Saturday, August 1, 2009

Zizek! (2005)

Director:
Astra Taylor

HaHa, Žižek je definitivno kraljina. Za one koji nisu upoznati, najpoznatiji Slovenac je upravo Slavoj Žižek, svetski poznati filozof i psihoanalitičar, ali nije to toliko u njegovom poznavanju raznih materija i u tome koliko je knjiga napisao, već više u načinu na koji on to prezentuje, onako sav euforičan, hiperaktivan, skoro pa u transu, maše rukama, znoji se, češe nos, reko bi čovek da je maničan, jer valjda ga ponese tema, što se kaže.

Naravno ne treba zaboraviti nikako ni njegov engleski koji ne mož' da omašite jer ga tako samo on govori, a ko je gled'o njegov nenadjebivi dokumenentarac The Pervert's Guide to Cinema (2006), i sigurno najbolje objašnjenje koncepta "Laibach" u okultnom Prerokbe Ognja (1996) vrlo dobro zna o kakvom suludom akcentu se tu radi. I da bre, nisam baš siguran dal' bi Žižek bio baš tol'ka faca da mu nije tog tarzan-ingliša koji forsira, e sad dal' on to namerno radi, dal' mu tako ostalo iz škole nije ni bitno, ono što je bitno je da deluje na ljude koji ga slušaju, narod to jednostavno voli.

Ovaj film je kao neki njegov portret, gde on razglaba na razne teme, posećuje Buenos Aires, drži predavanja, gostuje na američkoj televiziji, posećujemo i njegov stan u Ljubljani, uglavnom ono što sam ja skontao je da mi se jako sviđa kako on govori, jer je lako razumljivo čak i za nas laike, on sve to razlaže, ma kao neki udžbenik da čitaš, sa sve zarezima, samo što pola stručnih izraza naravno ne mož' da razumeš. I zapravo, Žižek mi više liči na nekog stand-up komičara iako govori o skroz ozbiljnim stvarima, i ljudi regularno umiru na njegovom predavanjima, i tu zapravo i leži njegova popularnost, jer narod dolazi da pored te filozofije, politike, psihologije i čega sve ne, dobiju i nešto više, nešto što ostale face njegovog kalibra nemaju. Uostalom pogledajte ovaj dok. pa ćete izvaliti o čemu govorim.

Inače Žižek kuca na kompu samo jednim prstom desne ruke, znači ne koristi čak ni levi kažiprst ko mi ostali nabadači. Definitivno KRALJ! E da, zaboravih da rečem da je tu i engleski titl za one koji ne mogu da skontaju šta ovaj čika priča, mada kontam da je to pre za ove sa engleskog govornog područja, a svako odavle će ga skroz jasno razumeti, uveren sam. I mora da napomenem još da nije ovo tolko jak dokumentarac kol'ko je Žižek sam po sebi faca, jer realno evo ja da uzmem kameru i samo da ga pratim šta priča to bi bio hit iz keca u kec. Bez zajebancije. (71 min)


IMDB

"Zizek! is a 2005 American/Canadian documentary film directed by Astra Taylor. Its subject is philosopher and psychoanalyst Slavoj Žižek, a prolific author and former candidate for the Presidency of Slovenia in that country's first democratic elections following the 1990 dissolution of Yugoslavia."



DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=6XJ7KQKW
http://www.megaupload.com/?d=YJHLE2I3

5 comments:

Tjomi Lee said...

Hvala na linkovima, dobar je blog. A Žižek je apsolutni objasnitelj. I da dam svoj mali doprinos u vidu prevoda koji sam odradio, pa ako želiš možeš da ga staviš u svoju bazu titlova: http://titlovi.com/titlovi/zizek--aka--i-ek--127181/
Keep up the good work!

ramirezz said...

Linkovi su mrtvi. Da li postoji alternativa?
Unapred hvala!

Neira said...

Mogu li novi linkovi za ovo? Hvala!

son of man said...

Zizek! (2005) - new MU link added!

НБ said...

Pjavio se na torentima i novi film sa Žižekom. Verujem da bi te moglo zanimati.

The Pervert's Guide to Ideology

http://www.imdb.com/title/tt2152198/?ref_=fn_al_tt_1

http://thepiratebay.sx/torrent/8920967/The_Pervert_s_Guide_to_Ideology

Related Posts with Thumbnails