Monday, October 26, 2009

A Place Called Chiapas (1998)

Director:
Nettie Wild


Kanadska rediteljka Nettie Wild vodi nas slikom i rečima u Čjapas, u srce pobunjeničke teritorije, gde provodi preko 5 meseci istražujući šta se to zapravo dešava u ovoj turbulentnoj državi na jugu Meksika. Za razliku od Zapatista (1999) dokumentarca ovaj je skroz neutralan a samim tim i bolji, znači Netti, koja je i narator, posećuje obe strane u sukobu, Zapatiste sa jedne, i sa druge meksičku vojsku, policiju i paravojnu formaciju "Peace and Justice" koja je u suštini finansirana od strane države, ali deluje nezavisno u Čjapasu, dakle klasična ona paravojna grupa za odrađivanje najprljavijih poslova tipa ubijanje i progon civila. Ipak, najviše prostora u ovom filmu dobija lokalno civilno stanovništvo koje se tu nalazi između dve vatre, i koje najviše i strada uglavnom od ove paravojske koja progoni sve simpatizere Zapatista, tako da ovde imamo grupu koja je izbegla iz svog sela jer su ga zauzeli pripadnici Peace and Justice.

U isto vreme se vode i pregovori između Zapatista i države, gde oni na pregovore dolaze standardno maskirani, što izaziva negodovonja kod bogatih zemljoposednika kojima je u pobuni oduzeta ogromna zemlja za koju naravno Maje Idijanci tvrde da je njihova od vajkada. Ovde ćete moći da vidite i skup koji je organizovan u jednom zapatističkom seocetu, gde je došlo dosta ljudi iz celog sveta koji podržavaju ovu jedinstvenu mini revoluciju. Uglavnom, jako šarolik film, koji daje odličan uvid u dešavanja u Čjapasu sa neutralnog stanovišta, što je možda i najbitnija stavka kada se prave dokumentarni filmovi ovako surovo-zajebane tematike. (92 min)

http://www.imdb.com/title/tt0145394/

"On January 1, 1994, the day the North American Free Trade Agreement (NAFTA) took effect, the Zapatista National Liberation Army, made up of impoverished Mayan Indians from the state of Chiapas, took over five towns and 500 ranches in southern Mexico. The Government deployed its troops, and at least 145 people died in the ensuing battle. Fighting for indigenous Mexicans to regain control over their lives and the land, the Zapatista Army, led by the charismatic, guerilla poet Subcommandante Marcos, started sending their message to the world via the Internet. The result was what The New York Times called “the world’s first post-modern revolution.” Filmmaker Nettie Wild travelled to the jungle canyons of southern Mexico to film the elusive and fragile life of the uprising. Her camera effectively and movingly captures the human dimensions behind this war of symbols."


DOWNLOAD :
http://www.megaupload.com/?d=HG8JH3EO

1 comments:

son of man said...

A Place Called Chiapas (1998) - new MU link !

Related Posts with Thumbnails