijedorski književni karavan 2014“ i „Volim da letim“, časopisima „Emitor“ (brojevi 482 i 486), „Marsonic“ (broj 5 i 7), „Omaja“ (brojevi 9 i 10) „Libartes“ (oktobarski broj, 2014), UBIQ (broj 15 i 16) i „Kreativni magazin“ (broj 2), kao i na sajtovima posvećenim naučnoj fantastici i hororu.

Njegova priča „Obora: Poslednja generacija“ izglasana je za jednu od pobedničkih na konkursu „Oktobar, mesec horora“ sajta blacksheep.rs, a priča „Od mermera i mesa“ za jednu od pobedničkih na konkursu sajta SF-Serbia.com za peti broj časopisa „Raketla“. Osvojio je treću nagradu na Trećem međunarodnom festivalu poezije i kratke priče dece i mladih „Rade Tomić“ za kratku priču autora u kategoriji do trideset godina i treću nagradu na Šestom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče dece i mladih „Joan Flora“ za kratku priču autora u kategoriji do trideset godina. Sarađivao je sa sajtovima „SF-Serbia“, „HellyCherry“ i „RemixPress“.

Njegova poslednja objavljena pripovetka je „Živko”, u zbirci “Tragom srpske folklorne fantastike”. U zbirci Anomalija #2 koja će se uskoro pojaviti naći ćete i njegovu priču „Largo al factotum“. Tokom prethodne dve godine pripremao je svoju zbirku pod nazivom „Rabid Serbia”, ali nije dočekao da je izda.

Radoslavljev opus je bio bogat i kvalitetan, um mu je bio plodan, karakter izuzetan. Na svima nama je da ne dozvolimo da lik i delo ovog velikog čoveka budu zaboravljeni – čitajte, slušajte, gledajte plodove vrednog i posvećenog rada u koji je uložio veliki deo svog života. Svet je izgubio izuzetnog stvaraoca, a mi smo izgubili, pre svega i iznad svega, izvrsnog prijatelja.

Počivaj u miru, Rašo."


0 comments:

Related Posts with Thumbnails